Zadovoljna.si
Šminka - 3

Svet na Kanalu A

Je lak res suh v nekaj sekundah in šminka obstojna ves dan? To je resnica!

zadovoljna.si
10. 12. 2015 11.04
1

Povprečna ženska v svojem življenju `poje´ približno dva kilograma šminke. Oglasi in sodobni trendi `narekujejo´ ženskam, da morajo biti urejene, pri čemer je zelo močno zastopana dekorativna kozmetika. Proizvajalci obljubljajo lake za nohte, ki se posušijo le v sekundi, lake, ki so obstojni 7 dni, šminke, ki bodo na ustnicah tudi po 8 urah ... A vsaka pripadnica nežnejšega spola dobro ve, da to pogosto ne drži.

ženska si lakira nohte
ženska si lakira nohteFOTO: iStockphoto

Lak za nohte je namreč ponavadi treba obnoviti po treh dneh, in le malokatera šminka res zdrži ves dan. Zato so se potrošniške oragnizacije odločile narediti raziskavo in preveriti, kako obstojen je v resnici lak za nohte, ali se res posuši v nekaj sekundah, in koliko časa rdeča šminka dejansko zdrži na ustnicah. 

Po treh dneh bo treba barvo obnoviti

Na primerjalnem testu so preizkusili lake za nohte, tako klasične, kot tiste, ki obljubljajo dolgotrajno obstojnost. Obstojnost so preverili po enem dnevu, nato pa še tretji, peti in sedmi dan po nanosu (če je proizvajalec obljubljal dolgo obstojnost). Test obstojnosti je potekal tako `na terenu´ z udeleženkami preizkusa kot tudi v laboratoriju, kjer so obstojnost preizkušali s kremenčevim peskom. Splošna ugotovitev je, da so tisti laki, za katere proizvajalec obljublja daljšo obstojnost, tudi v resnici obstojnejši kot `navadni´, a obljube o sedemdnevni obstojnosti so pretirane. V praksi je namreč treba lak obnoviti približno vsake tri dni, peti dan pa ga je treba odstraniti in nohte polakirati na novo.

Se lak res posuši v nekaj sekundah?

Pri testu hitrosti sušenja so preizkusili, ali je lak v resnici suh v času, ki ga obljublja proizvajalec. Nobena trditev se ni izkazala za resnično. Obljube o hitrem sušenju gor ali dol, pri hitro sušečih lakih bo treba počakati približno 5 minut in še enkrat več pri `normalnih´, da bo en nanos barve suh. "Za dva nanosa in t. i. podlak (osnovni nanos) potrebujete torej približno pol ure," poudarja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Odstranjevanje laka za nohte - 1
Odstranjevanje laka za nohte - 1 FOTO: Profimedia

Tekoči odstranjevalci so najučinkovitejši

Kot je bilo že omenjeno, je potrebno lak za nohte odstraniti na 3 do 5 dni. Na testu, na katerem so soočili tekoče, v obliki blazinic in v obliki gobice, so se klasični odstranjevalci izkazali za najboljše. Lak boste sicer najlažje odstranile tako, da na nohtu za nekaj trenutkov podržite vato, natopljeno z odstranjevalcem, nato pa raztopljeni lak pobrišete z nohta.

Kako obstojna je v resnici šminka?

V kozmetiki skorajda ni bolj klasičnega izdelka, kot je rdeča šminka, ki letos znova sodi med nepogrešljive lepotne trende, zlasti v decembrskem času, ko postane zvesta spremljevalka na vsaki zabavi. Zato so se odločili testirati šminke, za katere proizvajalci obljubljajo dolgo obstojnost, in sicer tiste klasične, v tulcu, in tiste, ki jih nanašamo s čopičem (palčko) in so sestavljene iz barve in vrhnjega premaza – t. i. glos. Razveseljivo je, da so vsi preizkušeni `kombinirani´ izdelki (barva + vrhnji premaz) brez težav zdržali osem ur. Več težav je osemurni preizkus povzročal klasičnim šminkam, ki so v povprečju na ustnicah ostale štiri ure, kaj dlje pa ne.

Kako obstojne pa so šminke po 14-ih urah normalne uporabe, torej tudi po kosilu ali pitju kave? "V laboratoriju smo ugotavljali, kako šminke prenesejo mastno hrano (krompirček) in poljube - ne čisto prave, ampak takšne laboratorijske s papirnatim robčkom. Te preizkuse so kombinirani izdelki zlahka opravili, saj za te šminke pitje vroče kave in masten krompirček ne predstavljajo težave," je predstavila rezultate Urša Šmid Božičevič.

Šminka - 1
Šminka - 1FOTO: Thinkstock

 

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471