Zadovoljna.si
Izpadanje las

Zdravje

Vam zaradi pomanjkanja železa izpadajo lasje?

Zadovoljna.si
04. 06. 2020 08.00
0

Naše telo nujno potrebuje železo, saj brez njegove zadostne količine ne more pravilno delovati. Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju ravni energije in normalnem delovanju možganov. Pomanjkanje železa se pojavlja pri kar tretjini svetovnega prebivalstva, zato je ozaveščanje o tem izjemno pomembno.

Pomanjkanje železa lahko prizadene vse ljudi, najpogostejše pa je pri ženskah pred menopavzo in nosečnicah ter pri otrocih do petega leta starosti. Čeprav lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pomanjkanje železa vodi do kar 30-odstotnega zmanjšanja produktivnosti, se tega premalo zavedamo.

Kaj se dogaja z nami, ko nam primanjkuje železa?

Ko so zaloge železa v telesu majhne ali jih ni več, lahko to zelo vpliva na vse vidike našega življenja – na presnovo, duševno in telesno zdravje, delovno produktivnost in celo na spolno funkcijo. Posledica pomanjkanja železa je slabša oskrba organov s kisikom, ki je nujno potreben za njihovo normalno delovanje.

Simptomi se lahko kažejo na različne načine, so neznačilni in pogosto jih lahko povežemo z drugimi boleznimi ali stanji.
Simptomi se lahko kažejo na različne načine, so neznačilni in pogosto jih lahko povežemo z drugimi boleznimi ali stanji.FOTO: iStock

Najpogostejše posledice pomanjkanja železa in slabokrvnosti so:

– slabša kakovost življenja,

– manjša storilnost,

– zapleti v nosečnosti,

– povečano tveganje za srčno-žilne zaplete,

– slabši izidi zdravljenja kroničnih bolezni,

– povečano tveganje za nastanek osteoporoze,

– zmanjšane kognitivne funkcije (povečana razdražljivost, motena koncentracija, otežena presoja, zmedenost),

– povečano tveganje za nastanek demence,

– podaljšano bolnišnično zdravljenje kroničnih vnetnih bolezni …

Pomanjkanje železa lahko prizadene vse ljudi, najpogostejše pa je pri ženskah pred menopavzo in nosečnicah ter pri otrocih do petega leta starosti.
Pomanjkanje železa lahko prizadene vse ljudi, najpogostejše pa je pri ženskah pred menopavzo in nosečnicah ter pri otrocih do petega leta starosti. FOTO: iStock

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa je prvi korak na poti k diagnozi in zdravljenju ter zaradi slabe ozaveščenosti hkrati največja ovira. Simptomi se lahko kažejo na različne načine, so neznačilni in pogosto jih lahko povežemo z drugimi boleznimi ali stanji.

Najpogostejši simptomi pomanjkanja železa so:

– simptomi, ki jih občutimo: mrazenje, sindrom nemirnih nog, žvečenje ledu, želja po uživanju neobičajnih snovi, mentalna utrujenost,

– simptomi, ki jih vidimo: razjede v ustih, modrice, bleda koža, krhki nohti, izpadanje las,

– simptomi, ki nas upočasnijo: pomanjkanje energije, poslabšanje sluha, glavoboli, dovzetnost za okužbe, kratka sapa.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413