Zadovoljna.si
Novi koledar Damjana Murka - 4

Svet na Kanalu A

Svojega imajo gasilci, lepotice, pa tudi Damjan Murko!

M.K.
12. 11. 2013 12.30
13

Bliža se december, s tem pa tudi čas, ko bomo obrnili zadnji list na koledarju ter začeli razmišljati, kakšen ga bo nadomestil v letu 2014. Na voljo nam je veliko najrazličnejših modelov, barv, oblik in dizajnov, največkrat pa na stenah naših domov še vedno končajo koledarji, natisnjeni v promocijske namene. Tako kot v večini ostalih primerov, se tudi pri izbiri koledarja, ki bo dobil mesto na steni stanovanja, moški in ženske običajno ne moremo zediniti, saj imamo precej različne poglede na to, kaj je bolj estetsko dovršeno; ženske bi izbrale kakšno tihožitje ali fotografije pokrajin, moški pa razgaljene lepotice.

Več o tem, kateri gasilci so izdelali prav posebej koledar, pa v prispevku iz oddaje Svet na Kanalu A.

Moški in ženske imamo pri izbiri koledarjev ponavadi različne želje: medtem ko so nam bolj všeč estetsko dovršeni modeli z ličnimi fotografijami pokrajin, živali ali umetniške mojstrovine v pestri barvni paleti, kjer mora biti do potankosti izdelana vsaka malenkost, so moški precej manj zahtevni: najbolj se namreč razveselijo koledarjev, ki jih krasijo bolj ali manj razgaljene lepotice. Od vsebine koledarja je največkrat odvisno tudi, kjer bo visel: ženske z njim največkrat okrasijo dnevno sobo, kuhinjo in spalnico, moški pa si z bolj ali manj golimi lepoticami okrasijo delavnice in garaže, kjer se potem z njimi hvalijo pred prijatelji.

Koledarji so pogosto zajeti v rokovnikih in planerjih ter služijo kot praktično poslovno darilo.
Koledarji so pogosto zajeti v rokovnikih in planerjih ter služijo kot praktično poslovno darilo. FOTO: Profimedia
Praktično poslovno darilo

Koledarji so praktični in uporabni, zato ne čudi, da so pogosto sestavni del prazničnih poslovnih daril. Lahko so stenski, namizni ali žepni, eno-, šest- ali dvanajststranski, mesečni, tedenski ali dnevni, različnih barv, modelov, grafik in okrašeni z najrazličnejšimi estetskimi malenkostmi. Vse več podjetij jih skrbno zapakira v priročne rokovnike in planerje ter jih okrasi s svojim logotipom ali kakšnim unikatnim detajlom – vse v želji po tem, da bi si jih zapomnili in da bi se o njih še dolgo govorilo. Za izdelavo koledarja se v vse večjem številu odločajo tudi raznorazna društva, ki sredstva od prodaje pogosto namenijo v dobrodelne namene ter tako prispevajo k boljši družbi.

Gasilski koledarji so že prava tradicija

Prava tradicija so v zadnjih letih postali gasilski koledarji. Možje in žene, ki brez odlašanja ali pomislekov priskočijo na pomoč v primeru naravnih katastrof, pa naj gre za požare, prometne nesreče, poplave ali kakšne druge ujme, nam na tak način želijo, da bi bilo leto, ki je pred nami, kar se da varno. Za podarjene koledarje zbirajo prostovoljne prispevke, ki jim običajno predstavljajo glavni vir dohodka in s katerim si priskrbijo opremo ter oblačila in tako zagotovijo še hitrejše in učinkovitejše posredovanje v primeru nesreče. Kljub prepotrebnim sredstvom pa se še vedno tudi med gasilskimi društvi najde veliko takih, ki z izkupičkom od prodanih koledarjev pomagajo socialno ogroženim ter pomoči potrebnim ljudem v stiski.

Koledar je močno povezan s tradicijo.
Koledar je močno povezan s tradicijo. FOTO: Pinterest
Kaj pravzaprav je koledar?

Koledar je skupek pravil, predpisov, dogovorov in ukrepov za štetje dni, tednov in let. Je način, kako izračunati daljša časovna obdobja. Je dediščina zgodovinskega razvoja, ki ima poreklo v daljni tisočletni preteklosti, zato je močno povezan s tradicijami. Merjenje časa se razlikuje od merjenja drugih količin v tem, da osnovne enote za merjenje časa niso poljubne kot sta na primer meter in kilogram, ampak so neposredno podane s periodičnimi pojavi v naravi. Datumi so običajno odvisni od zaznavanja gibanja astronomskih teles, zato ni čudno, da so bili astronomi v starem in srednjem veku močno obremenjeni z izdelovanjem koledarjev za družbene, zgodovinske in kronološke potrebe. Na Zemlji se najbolj množično uporabljajo Lunin, Sončev, lunisolarni in planetni koledar.

Moške razveseljujejo že od leta 1963

Moška populacija vsako leto z veliko nestrpnostjo pričakuje predvsem en koledar – Pirellijev. Leta 1963 je proizvajalcev pnevmatik Pirelli dal narediti promocijski koledar, ki so ga krasile bolj ali manj gole lepotice in ga ob koncu leta podaril strankam ter poslovnim partnerjem. Ti so bili nad izvirnostjo in lepoto brhkih deklet naravnost očarani, zato so se pri Pirelliju odločili, da osnovanje koledarja z razgaljenimi lepoticami postane tradicija. K sodelovanju so povabili najboljše fotografe in najlepša dekleta na zemeljski obli ter ustvarili svojevrsten fenomen, ki ga lahko prej povežemo z umetnostjo, kot pa s perverznostjo ali vulgarnostjo. Priljubljenost Pirellijevih koledarjev je iz leta v leto naraščala, a pretkanega proizvajalca pnevmatik to ni zavedlo v masovni tisk. Še danes koledar namreč natisnejo v le 5 tisoč izvodih in jih razdelijo med skrbno izbrane srečneže.

Svojega ima tudi Damjan Murko

Koledar je lahko tudi odlično promocijsko sredstvo in tega se še kako dobro zaveda štajerski slavček, eden in edini Damjan Murko, zato je letos že drugo leto zapored pripravil svoj seksi koledar, ki je v javnosti naletel na mešane odzive. Eni se mu samo nasmihajo, drugi so zgroženi, tretji navdušeni, dejstvo pa je, da je Murku uspelo ponovno dvigniti medijski prah. Ponovno je pristal v središču pozornosti in s tem dosegel svoj namen. Ob izdaji koledarja je povedal, da je želel s koledarjem »nasmejati Slovenijo, ki v tem precej stresnem času (brezposelnost, brezbrižnost do sočloveka ...) preprosto potrebuje lik Damjana Murka, ki jo spravi v dobro voljo, jo nasmeji, da vsaj za trenutek pobegne iz vsakdana.« Priznal je, da so škandali nujno zlo, ki ga medijska osebnost potrebuje za svoj obstoj in pri tem tudi sam ni nobena izjema. Navdušeni ali zgroženi, priznati je treba, da je Murko res pravi mojster samopromocije, ki to brez zadržkov tudi prizna.

Svojega tudi letos ima tudi Damjan Murko.
Svojega tudi letos ima tudi Damjan Murko.FOTO: Bojan Mihalič
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471