Zadovoljna.si
ženska z mineralno vodo in lubenico

Zdravje

To so najboljši viri kalcija in magnezija

Su.S.
24. 04. 2024 10.20
0

Kalcij in magnezij, dvojček mineralov, ki ju nujno potrebujemo za številne procese v našem telesu. Ker pa ju naše telo ne more tvoriti samo, moramo poskrbeti za ustrezen dnevni vnos z različnimi vrstami hrane. S priljubljeno osvežilno pijačo pa lahko to storite na en mah.

Dvojček življenjsko pomembnih mineralov

Kalcij je mineral, ki igra pomembno vlogo pri nekaterih osnovnih funkcijah našega telesa, denimo pri strjevanju krvi, pravilnem delovanju mišic, živčnega sistema ter prebavnih encimov. Je tudi pomemben gradnik vaših kosti in zob. Pravzaprav se tam nahaja večina kalcija v našem telesu. Če uživamo premajhne količine kalcija, začne naše telo porabljati zaloge iz kosti. Te zato postanejo bolj krhke, kar pomeni, da so bolj dovzetne za zlome.

Za ženske je kalcij še posebej pomemben, saj pomaga olajšati predmenstrualne težave. Prispeva namreč k normalnemu delovanju mišic in živcev ter regulaciji srčno-žilnega sistema. Študije so pokazale, da ženske, ki trpijo za predmenstrualnim sindromom, ne zaužijejo dovolj kalcija in magnezija. Kalcij je pomemben tudi v menopavzi, ko nas ujame vrtinec hormonskih sprememb.

Gradite zdrave navade

Radenska Kraljevi vrelec je bogat vir kalcija in magnezija.
Radenska Kraljevi vrelec je bogat vir kalcija in magnezija. FOTO: Arhiv naročnika

Kalcija naše telo ne tvori samo, zato ga moramo vnašati s prehrano ali pa z rednim pitjem naravne mineralne vode. Radenska Kraljevi vrelec ima višjo vsebnost kalcija in magnezija, ki sta v razmerju 2:1, kar je enako razmerju teh dveh mineralov v našem telesu, zato tudi tako blagodejno vpliva na nas. 

Kalcij se nahaja tudi v temnolistnati zelenjavi, kot so ohrovt, špinača in brokoli, ter v sardinah in mlečnih izdelkih. Da ga naše telo absorbira, potrebujemo vitamin D, najboljši vir le-tega pa so sončni žarki.

Za gostoto kosti boste poskrbele tudi z redno telesno aktivnostjo. Prav redna telesna vadba v vseh življenjskih obdobjih ugodno vpliva na pridobivanje in ohranjanje kostne gostote. Telesno aktivnost in obremenitev vedno prilagajamo svoji zmogljivosti in upoštevamo načelo postopnosti.

Več kot se boste gibale, več magnezija pa bo vaše telo porabilo za regeneracijo mišic. Dodatno vitamine in minerale, kot sta tudi kalcij in magnezij, izgubljamo tudi s potenjem. Večja kot je aktivnost, večje so potrebe po magneziju, in tudi tega telo ne more tvoriti samo. S pitjem Radenske Kraljevi vrelec lahko oba minerala hitro spet vnesete v telo, obenem pa uživate v avtentičnem okusu in blagodejnih učinkih. Naravne mineralne vode Radenska namreč izvirajo iz globokih in zaščitenih podzemnih virov, so naravno čiste in se, s stabilno mineralno sestavo in se polnijo neposredno na izvoru. 

Sicer pa magnezij vsebujejo tudi zelena zelenjava, stročnice, oreščki, banane, semena in izdelki iz polnozrnatih žit. 

Poslušajte, kaj vam pravi srce

Tudi magnezij igra pomembno vlogo v številnih procesih v našem organizmu, med drugim vpliva na hormonski sistem, uravnava delovanje mišic, živcev, srčno-žilnega sistema in prispeva k ohranjanju zdravih kosti. Potrebujejo ga celice, ki sodelujejo pri tvorbi kosti, pomemben pa je tudi za hrambo kalcija v kosteh.

Povečano potrebo po tem mineralu imajo pogosto ravno ženske, še posebej v 40-ih, ko se zmanjšuje tvorba estrogena in progesterona, kar med drugim vpliva na živčni sistem. Ker magnezij uravnava metabolizem in vpliva na delovanje srčno-žilnega sistema in prebavnega trakta, lahko v primeru pomanjkanja pride do razbijanja srca, zaprtosti, znojenja, glavobolov in krčev v mečih.

Še razlog več, da svojemu telesu privoščite kraljevsko razvajanje z Radensko Kraljevi vrelec. Z litrom njihovih mehurčkov boste svojemu telesu zagotovile 90 gramov magnezija, kar je samo nekaj kapljic manj kot četrtina dnevnih potreb po tem mineralu.


Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399