Kadar pripravljamo pogostitve za večje število gostov, se pogosto znajdemo pred izzivom, kaj jim ponuditi, da bodo prav vsi zadovoljni. Več gostov povabimo, večja je verjetnost, da se med njimi najde kdo, ki je izbirčen, je morda na dieti ali ne je tega ali onega. Roko na srce, pogosto tudi sami preveč kompliciramo, nakupimo goro dobrot in cel dan preživimo v kuhinji, da bi le navdušili povabljence.
Se prepoznate? Namesto da nakuhate in napečete goro dobrot in se na koncu dneva utrujeni sesedete v posteljo, si skušajte pripravo jedi čim bolj poenostaviti. Ne pozabite, navdušite lahko že s čisto preprostimi stvarmi. Zagotovo ne boste zgrešili, če namesto pečenk, morskih specialitet in zapletenih jedi kot jih pripravljajo kuharski velemojstri posteržete narezke, kanapeje in solate, ki jih lično dekorirate in servirate. Najrazličnejše, po možnosti domače dobrote pisanih barv in raznolikih okusov bodo ne le prava paša za oči, ampak boste na ta način zadovoljili tudi različne okuse.
Z okusnimi namazi zagotovo ne boste zgrešili
Konec konev štejejo okusi, kajne?! Le kdo bi se lahko uprl hrustljavemu sveže pečenemu kruhu z božansko okusnim namazom? Ja, ravno namazi so po navadi tisti, ki tovrstne prigrizke dvignejo na novo raven in poskrbijo za fuzijo okusov še tako preprostih sendvičev ali kanapejev. Zato postrezite več različnih, da bo vsak grižljaj drugačen in bo vsak gost zadovoljen. Za ljubitelje mesa in sira ne pozabite na razne paštete in sirne namaze, vegani in vegeterijanci pa bodo navdušeni denimo nad pesinim, grahovim ali fižolovim namazom. Jih še niste pripravljali? Potem je skrajni čas, da poskusite, saj je priprava nadvse preprosta, okusi pa vrhunski.
Za pripravo zelenjavnega namaza, ki mu pravimo tudi zelenjavna pašteta, lahko uporabite zelo različno zelenjavo. Odlično se obnesejo pesa, korenje, fižol, čičerika, grah, bob in celo krompir. Zelenjava je lahko kuhana, dušena, vložena ali pečena. Kombinirajte jo z različnimi dodatki, kot so sveža ali suha zelišča, začimbe, mehki siri, sirni namaz, olivno olje, skuta, oreščki, semena in limonin sok. Edina omejitev, ki jo morate pri pripravi namaza upoštevati, je okus, vse ostalo pa je prepuščeno domišljiji. Za vse, ki v kuhinji neradi eksperimentirate, pa smo pripravili nekaj okusnih idej.
Pesin namaz
Očiščene gomolje pese razporedite po pekaču. Dodajte še nekaj celih česnovih strokov ter vejico rožmarina. Vse skupaj prelijte z olivnim oljem ter začinite s sveže mletim poprom in soljo. Dobro premešajte in pecite v ogreti pečici na 200 stopinj Celzija 40 do 50 minut oziroma toliko časa, da se pesini gomolji povsem zmehčajo. Nato jih ohladite, olupite in narežite na manjše kose, ki jih stresete v kuhinjski mešalnik. Po želji začinite še s poprom in soljo. Pripravljen namaz pred uporabo dobro ohladite v hladilniku in nato postrezite.
Grahov namaz z meto
Čebulo olupite in drobno sesekljajte. Ravno tako grobo sesekljajte lističe mete. V majhni kozici nato segrejte olje. Dodajte sesekljano čebulo in jo med mešanjem pražite 4 do 5 minut oziroma toliko časa, da se malo zmehča in postekleni. Dodajte grah in prilijte vodo. Na zmerni temeraturi dušite toliko časa, da se grahova zrna zmehčajo (približno 10 do 15 minut). Po potrebi med dušenjem prilijte še malo vode. Ko se grahova zrna zmehčajo, jih skupaj s čebulo stresite v kuhinjski mešalnik, v katerega dodajte še tahini, kislo smetano, sesekljano meto, sol in poper. Vse sestavine gladko zmiksajte. Pripravljen namaz pretresite v servirno posodico in ga po želji pred tem ohladite v hladilniku.
