Zadovoljna.si
Zdrava ženska

Zdravje

Ta živila povzročajo vnetja

Špela Zupan
11. 08. 2023 05.00
0

Eden od vzrokov za nevarna kronična vnetja, ki lahko izzovejo številne bolezni in obolenja, je tudi neustrezna prehrana. Katera živila povzročajo vnetja in katera delujejo protivnetno, je nanizal klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN.

Vnetje je varovalni proces zdravljenja telesa ob poškodbah, okužbah, alergijah in drugih škodljivih procesih. Ob vstopu bakterij, virusov, alergenov in drugih škodljivih snovi ter ob nastanku poškodb in ran se namreč sproži delovanje imunskega sistema z namenom zaščite, odstranitve odpadnih snovi, celjenja in samoozdravitve. Popolnoma naraven odziv pa je navzven viden tako, da se na prizadetem mestu pojavijo oteklina, rdečica, bolečina ali toplota. "Ugodno vnetje je akutno in lokalno. Pojavi se ob okužbi ali poškodbi na določenem mestu in izzveni, ko se telo pozdravi," je pojasnil klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN.

Ključno je, da se čim prej pozdravi, še bolje pa je, če ga skušamo preprečiti z zdravim načinom življenja in ustrezno prehrano, poudarja klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN.
Ključno je, da se čim prej pozdravi, še bolje pa je, če ga skušamo preprečiti z zdravim načinom življenja in ustrezno prehrano, poudarja klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN. FOTO: osebni arhiv

Dobro vnetje je torej del normalnega procesa celjenja in zdravljenja, ki praviloma mine hitro in brez posledic. A nevarno postane, če se razvije v kronično in sistemsko, je dolgotrajno in ne izveni ter ni lokalno omejeno na določen predel, temveč se razširi po celem telesu. Tedaj vnetne snovi krožijo povsod in dosežejo različne organe in celice, ki se sčasoma poškodujejo do mere, da se ne zmorejo več same obnavljati in zdraviti. Opisano prej ali slej vodi v nastanek bolezni, obolenj in zdravstvenih težav, kot so artritis, rak, sladkorna bolezen, srčne bolezni in astma.

Kateri so vzroki za nastanek kroničnega vnetja?

Vzrokov za nastanek kroničnega vnetja je več. "Lahko ga izzove genetska okvara, ki povzroči, da telesni imunski sistem neprestano napada določeno vrsto telesnih celic. To je značilno za avtoimunske bolezni, denimo revmatoidni artiritis, sladkorna bolezen tipa 1, kronična vnetna bolezen, kot je Chronova bolezen ... Takšne bolezni in vnetja se zdravi predvsem z zdravili," je razložil Luka Roter.

Nevarno vnetje celotnega telesa lahko sproži tudi nezdrav življenjski slog, torej neustrezna prehrana, premalo gibanja in preveč stresa. "Slaba, kronična vnetja povzroča prehrana predvsem, ko ni uravnotežena in ko je energijski vnos večji, kot so energijske potrebe telesa." To vodi v prekomerno telesno težo in kopičenje telesnih maščob. "Debelost kot posledica nezdravega življenjskega sloga je bolezen, pri kateri povečana količina maščobne mase povzroča takšna kronična vnetja. Ta vrsta dolgotrajnega vnetja nizke stopnje ne povzroča opaznih simptomov, vendar lahko sčasoma povzroči kronične bolezni srca in ožilja, nekatere vrste raka, sladkorno bolezen tipa 2 in tudi drugo," je opozoril.

Vsakodnevno je treba zaužiti ustrezno količino sadja in zelenjave.
Vsakodnevno je treba zaužiti ustrezno količino sadja in zelenjave.FOTO: Adobe Stock

Kako delovati preventivno in preprečiti nevarna vnetja celotnega telesa?

Za preprečitev kroničnih vnetij lahko veliko naredite sami z vzdrževanjem ustrezne telesne sestave s primernim odstotkom telesne maščobe, ki je še ustrezna za ohranjanje in varovanje zdravja. Zato je ključno uživati zdravo, uravnoteženo in protivnetno prehrano ter se izogibati nezdravi. Večje tveganje za razvoj kroničnih vnetij je namreč tudi zaradi neustrezne prehrane in uživanja živil, ki povzročajo pretiran odziv imunskih celic in posledično sprožajo vnetja v telesu. Med hranili, ki zvišujejo vnetja v telesu, so nasičene maščobne kisline in rafinirani, predelani ogljikovi hidrati in po pojasnilih dietetika gre predvsem za sladice, pekovske izdelke, mesne izdelke (salame, klobase, hrenovke, paštete ...) in meso z veliko maščobe, ocvrto hrano, sladke pijače, smetano, maslo ...

Hranila, ki delujejo protivnetno, pa so predvsem omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, in flavonoidi, ki so bioaktivne snovi v hrani, predvsem v živilih z močno, temnejšo barvo. Vsebujejo jih torej živila, kot so recimo borovnice, gozdni sadeži, različno temno sadje in zelenjava, olivno olje, razna semena (lanena, čija ...), temna čokolada z vsaj 70 odstotki kakava, je nanizal Luka Roter. Zato še posebej poudarja, da je treba vsakodnevno uživati ustrezno količino raznovrstne zelenjave in sadja. Priporočeno je zaužiti vsaj 300 gramov tako surove kot kuhane zelenjave, 200 gramov sadja in dodatno 50 gramov jagodičevja na dan. Hkrati je zelo pomemben zadosten vnos omega-3 maščobnih kislin, ki jih najlažje zaužijete z ribami, ki naj bodo na jedilniku vsaj dvakrat na teden, če pa ne marate rib, jih lahko vnesete primerno dovolj v obliki prehranskega dopolnila. V prehrani prav tako svetuje uporabo pretežno oljčnega olja in redno uživanje raznovrstnih oreščkov v majhnih količinah (okoli 20 gramov dnevno) ter polnozrnatih žitaric oziroma izdelkov iz polnozrnatih žit.

Prehrana naj bo raznovrstna, uravnotežena in energijsko primerna.
Prehrana naj bo raznovrstna, uravnotežena in energijsko primerna. FOTO: Adobe Stock

Kakšni so znaki in kako preveriti, če imate vnetje?

Znaki dobrih vnetij so navzven vidni, slabi pa ne. Lahko jih občutite kot oslabelost, šibkost, utrujenost, izražajo se v bolečinah v sklepih, težavah z želodcem, napihnjenosti, prebavnih težavah, izgubo spomina in oteženo koncentracijo ... Možno jih je zaznati z laboratorijskimi preiskavami in predvideti z analizo telesne sestave, ki jo izvajajo dietetiki in ki med drugim natančno pokaže odstotek telesne maščobe v telesu. Ravno preveč maščob namreč povzroča kronično vnetje in smiselno je preveriti ustreznost telesne sestave s tako imenovano bioimpedančno analizo. Opravi jo dietetik, ki zatem strokovno razloži in predstavi rezultate ter je lahko v pomoč pri sestavi personaliziranega jedilnika, ki bo vseboval vsa ustrezna živila v ustreznih količinah.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368