Zadovoljna.si
Sprehod po jutranji rosi naj bi imel številne zdravilne učinke.

Svet na Kanalu A

Po zdravje na sprehod po jutranji rosi

M.K.
2013-07-09 08:21
1

Ste že kdaj slišali, da se je organizirana skupina pohodnikov bosih odpravila na sprehod po jutranji rosi in se spraševali, kaj za vraga je z njimi narobe? Te drobne kapljice vode, ki nastajajo s kondenzacijo vodne pare in so posledica nočnega izparevanja naj glede na ljudsko izročilo in po mnenju nekaterih strokovnjakov alternativne medicine ne bi bile le odlična osvežitev, temveč naj bi imela rosa tudi veliko zdravilnih učinkov.

Ljudsko izročilo pravi, da naj bi bila rosa sicer res naravni pojav, a njen izvor naj bi bil bajeslovni: v Srbiji naj bi jo sejale zvezde, v Ukrajini naj bi padala z Venere, po bolgarskem izročilu pa naj bi jo čez noč po polju nametale vile. V nekaterih državah so verjeli, da naj bi bila rosa znak znojenja Zemlje, spet v drugih naj bi se iz nje rojevali obadi. Naši predniki naj bi po njej napovedovali vreme, dekleta pa naj bi z njeno pomočjo skrbela za lepoto. Z jutranjo roso je povezanih veliko običajev, prav tako pa naj ne bi bili zanemarljivi niti njeni zdravilni učinki. Poleg tega naj bi ta božja danost imela tudi čarne lastnosti: z njo naj bi dekleta začarala fante in si zagotovila plodnost.

Posebno moč naj bi imela binkoštna rosa

Naši predniki so verjeli, da morajo živino gnati na rosno pašo, da bi bila ta zdrava in bi se dobro plodila. Zdravje naj bi zagotavljala tudi ljudem, ki so se zato že navsezgodaj z bosimi nogami sprehajali po sveži mokri travi. Njen učinek naj bi bil še posebej intenziven ob praznikih, prav posebno moč pa so pripisovali binkoštni rosi. Na to praznično jutro naj bi v Prekmurju roso lovili s prti in jih nato ožemali v posodo za molžo, dekleta pa naj bi se umivala v rosi z njiv, na katerih so rasli rž, pšenica ali oves, saj so verjela, da jim bodo te kapljice varovale oči, vdihnile lepoto, jih obranile ali rešile pegic na licih in jim podarile bujne in močne lase. Umivanje z roso so pogosto svetovali tistemu, ki se je pripravljal na zdravljenje z bajanjem, vedeževanjem ali na druge čarne obrede, saj naj bi to zagotavljalo uspeh. Iz binkoštne rose so slovenske gospodinje naredile kvašo, ki so jo imele vse leto.

Bila naj bi napitek bogov

Rosa je sestavljena iz drobnih kapljic vode, ki nastajajo s kondenzacijo vodne pare in so posledica nočnega izparevanja. Po mnenju Momirja Ubiparipa, avtorja uspešnice 'Naravno zdravljenje z vodo: snegom, roso, ledom in paro' ('Lečenje vodom, snegom, rosom, ledom, parom') naj bi predstavljala akumulator bioaktivnih snovi in občutljivih energij. Prav zaradi tega naj bi bila odlična hrana za naš organizem, napitek bogov ter balzam za naše telo. Še posebej uporabna naj bi bila po mnenju gospoda Ubiparipa prav jutranja rosa, saj naj bi vsebovala največ zdravilnih snovi, ki so pomembne za naše telo. Že v preteklosti naj bi bolnim ljudem priporočali, naj se zjutraj sprehodijo po vlažnem travniku, saj so roso razumeli kot 'živo vodo', ki naj ne bi vpijala samo energijo bilke, na kateri se zbira, temveč naj bi vsebovala tudi moč nebeške svetlobe, ki vpliva na naše življenje.

Odlično zdravilno sredstvo

Hoja po jutranji rosi naj bi imela neverjetno prečiščevalno moč, prav tako pa naj bi blagodejno vplivala na posameznikovo auro. Prav zaradi tega bi se morali po mnenju priznanega pisatelja vedno, ko imamo priložnost, natreti oziroma umiti z roso in jo (če je možno) tudi piti. Kapljice rose naj bi spodbujale naše biološko aktivne točke in termoreceptorje v stopalih. Zdravile naj bi celice in organizem, globoke rane, čire, težave s kožo in pomagale odstranjevati odmrle kožne celice na povrhnjici. Jutranja rosa velja za odlično sredstvo za prečiščevanje kože, saj naj bi očistila tudi najbolj nedostopne dele našega organizma.

Terapije z roso

Naši predniki so s pomočjo rose zdravili številne bolezni in njihove simptome. Če je otroka mučila nespečnost, so ga ovili v platno, ki so ga napojili z jutranjo roso in ga pustili v njej ležati od 30 minut do ene ure oziroma tako dolgo, dokler se ni povsem posušilo. Očesne bolnike so zjutraj peljali na travnik, kjer so si morali z roso pred sončnim vzhodom namazati oči. Z jutranjo roso so z deset- do štirinajstdnevnimi sprehodi po njej zdravili tudi glivična obolenja stopal, tisti, ki so se soočali z depresijo, melanholijo in pomanjkanjem energije pa so morali piti roso, ki so jo zbrali na poljskih cvetlicah pred sončnim vzhodom. Z njeno pomočjo so odstranjevali tudi uroke čarovnic, s spomladansko in z jesensko roso z oken pa so zdravili luskavico. Tisti, ki so se soočali z razširjenimi venami, so se morali v bombažnih hlačnih nogavicah sprehajati po jutranji rosi in ko so jo te dobro vpile, so jih morali posušiti na soncu. Ženske so se za ohranjanje lepote umivale z roso iz aromatičnih cvetov, z roso s koprivnih listov pa so so umivale lase, saj naj bi to ohranjalo dekletov ugled in jo zaščitilo pred klevetami. Rosa z listov koprive naj bi namreč ščitila pred negativnimi vplivi in pred vdiranjem patoloških polj v človekovo auro.

Kneippova metoda zdravljenja

Ne glede na to, ali verjamete v ljudsko izročilo ali ne, vam sprehod po jutranji rosi ne more škodovati. Priporočal ga je tudi bavarski duhovnik in hidroterapevt Sebastian Kneipp, avtor Kneippove metode zdravljenja, z utemeljitvijo, da naj bi rosa spodbujala krvni obtok, izboljšala prekrvavitev ter stabilizirala vegetativno živčevje in s tem pomagala premagovati utrujenost, krčne žile, prekomerno znojenje nog in kronične glavobole.

Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141