Kaj je krivo, da nas boli glava?
Mario Sambolec, osebni svetovalec za prehrano in trener fitnesa, je pred kratkim v svojem blogu poskušal najti 'krivce' za migrene, ki naj bi jim zaradi delovanja hormonov bile bolj izpostavljene ženske – zlasti tik pred ali med menstruacijo. Ugotavljal je, da se v teoriji pojavljajo le razni sprožilci migrene. »Če na njih pritiskamo, sprožijo serijo dogodkov znotraj živčnih celic v možganih. Izločajo se ekscitotoksini, ki živčne celice razdražijo, ob tem pa povzročijo kopico drugih znakov, pogostih pred razvojem migrene: depresija, nervoza, izguba apetita in /…/ avra, opisana kot svetleče se lučke. V možganih se pojavita tudi vnetje in otekanje. Kaj sploh povzroči takšen nenormalen odziv živčnih celic? Seznam najpogosteje osumljenih vključuje tesnobo, pomanjkanje hrane in/ali določenih hranil, slab spanec, izpostavljanje močni, nenaravni svetlobi, hormonske spremembe pri ženskah in kot zadnji, verjetno najbolj splošen in povezan z večino tegob sveta danes – stres,« je zapisal gospod Samobolec, ki v nadaljevanju kot enega izmed močnejših sprožilcev omenja tudi tiramin – »kemikalijo, ki izvira iz aminokisline tirozin.«
Živila, kot so rdeče grozdje, dimljen sir ali rdeče vino, naj bi bila neposredno povezana z nastankom migrene. Glavni krivec za to naj bi bil tiramin, derivat naravnih aminokislin, ki nastaja ob razpadu beljakovin. Strokovnjaki pravijo, da pri ljudeh, ki so občutljivi na to molekulo, tiramin povzroča povišanje krvnega tlaka, ta pa migrene. Če vaše telo ne prenese tega derivata, se lahko na vaši koži pojavijo izpuščaji, ki vodijo v alergijske reakcije, prav tako pa je posledica lahko huda migrena. Rezultati nedavnih raziskav so pokazali, da naj bi več kot 20 odstotkov žensk imelo konstantne migrene prav zato, ker njihovo telo ne prenese tiramina. Da tudi ve spadate mednje, lahko enostavno ugotovite s pisanjem dnevnika o zaužiti hrani. Ko boste namreč zbrale dovolj velik vzorec s ponovitvami migrene, boste lahko preverile, ali so zanje kriva živila, ki vsebujejo tiramin. Če bo vaša ugotovitev pozitivna, je najbolje spremeniti prehranjevalne navade in uživati predvsem živila, ki vsebujejo veliko žvepla: bela in rdeča čebula, brstični ohrovt in brokoli.
Živila, ki naj bi bila potencialno vsebovala tiramin so:
• predelani mesni izdelki,
• čokolada
• alkohol
• dimljena riba in prekajeno meso,
• avokado, banane, ananas, jajčevci, fige,
• arašidi, kokos in brazilski oreščki, orehi, bučna semena, sezam,
• bob, soja in izdelki iz nje,
• mlečni izdelki / starani siri,
• kisle kumarice, kislo zelje, olive,
• kruh, peciva in ostali kvašeni žitni izdelki,
• umetna sladila, predvsem aspartam
• razni dodatki v obliki konzervansov ali aditivov.
Izogibajmo se stresnim situacijam
Vsak posameznik naj bi imel popolnoma svoj, edinstven sprožilec oziroma kombinacijo sprožilcev bolečine v glavi. Strokovnjaki pravijo, da naj bi bila eden izmed vzrokov za migrene tudi hrana. A ključna razlika pri tem vzroku naj bi bila ta, da se ljudje določeni hrani, ki povzroča glavobol lahko popolnoma odpovemo in tako zmanjšamo tveganje za bolečino. Napad migrene pa je ravno tako lahko povezan z odsotnostjo oz. primanjkljajem določenih hranil, kot so esencialne maščobne kisline omega 3, vitamini, minerali, antioksidanti in določene fitokemikalije. Proti hudi migreni naj bi si lahko pomagali tako, da se izogibamo stresnim situacijam, pijemo dovolj tekočine in uživamo dovolj hranil, vitaminov ter se v poletni vročini izogibamo uporabi močnih vonjev, dišečih losjonov in osvežilcev prostorov.
Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV