Zadovoljna.si
S prijateljicami moramo biti ves čas 'na liniji'.

Svet na Kanalu A

Ne moremo se mu odpovedati!

M.K.
14. 01. 2014 13.19
7

V zadnjih dveh desetletjih je sodobna tehnologija močno napredovala. Rodili so se pametni telefoni, pametni televizorji ter druge 'brihtne' naprave, ob katerih velikokrat dobimo občutek, da nas morda celo prekašajo v znanju. Večina žensk se je močno navezala prav na mobilne telefone, brez katerih si sploh ne znajo več predstavljati svojega vsakdana. To pa še ni vse …

Brez mobilnih telefonov nam očitno res živeti ni, saj naj bi jih ženske potrebovale bolj, kot potrebujemo moške.
Brez mobilnih telefonov nam očitno res živeti ni, saj naj bi jih ženske potrebovale bolj, kot potrebujemo moške.FOTO: Profimedia
Si predstavljate, da bi morale dan preživeti brez mobilnega telefona? Bi se lahko odpovedale vsem aplikacijam in možnostim, ki vam jih nudi ta priročna in zmogljiva napravica? To bi bilo najverjetneje sila težko, pa če si to priznamo ali ne, saj bi imele nemalo težav že s telefonskimi številkami, ki so shranjene v mobilnem imeniku in si jih seveda nihče več ne zapomni. Zakaj bi si jih, če pa imamo napravo, ki to dela namesto nas? Prav zato niti ne preseneča informacija, da naj bi se v povprečju kar polovica žensk v sodobni družbi lažje odpovedala spolnosti, kot pa svojemu (pametnemu) mobilnemu telefonu.

S prijateljicami moramo biti ves čas 'na liniji'.
S prijateljicami moramo biti ves čas 'na liniji'. FOTO: Profimedia
Seznanjene z vsem – vedno in povsod

V ameriški raziskavi, pri kateri je sodelovalo več kot tri tisoč petsto žensk, starejših od 30 let, so preverjali, kako pomemben člen našega vsakdana so mobilni telefoni. Skoraj polovica, natančneje 48 odstotkov predstavnic nežnejšega spola naj bi raje mesec dni živelo brez seksa, kot pa brez mobilnega telefona, veliko anketiranih pa je priznalo tudi, da kupujejo vodoodporne etuije za svoje pametne mobilne telefone, saj so lahko tako ves čas na tekočem z dogajanjem na družbenih omrežjih – tudi med tuširanjem in na bazenu. Rezultati so več kot očiten znak, da so pametni telefoni postali eden najpomembnejših segmentov našega vsakdana. Več kot tri četrtine žensk naj bi tako na svoj telefon pogledalo vsak vsako uro ali pogosteje.

Izgubili smo zaupanje v ljudi

Najpogostejši razlogi za navezanost na pametni mobilni telefon so izguba zaupanja v ljudi in vse bolj robotski življenjski slog, ki zahteva stalno preverjanje elektronske pošte in družbenih omrežij. Pri tem nikakor ne gre za zgolj eno ali več spletnih strani za tkanje ter ohranjanje virtualnih stikov temveč bi naj bili prijavljeni v čim več socialnih omrežij – da ja česa ne zamudimo. Najbolj zanimiv pri vsem tem je podatek, da samo četrtina rednih uporabnic pametnih mobilnih telefonov odkrito prizna, da so dejansko odvisne od svoje elektronske igračke, čeprav si jih kar 71 odstotkov ne more predstavljati povratka v obdobje pred množičnim pojavom elektronskih naprav.

Ojoj, kje je moj telefon?!

Skorajda vsaka izmed nas je že kdaj kje vsaj za kratek čas založila svoj mobilni telefon in prav vsake se je ob zavedanju situacije najbrž lotila panika, saj si življenja brez te sila majhne napravice enostavno ne moremo več predstavljati. Mobilni telefon največkrat založimo v ročni torbici, v kateri mora biti prostora za tisoč in eno stvar. Prizor je precej podoben iskanju očal, ki jih imamo na nosu, veliko manj prijetno pa je, če mobilni telefon pozabite v restavraciji ali garderobi, v kateri ste pomerjale modna oblačila, ki jih želite kupiti. Na javnih krajih obstaja namreč veliko večja verjetnost, da vam pozabljen telefon kdo ukrade ali pa si ga enostavno prilastijo uslužbenci, vam pa ob poizvedovanju vztrajno zatrjujejo, da na mizi ali v garderobi niso našli ničesar.

Bi se vrnili v čas pred mobilnimi telefoni?
Bi se vrnili v čas pred mobilnimi telefoni? FOTO: Thinkstock
Zgode in nezgode

Nič manj neprijetno ni zavedanje, da ste mobilni telefon odložili na streho avtomobila, sploh če to ugotovite na pol poti do želenega cilja. Zelo verjetno ste ga namreč izgubili na enem izmed ovinkov, kjer ga je, v primeru, da še deluje, našel srečni novi lastnik. Še huje je, če ga pustite v kakšnem izmed žepov in operete v pralnem stroju. Zelo malo je namreč verjetno, da bo še kdaj deloval – vsaj dolgoročno ne. Mobilne naprave prav tako ni pametno puščati v bližini predšolskih otrok, saj ga ti hitro utegnejo kam založiti ali ga uporabiti pri igri, kar ,lahko pomeni, da boste telefon dobili ali našli v več delih.

Iskanje telefona s pomočjo aplikacije

Vsaka izmed nas je prav gotovo že kdaj iskala svoj mobilni telefon in prosila najbližje, da jo pokličejo ter tako pomagajo pri iskalni akciji. Na srečo je v večini primerov zvonil v kakšnem predalu torbice ali v žepu jakne oziroma hlač, v nekaterih primerih pa ste vsi v prostoru zaman čakali zvonjenje, ki vam je morda sicer kdaj šlo strašansko na živce, v tistem trenutku pa bi dale vse, da bi ga zaslišale. A je zvonilo v prazno, to pa je bil znak, da boste morale v naslednjih urah sprožiti obsežno iskalno akcijo ali investirati v nov mobilni telefon. No, na srečo je napredna tehnologijo upoštevala tudi morebitne izgube ter kraje mobilnih naprav, zato jih lahko danes s pomočjo aplikacij hitro izsledite, res pa je, da mora biti telefon vključen ter imeti signal, za kar pa je spet potrebne nekaj sreče. Najbolje je torej, da skrbno pazite na svojo komunikacijsko igračko ter si s tem prihranite dodatne skrbi ter ne tvegate izolacije od družabnega dogajanja okrog vas.

Seznanjene moramo biti z dogajanjem na družbenih omrežjih in imeti ves čas dostop do naše elektronske pošte. In vse to nam omogočajo pametni mobilni telefoni.
Seznanjene moramo biti z dogajanjem na družbenih omrežjih in imeti ves čas dostop do naše elektronske pošte. In vse to nam omogočajo pametni mobilni telefoni.FOTO: Reuters
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478