Pikanten čičerikin namaz
Čičeriko odcedite. Eno do dve žlici tekočine prihranite. Česen olupite in na drobno nasekljte. Čičeriko, česen, kumino, dva ščepca čilija, sol in limonin sok stresite v multipraktik in na hitro zmiksajte. Med miksanjem prilijte olje in toliko prihranjene tekočine, da bo namaz lepo mazav. Mešajte še od tri do pet minut oziroma dokler ni masa enotna in gladka. Pripravljen namaz preložite v servirno skledico in po vrhu prelijte z eno žlico olivnega olja. Potresite z dvema ščepcema čilija in ponudite.
Revolucionarni namazi, ki premikajo meje okušanja
To je le nekaj idej za božanske zelenjavne namaze, ki jih lahko preprosto pripravite sami. Kot rečeno pa je možnosti neomejeno, zato si le dajte duška in se poigrajte s sestavinami. Če pa nimate časa ali neradi eksperimentirate v kuhinji, lahko postrežete tudi kupljene namaze in paštete, ki so pravi balzam za brbončice. Da ne boste nikoli več v dilemi, kako navdušiti tudi najzahtevnejše goste, je poskrbela Argeta s pravo revolucijo na področju namazov. Pestro ponudbo božanskih mesnih in ribjih namazov najvišje kakovosti so namreč nedavno obogatili s čisto novo linijo Argeta Meatless. Novi brezmesni, a zagotovo ne brezvezni namazi navdušujejo s svojim edinstvenim polnim okusom prav vse kulinarične raziskovalce, ki si želijo poskusiti nekaj novega oziroma odkriti novo brezmesno alternativo.
In za kakšne namaze pravzaprav gre? Pri Argeti so želeli poustvariti najbolj priljubljena klasična okusa in so tako kot prvi v novi liniji predstavili Kot kokošjo in Kot kokošjo pikant. Namaza sta narejena iz čičerike in grahovih beljakovin, kar jima daje dobro poznano teksturo in visoko hranilno vrednost. Kot pravi mojstri paštet pa so z edinstveno kombinacijo naravnih začimb in rastlinskih olj pri Argeti uspeli v skladu z razvijajočimi prehranskimi trendi ustvariti najbolj brezmesni okus mesa. Namaza sta ustvarjena povsem na rastlinski osnovi, tako da ju lahko brez slabe vesti uživajo tudi vegani.
In ker so z omenjenima namazova premaknili meje okušanja, so si drznili iti še korak dlje. Ne le, da so priljubljeno pašteto obrnili na glavo, na glavo so jo obrnili tudi dobesedno. Ne verjamete? Na zgornjo stran najljubšega kruha namažite pašteto, kruh obrnite in ugriznite vanj. Tako bo vaš jezik najprej okusil pašteto, šele nato kruh. Da je izkušnja vse prej kot brezvezna, se prepričajte na lastne brbončice.
Za druženja, piknike, izlete ali kar tako, ko napade lakota
Z različnimi zelenjavnimi namazi boste tako na pogostitvah vaše goste brez dvoma pustili brez besed. Sicer pa bodo namazi kraljevali tudi na domačih piknikih, ki jih bo v spomladanskih mesecih zagotovo na pretek. Se odpravljate na izlet v hribe ali na dooolgo pot z avtom? Ne pozabite na okusen sendvič z božanskim namazom, ki ga pripravite en dva tri' in si ga privoščite, ko se oglasi želodček. Ravno tako so namazi še kako dobrodošli pri pripravi zajtrka ali hitre malice. Potrebujete le najljubši kruh, morda grisine ali krekerje in pašteto. Pa dober tak!
Sponzorirana vsebina