Zadovoljna.si
Solata iz regrata

Zdravje

5 zdravih živil, ki bi jih morale jesti spomladi

S.B.
29. 03. 2023 05.00
0

Ste vedeli, da lahko vsem znano spomladansko utrujenost preženete s pomočjo določenih sezonskih živil? Predstavili vam bomo takšna, ki lahko pozitivno vplivajo na vaše razpoloženje, energijo, koncentracijo, hkrati pa bodo negovalno in blagodejno vplivala na vašo kožo ter uravnavanje presnove. Vas zanima, za katera živila gre?

Narava nam vedno daje živila, ki vsebujejo hranilne vrednosti, ki so za nas v tisti sezoni najbolj pomembne. Tako tudi v spomladanskem času obstaja nekaj takšnih, ki bodo pomagala pregnati spomladansko utrujenost. Predstavljamo vam 5 najpomembnejših.

Regrat

Je vir vitaminov A, C, E in K, vsebuje tudi folate in še nekaj drugih vitaminov B-kompleksa. Grenčice v njem spodbujajo prebavo, zavirajo željo po sladkem in čistijo organizem. Poleg tega se lahko pohvali z minerali kot so železo, kalcij, magnezij in kalij, je pa tudi odličen vir vlaknin, ki pozitivno delujejo na našo prebavo. Gre za vrsto živila, ki tudi našim jetrom pomaga, da se okrepijo in prečistijo od zimske bolj mastne hrane. Pozitivna plat regrata pa je tudi to, da si ga lahko spomladi vsi naberemo ter smo hkrati v naravi in se sprehodimo. Vse to pa odlično vpliva na naše zdravje.

Je vir vitaminov A, C, E in K, vsebuje tudi folate in še nekaj drugih vitaminov B-kompleksa.
Je vir vitaminov A, C, E in K, vsebuje tudi folate in še nekaj drugih vitaminov B-kompleksa.FOTO: Dreamstime

Čemaž

Kdo ne pozna te divje rastline, ki je tako zelo okusna in aromatična. Spomladanski čas je kot nalašč za pripravo čemaževega namaza, ki si ga lahko zjutraj privoščite ob kosu kruha s skuto in skodelici zdrave ječmenove kave. Pri nabiranju le tega je potrebno biti posebej previden, da ga ne bi zamenjali za šmarnico ali podlesek, ki sta lahko ob zaužitju izjemno strupena. Zniževal naj bi raven holesterola v krvi, nižal vročino, deloval proti astmi ter odvajal vodo iz telesa. Vsebuje aicin, ki deluje antibakterijsko. To snov najdemo tudi v česnu, zato velikokrat pravimo, da sta čemaž in česen naravna antibiotika.

Špinača

Špinača vsebuje antioksidant lutein, ki nas ščiti pred boleznimi. Še posebej je znan in dobro raziskan njegov vpliv na oči. Preprečuje številne bolezni tega organa, ki lahko vodijo celo v izgubo vida. Pomembno pa je, da špinače ne kuhate, saj boste na ta način uničili prisotnost luteina. Priporčljivo jo je dodati v smuti napitek ali kot dodatek k jogurtu, maščoba v mlečnih napitkih namreč vzpodbuja topnost luteina v tekočini. Ker vsebuje veliko vlaknin, je špinača koristna za prebavo. Je tudi odličen vir železa, katerega pomanjknanje je pogost razlog za izgubo las. Gre za nizkokalorično zelenjavo, ki si jo lahko privoščite v izobilju.

Kako ZDRAVA je v resnici špinača?
Preberi še
Kako ZDRAVA je v resnici špinača?
Špinača vsebuje antioksidant lutein, ki nas ščiti pred boleznimi.
Špinača vsebuje antioksidant lutein, ki nas ščiti pred boleznimi.FOTO: Shutterstock
Ovsena kaša pomaga pri izgubi kilogramov in izboljša prebavo
Preberi še
Ovsena kaša pomaga pri izgubi kilogramov in izboljša prebavo

Ovseni kosmiči

Sestavljajo jih kompleksni ogljikovi hidrati, ki skrbijo, da se energija sprošča postopoma. Obenem vsebujejo tudi betaglukane, ki pripomorejo k uravnavanju ravni holesterola in občutno znižajo stopnjo tveganja za srčno-žilne bolezni in morebitno kap. Vsebujejo tudi beljakovine, vitamin B in magnezij, ki so nepogrešljive sestavine za vsak letni čas, tudi spomladanski, ko nas še posebej dajeta utrujenost in zaspanost. Uspešno naj bi zdravili tudi kožo, črevesne bolezni, težave z živčevjem in motnje maternice.

Šparglji

Šparglji so znani kot odličen diuretik, posledično lahko pomagajo tudi pri povišani temperaturi in  odvajanju vode iz telesa. Vsebujejo tudi veliko folatov, torej vitamina B, ki je ključen za nastajanje dopamina, serotonina in drugih substanc, ki vplivajo na srečo ter zmanjšujejo bolečine. Med drugim so tudi bogat vir rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar. Vsebujejo pa tudi tudi glutation – sestavino, ki je pomembna v boju organizma proti raku. Okusni so tako v testeninah, omakah, solati kot tudi juhi.

10 razlogov, zakaj spomladi jesti šparglje
Preberi še
10 razlogov, zakaj spomladi jesti šparglje
Šparglji so znani kot odličen diuretik.
Šparglji so znani kot odličen diuretik.FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375