Zadovoljna.si
mineralna voda

Svet na Kanalu A

Presenečeni boste, kako vse vam lahko koristi!

M.K.
30. 07. 2013 12.24
1

Mineralna voda ima znanstveno dokazano številne pozitivne učinke na naše telo. Blagodejno vpliva na naš organizem, spodbuja rast mišične mase, nas ohranja vitalne, vsakodnevno uživanje te naravne mineralne tekočine pa naj bi celo preprečevalo upad možganskih sposobnosti in zmanjševalo tveganje za nastanek različnih oblik starostne demence. Uporaba mineralne vode v lepotne namene je trend, ki se je v zelo kratkem času razširil po skoraj vsem svetu. Dejstvo je, da so njene pozitivne učinke na telo poznali že več stoletij, a je bila dolgo domena zdravilišč in lepotnih centrov. Danes pa je na voljo v tako rekoč vsaki trgovini, poleg pitja pa jo lahko uporabimo tudi pri domačih lepotnih tretmajih.

Številni se koristi izvirov naravne mineralne vode poslužujejo v raznih zdraviliščih in lepotnih salonih.
Številni se koristi izvirov naravne mineralne vode poslužujejo v raznih zdraviliščih in lepotnih salonih.FOTO: Profimedia
Karakteristike, po katerih naravno vodo lahko definiramo kot mineralno, so določene na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Ta naj bi imela lastnosti, zaradi katerih se jasno razlikuje od pitne vode, ki izhajajo iz vsebnosti mineralnih snovi, kemijskih elementov v sledovih oziroma drugih sestavin, ter ima lahko določene prehrambno - fiziološke učinke. Izvira v podzemnem vodnem viru, ki je zaščiten pred kakršnokoli možnostjo kontaminacije in izteka. Pomembno je, da tudi po polnjenju v plastenke ohrani enako čistost, kot ji ima na izvoru in da ima stalno temperaturo ter druge pomembne lastnosti v okviru naravnih nihanj. Mineralna voda mora biti po zapisu Uprave registrirana pri pristojni instituciji, v prometu pa se lahko označuje kot 'naravna mineralna voda', če je njeno označbo z odločbo priznalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Več o pozitivnih učinkih mineralne vode pa danes v oddaji Svet na Kanalu A ob 18. uri.

Uporabna tudi v medicini

Mineralna voda naj bi imela tudi številne zdravilne učinke. Rezultati nedavne raziskave britanske univerze Keele so namreč razkrili, da naj bi vsakodnevno pitje mineralne vode preprečevalo upad možganskih sposobnosti in tako zmanjševalo tveganje za nastanek različnih oblik starostne demence. Še več, izboljšanje kognitivnih funkcij naj bi se pokazalo celo pri nekaterih posameznikih, ki so jim že diagnosticirali Alzheimerjevo bolezen. Mineralna voda, ki vsebuje silicij, naj bi namreč močno zmanjševala nivo nevrotoksina aluminija v telesu, ki ga že dalj časa povezujejo z razvojem različnih oblik demence.

Vsakodnevno pitje mineralne vode naj bi preprečevalo upad možganskih sposobnosti.
Vsakodnevno pitje mineralne vode naj bi preprečevalo upad možganskih sposobnosti. FOTO: iStockphoto
Pozitivni vplivi na zdravje

V nedavni klinični analizi, ki jo je izvedla raziskovalna enota Radenska v sodelovanju s strokovnjaki Medicinske fakultete v Mariboru, so proučevali vpliv naravne mineralne vode na človekov organizem. Dokazali so, da redno uživanje blagodejno vpliva na naš organizem in zdravje, saj spodbuja rast mišične mase, pomaga v boju proti kilogramom ter na ohranja vitke in vitalne, povečuje maso mineralov v telesu ter pripomore k splošnemu izboljšanju počutja.

Vsestransko uporabna

Mineralna voda naj bi imela poleg zdravilnih tudi izjemne lepotne učinke. Tako naj bi blagodejno vplivala na našo kožo, saj zaradi visoke vsebnosti kremena krepi mehke celice med kolagenskim in elastičnim vezivnim tkivom, osvežuje kožo in zavira nastajanje gub. Številne se zato koristi izvirov naravne mineralne vode poslužujejo v raznih zdraviliščih in lepotnih salonih. A dejstvo je, da so ti tretmaji velikokrat precej dragi, zato se je večina znašla po svoje: mineralno vodo so poleg na svoj jedilnik, vključile tudi v domače dnevne lepotne rituale.

Navlažite obraz

Mineralna voda je znana po tem, da je pravi vir mladosti, zato bi jo naj uporabljali pri vsakodnevnem umivanju obraza. A ker zna biti to zelo potratno, bo dovolj že, če bombažno vato vsak večer po tem, ko si umijete obraz, namočite v mineralno vodo, jo narahlo ožamete in z njo obrišete obraz. Mineralne sestavine bodo zgladile gube ter osvežile in navlažile obraz, ki bo zasijal v vsej svoji lepoti. Podobno jo lahko uporabite tudi po domači terapiji z obrazno masko, saj naj bi povečala njeno učinkovitost. Pomembno pa je, da po vsakem domačem tretmaju obraz namažete še z vlažilo kremo, saj boste s tem podaljšale učinek mineralne vode.

Uporabite jo skupaj s tonerjem

Toner je znan po tem, da čisti in zmanjšuje pore na obrazu ter poskrbi za sijočo in gladko polt. Učinek bo še večji, če boste bombažno vato pred nanosom tonerja namočile v mineralno vodo.Tako vam ne bo treba nanesti toliko tonerja, ker bo vata že navlažena in ga ne bo vpijala.

Mineralna voda
Mineralna voda FOTO: Profimedia
Domači lepotni recepti

Pri številnih domačih lepotnih receptih potrebujemo vodo. Namesto navadne tekoče vode iz omrežja lahko uporabimo mineralno, ki bo optimizirala učinek na koži. Tako jo recimo lahko uporabimo namesto šampona za lase. Ta namreč vsebuje veliko kemikalij, ki ob prepogosti uporabi lasem škodujejo in jim odvzemajo naravno vlažnost, obenem pa pospešijo delovanje lojnic, rezultat pa so mastni lasje in suhe ter razcepljene konice. Mineralna voda bo lase dodatno vlažila in jim povrnila sijaj.

Ličila

Nekatere posameznice tekočo podlago in senčila rade mešajo z nekaj kapljicami vode, da s tem omilijo gostoto ličil. Namesto navadne tekoče vode lahko tudi tukaj uporabite mineralno, ki bo kožo dolgo ohranjala vlažno, mehko in sijočo.

Osvežite se

Mineralno vodo lahko natočite v stekleničko z razpršilcem in jo v vročih poletnih dneh uporabite za osvežitev obraza. Tako boste ustrezno vlažile vaš obraz, ne da bi pri tem razpackale ličila. Mešanico mineralne vode in polnomastnega mleka kot osvežilec obraza uporablja tudi svetovno znana manekenka Cindy Crawford, ki sicer priznava, da ima izredno hvaležno kožo, ki ne potrebuje posebne nege. Zvezdnica je prepričana, da ji ta naravna mešanica lahko da nadvse svež videz. Tako njen obraz ostane rosen in svež skozi ves dan, druge nege pa zato Cindy čez dan ne potrebuje.

Maska za obraz
Maska za obrazFOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413