Zadovoljna.si
Ko ko komedija - 33

Domači trači

Ganljiva poteza Jana Plestenjaka

J.V.
24. 02. 2015 11.14
36

Na slovenski estradni sceni je kar nekaj znanih Slovencev, ki se javno zavzemajo za pravice živali in nasprotujejo njihovemu mučenju. Med njimi so tudi Jan Plestenjak, Alya in Natalija Verboten, ki jim je skupna ena stvar: vsi so se namreč odločili za posvojitev konja, ga vzeli pod svoje okrilje in mu tako omogočili varno in predvsem z ljubeznijo zaznamovano življenje.

"Cabidoule...pred nekaj meseci brutalno pretepena s sekiro...od zdaj naprej 'moja varovanka'," je zapisal Jan.
"Cabidoule...pred nekaj meseci brutalno pretepena s sekiro...od zdaj naprej 'moja varovanka'," je zapisal Jan.FOTO: Facebook
V medijih so se že pred časom pojavile grozljive fotografije pretepenih konjev, ki zaradi tega potrebujejo posebno nego ter predvsem veliko nežnosti. Za posvojitev kobile s posebnimi potrebami so se odločili tudi trije znani slovenski glasbeniki. Jan Plestenjak je tako v svojo oskrbo vzel eno od pretepenih kamarških kobil, ki so jih v Koper uvozili iz Francije.

Jan in Alya s konji - 1
Jan in Alya s konji - 1 FOTO: Facebook

"Cabidoule...pred nekaj meseci brutalno pretepena s sekiro...od zdaj naprej 'moja varovanka'," je zapisal pod ganljivo fotografijo, ki jo je delil s svojimi oboževalci na omrežju Facebook. “Veselje, ko vidim ljubezen ljudi, ki jim ni vseeno, in žalost, ko vidim, kaj je sposoben človek narediti živemu bitju.” S tem plemenitim dejanjem je Jan prevzel tudi stroške njenega okrevanja, z istim srčnim dejanjem pa sta se izkazali tudi Natalija Verboten, ki je postala botra najstarejšemu rodovniškemu lipicancu Valdomoru, ki šteje 22 let, in Alya, ki je že od nekdaj velika ljubiteljica konj.

»V mojem primeru je bila sicer nekoliko drugačna situacija, saj smo morali Luno odkupit,« nam je zaupala Alya, ki je kobilo rešila pred lastniki, ki za njo niso najboljše skrbeli in se danes zaveda, kako velika odgovornost je posvojitev živali. »Jaz mislim, da je o tem treba veliko javno govoriti, ker konec koncev so to živa bitja, ki imajo dušo in je za njih treba lepo skrbeti. Zame je isto, če nekdo naredi nekaj človeku ali živali. Mogoče bo kdo rekel, da sem čudna, ampak vsako živo bitje ima dušo in nihče nima pravice, da ga rani,« nam je zaupala pevka.

Na ranču Weter skrbijo za konje s posebnimi potrebami in tam je svoj dom našlo sedem konj, ki so pri svojih nekdanjih lastnikih utrpeli tako hude poškodbe, da danes zaradi tega niso primerni za posvojitev. Gre za konje, ki potrebujejo drugačno oskrbo kot zdravi konji, pa naj gre za način bivanja ali prehrano. Vsak izmed konjev ima pretresljivo življenjsko zgodbo, ki dokazuje, kako kruti so lahko ljudje.

 

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471