Zadovoljna.si
zlomljeno srce

Svet na Kanalu A

Konec zveze – kako, kdaj, zakaj?!

M.K.
2013-06-04 13:20
3

Pred dnevi je na svetovnem spletu zaokrožilo pismo prevarane ženske, ki je svojega partnerja pustila na precej nenavaden način. Napisala mu je pismo, v katerem mu je zaupala, da je vse njegove dragocenosti 'pospravila' na kraje, ki pomenijo prelomnice v njuni dveletni zvezi in mu s tem dala vedeti, da ga je v bistvu vrgla iz stanovanja. Za varanje se po mnenju strokovnjakov običajno odloči partner, ki v odnosu ne vidi več smisla, razlikovati pa moramo med individualnimi in medpartnerskimi vzroki za nezvestobo, saj je od te definicije med drugim odvisno, kako se bomo z njo soočili.

Ko je zaenkrat še neznana ženska pred dnevi iz radovednosti pogledala na prenosni računalnik svojega fanta, jo je tam čakalo neprijetno presenečenje. Ker se partner ni odjavil s svojega profila na družbenem omrežju Facebook in je ravno v trenutku, ko je pregledovala vsebino njegove strani, dobil sporočilo neznane Kelsi, je punca ugotovila, da jo že dalj časa vara. A namesto da bi razbijala po stanovanju, se napila ali se znašla na robu živčnega zloma, mu je napisala precej nenavadno pismo, v katerem mu je razložila, da je posebej zanj sestavila igrico, saj ve, da rad išče stvari (tudi punce). Vse njegove dragocenosti je skrila na različne kraje, ki so bili ključni za njuno razmerje. Sicer ni znano, kaj je nezvestemu fantu v sporočilu zapisala Kelsi, a očitno je bilo dovolj nazorno, da je izbilo sodu dno in je zato prevarano dekle napisalo pismo ter tako končalo dveletno razmerje.

Prevarano dekle je v pismu zapisalo:

Živjo dragi!
Ugani, kdo je ostal prijavljen na Facebooku in dobil sporočilo od Kelsi? Točno, prav ti! A ne skrbi, ničesar nisem polomila! Pravzaprav sem bila celo tako prijazna, da sem spakirala tvoje stvari! Še več, pripravila sem ti krasno igro, ker vem, da rad iščeš nove stvari (denimo dekleta). Svoje stvari boš zato našel na naslednjih mestih:

- tvoja oblačila so spravljena tam, kjer sva se spoznala
- svoje videoigrice najdeš na kraju, kjer sva se prvič poljubila
- tvoj prenosnik je na kraju, kjer sva kupila najino prvo skupno videoigrico
- svoj televizor najdeš tam, kjer sva prvič 'šla do konca'
- vse ostale stvari, vključno s fotografijami zadnjih dveh let najinega življenja najdeš pri Kelsi doma!

Zabavaj se! Pa še to: sama nisem ničesar polomila ali pokvarila, ne morem pa zagotoviti, da to no bo storil kdo drug! Vesel lov!

Pismo je odraz žalosti, prizadetosti in jeze

Pismo je pred dnevi na družbenem omrežju Imgur objavil uporabnik Nipplesquirrelham in v le nekaj urah si ga je ogledalo več kot 180 tisoč ljudi. Pod objavo se je zgrnilo na stotine zabavnih komentarjev, nekateri celo stavijo, da bo nezvesti fant našel samo televizor. »To pismo zelo močno kaže na žalost, prizadetost in jezo. Kaj bo sledilo, je v veliki meri odvisno od same reakcije in od tega, kaj se je znotraj njunega odnosa dogajalo. Iz napisanega lahko razberemo, da je ženska po eni strani jezna, po drugi pa žalostna in razočarana, od tod tudi cinizem,« pravi psihoterapevtka dr. Veronika Seles in dodaja, da se je ravno zaradi bolečine odločila partnerja spomniti na vse lepe dogodke v njuni zvezi. Prepričana je, da ta zgodba epiloga ne bo dočakala tako hitro in da bo lahko prav prevarano dekle tisto, ki bo na koncu še najbolj trpelo.

Kriva sta nezadovoljena pričakovanja in slaba komunikacija

Seleseva sicer kot glavna razloga za konec razmerij navaja nezadovoljena pričakovanja in slabo komunikacijo med partnerjema, kar običajno vodi do rezultatov, kot sta tišina in nezvestoba. 'Konec' je po njenem prepričanju odvisen odnosa samega. »Pri kratkotrajnih razmerjih se večkrat zgodi, da se partnerja razideta preko pisma, SMS sporočila, Facebooka in podobnih stvari. Pri bolj dolgotrajnih zvezah pa to seveda ne poteka tako preprosto, čeprav se lahko tudi tu, še posebej pri parih, ki nimajo otrok, zgodi, da kdo pride domov in najde prazno stanovanje – se pravi, da partner odide ali odpotuje. Če pa imata partnerja v zvezi otroke, pride največkrat do pogovarjanja, v večini primerov tudi do velikih nestrinjanj, predvsem zato, ker se za razhod običajno odloči eden izmed partnerjev, tisti, ki v odnosu ne more ostati zaradi sebe. Ljubezen v odnosu namreč ni dovolj. Ti imaš nekoga lahko zelo rad, a ne moreš več živeti z njim, ker sta si tako različna in imata drugačne poglede na svet, drugačen način življenja.«

Vzroki za nezvestobo so različni

Tisti, ki v odnosu več ne vidijo smisla, se pogosto zatečejo k varanju, a dr. Seles pravi, da za nezvestobo obstajajo različni vzroki. »Na eni strani so individualni vzroki, kjer je lahko partnerstvo zelo dobro in ima nekdo težave sam pri sebi – ne verjame v zvestobo ali se sam znajde v nekih kriznih situacijah in reagira z nezvestobo. Drugo pa so medpartnerski vzroki. Od definicije vzroka je na nek način tudi odvisno, kako bo ta nezvestoba sprejeta oziroma kako se je bomo lotili. Vse je odvisno od posameznika, od para, od preteklih izkušenj, od odnosa, ki ga imata oziroma sta ga imela,« pojasnjuje priznan psihoterapevtka in doda, da je od posameznika odvisno, kako se bo spopadel z določenimi stresnimi situacijami. Pomembno pa je, da vsak prevzame odgovornost za svoja dejanja, zato bo še kako zanimivo spremljati nadaljevanje zgodbe prevaranega dekleta. Nekateri namreč pričakujejo, da se bo nezvesti fant že v kratkem odzval na pismo in tako začel precej umazano vojno, ki jo je povzročila ena sama pozabljena odjava s Facebooka.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152