Zadovoljna.si
Dieta

Zdravje

Živila, ki vsebujejo veliko vitamina C in niso citrusi

J.V.
10. 12. 2021 07.50
0

Vitamin C velja za najpomembnejši antioksidant, ki bo vašo kožo varoval pred škodljivimi prostimi radikali. Gre za izjemno pomemben vitamin, ki je ključen tudi za tvorbo kolagena, torej preprečuje staranje kože in hkrati poskrbi za njeno elastičnost. Obenem skrbi tudi za naš imunski sistem, ima zelo pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za srčne bolezni, je eno najpomembnejših hranil v našem telesu za splošno zdravje, pomaga pri absorpciji železa, zmanjšuje tveganje za pojav anemije in še bi lahko naštevali. Da se skriva v pomarančah, limonah in papriki, vemo vsi, marsikdo pa ne ve, da ga lahko najdemo tudi v naslednjih živilih ...

Kaj je prva stvar, ki jo naredite, ko vam začne teči iz nosa in opazite, da se vas loteva prehlad? Verjetno si naredite limonado ali pojeste pomarančo. In niste edini. Konec koncev naj bi bil vitamin C eno najučinkovitejših orožij, ko gre za krepitev imunskega sistema. Nutricistka Liz Wineandy je za spletni portal Woman's Health pojasnila, da bi morali dnevno zaužiti najmanj 75 miligramov vitamina C, kar ni težko, če vemo, v katerih živilih (poleg citrusov) se ta pomembni vitamin skriva. Čeprav si lahko pomagate tudi s prehranskimi dodatki, je vedno bolje, če posežete po sveži zelenjavi in sadju. 

BRSTIČNI OHROVT

Ste vedeli, da je brstični ohrovt prava vitaminska bomba, ko gre za vitamin C? Njegova nadvse visoka vsebnost vitamina C (75 miligramov na porcijo) je odličen razlog, da se ta ne preveč priljubljena zelenjava pogosteje znajde na vašem krožniku. Ena skodelica brstičnega ohrovta ima 38 kalorij, 0 g maščob (0 g nasičenih maščob), 22 mg natrija, 8 g ogljikovih hidratov, 2 g sladkorja, 3 g vlaknin in 3 g beljakovin. 

ČRNI RIBEZ

Če imate radi osvežilni okus robid, vam bo zagotovo všeč tudi črni ribez, ki je bogat vir vitamina C. Skodelica črnega ribeza ima kar 203 miligrame vitamina C, kar je  skoraj sedemkrat več kot porcija robid. Črni ribez ima 71 kalorij, 0,5 g maščobe (0 g nasičenih maščob), 2 mg natrija, 17 g ogljikovih hidratov, 2 g sladkorja, 3 g vlaknin in 2 g beljakovin.

Mango
MangoFOTO: Dreamstime

MANGO

Mango je okusno tropsko sadje, ki je odlično za vaše zdravje, saj je bogat vir hranil, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Uživanje manga je dobro za nas, saj izboljšuje prebavo, skrbi za lepe in močne lase ter kožo in pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Poleg vsega tega pa vsebuje tudi veliko vitamina C. En mango na primer vsebuje 75 miligramov vitamina C in ima 124 kalorij, 1 g maščobe (0 g nasičenih maščob), 2 mg natrija, 31 g ogljikovih hidratov, 28 g sladkorja, 3 g vlaknin in 2 g beljakovin.

CVETAČA

Cvetača je zelenjava, ki jo je enostavno pripraviti, poleg tega vsebuje ogromno koristnih hranil. Od vitamina C za imunski sistem in lepšo kožo do sulforafana in glukozinolatov, ki so močna zaščita pred rakom. Ker vitamin C uničuje previsoka temperatura, bi morali cvetačo pripravljati pri nižji temperaturi. Ena manjša glava cvetače vsebuje ogromnih 128 miligramov vitamina C, poleg tega pa je tudi dober vir vlaknin. Manjša cvetača ima 66 kalorij, 1 g maščobe (0 g nasičene maščobe), 80 mg natrija, 13 g ogljikovih hidratov, 5 g sladkorja, 5 g vlaknin in 5 g beljakovin.

PARADIŽNIKOV SOK

Paradižnik vsebuje 13 vitaminov, med katerimi izstopata vitamin C in E, ter 17 mineralov, največ kalija in betakarotena. Vsi ti pozitivni učinki enega najmočnejših antioksidantov so zagotovo dovolj pomemben razlog, da paradižnik vključite v svoj vsakodnevni jedilnik. Samo ena skodelica 100-odstotnega paradižnikovega soka pa vsebuje neverjetnih 174 miligramov vitamina C ter 42 kalorij, 1 g maščobe (0 g nasičenih maščob), 25 mg natrija, 9 g ogljikovih hidratov, 6 g sladkorja, 1 g vlaknin in 2 g beljakovin.

BROKOLI

Ko si želimo okrepiti imunski sistem, po navadi posežemo po limonadi, a če želimo svojemu telesu pomagati z vnosom vitamina C, ki dokazano veča odpornost, bi bilo v resnici še bolje, če bi si skuhali brokoli, ki je eden najboljših virov tega pomembnega vitamina. 100 gramov kuhanega brokolija pokrije kar 113 odstotkov naših dnevnih potreb po tem antioksidantu. Več ga najdemo le še v črnem ribezu, rdeči papriki in brstičnem ohrovtu. Najbolj zdravo ga je podušiti. Lahko pa ga občasno uživamo tudi surovega.

Jagode
JagodeFOTO: iStock

JAGODE

Medtem ko je izjemno antioksidantno delovanje jagod posledica kombinacije številnih fitohranil, ki jih vsebujejo (od taninov do flavonolov), je takšen blagodejen učinek tudi posledica velike količine vitamina C. Jagode imajo mnogo več tega koristnega hranila kot citrusi, različne raziskave so pokazale tudi, da v povprečju vsebujejo kar dvakrat več vitamina C kot večina drugega sadja. 

ANANAS

Ljudje uživajo ananas zaradi njegovih protivnetnih učinkovin, dobrobiti za prebavo in za krepitev imunske odpornosti. Bogat je z vlakninami in vitaminom C, pomaga pa tudi pri razstrupljanju telesa. Vsebuje veliko biotina, kalija, vitaminov E, B12 in C, več kot 15 mineralnih snovi in encim bromelain, ki pospešuje raztapljanje maščob ter odvajanje vode iz telesa. Kozarec ananasovega soka vsebuje več kot 40 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658