Zadovoljna.si
Izbira imena

Svet na Kanalu A

Vaše ime razkriva ... veliko!

N.J./N.K./STA
24. 09. 2015 11.47
0

Prebivalci Slovenije letos s 53.000 različnimi imeni, kar je kar 695 imen več kot lani, je objavil Statistični urad RS. Ste se kdaj vprašali, kaj vaše ime pove o vas oziroma bolj ali manj o tistem, ki ga je izbral za vas.

Ime
Ime FOTO: Profimedia
Če je vaše ime bolj nenavadno, naj bi to kazalo na to, da so starši odprti za novitete, težijo k edinstvenosti, so radi opaženi in drugačni. Če se vi to želite ali ne, je vseeno – to vam položijo v zibko. Po drugi strani naj bi bili starši tistih, čigar imena so bolj klasična, nekoliko bolj zadržani oziroma ne iščejo pretirane pozornosti in se raje držijo preverjenih stvari.

Ime, ki ga starši izberejo svojemu otroku, tako v resnici več pove o starših samih, kot pa o tistem, ki mu je ime namenjeno. S seboj nosi podatke o družbenem položaju, okusu staršev in njihovi preteklosti.

Danes je stil poimenovanja otrok bolj raznolik kot včasih,, večja pa je tudi simbolika. Če se danes rodi deklica z imenom Marija, bo to ime o njenih starših povedalo veliko več, kot bi pred 50. leti. Otrokovo ime sporoča vrednote staršev, njihove okuse, ambicije in pričakovanja, ki jih do otroka gojijo. Do tega naj bi prihajalo, ker naj bi bili starši v veliko primerih prepričani, da bi moralo biti otrokovo ime unikaten pečat, ki ga bo ločilo od vseh ostalih oseb. Da bi imeli otroci več možnosti za vključevanje v mednarodno okolje, se mnogi starši odločajo za mednarodna, tuja imena.

Pri nas vse več različnih imen

Prebivalci Slovenije so imeli v začetku letošnjega leta skoraj 53.000 različnih imen, kar 695 več kot leto pred tem, ugotavljajo na Statističnem uradu RS (Surs). Slabih 70 odstotkov imen je unikatnih in le 27 imen, 19 moških in osem ženskih, se ponovi več kot 10.000-krat. Najpogostejša imena ostajajo Marija, Ana in Franc.

Če bi bilo z vsakim od teh 53.000 imen poimenovano enako število prebivalcev, bi se vsako ponovilo 39-krat, še dodajajo na Sursu. Daleč najpogostejše ime prebivalcev Slovenije, oziroma v tem primeru prebivalk, je Marija, to ime v Sloveniji nosi 60.528 žensk oziroma vsaka 17. S 26.829 poimenovanji sledi Ana. Kljub primatu pa je prebivalk s tem imenom vse manj. Marij je letos 1771 manj kot leto prej, An pa 456 manj.

Franc je ime povprečno vsakemu 40. prebivalcu Slovenije, s tem imenom je poimenovanih 25.810 ljudi. Janezov je bilo v začetku letošnjega leta 22.368.

Statistika leta 2014
Statistika leta 2014FOTO: Statistični urad RS
Izginili z lestvice najbolj priljubljenih

S seznama desetih najpogostejših ženskih imen so v zadnjih sedmih letih izginila imena Jožica, ta je zdaj na 11. mestu, Jožefa, ki letos zaseda 13. mesto, Frančiška pa se zdaj uvršča na 23. mesto. Na lestvico desetih najpogostejših ženskih imen so se uvrstila imena Nina, Barbara in Andreja. Seznam desetih najpogostejših moških imen se od leta 2008 ni spremenil, zamenjal se je le vrstni red nekaterih.

Med prebivalci z najpogostejšimi 200 imeni so povprečno najmlajši tisti, ki jim je ime Tian. Danes so Tiani povprečno stari pet let. Med ženskami z najpogostejšimi imeni so najmlajše tiste, ki jim je ime Zoja, povprečno imajo šest let. Najstarejši so med moškimi tisti z imenom Frančišek, danes imajo povprečno 73 let. Med ženskami so najstarejše Matilde, ki imajo slabih 75 let.

Med imeni, ki nas spominjajo na pojave iz narave, sta najpogostejši Val, kakor je ime 779 moškim, in Zarja. Tako se imenuje 734 žensk. Sledijo imena Svit (634), Luna (269), Gaj (255), Dan (153), Rosa (139), Zvezda (41) in Iskra (15). Več kot dve tretjini prebivalcev s prvimi šestimi naštetimi imeni sta bili rojeni po letu 2000. Posebej sta med temi imeni v tem obdobju izstopali imeni Val in Luna. Od leta 2000 naprej se je namreč rodilo 96 odstotkov vseh moških z imenom Val in 94 odstotkov vseh žensk, ki se imenujejo Luna. Vali so danes povprečno stari 5,7 leta, Lune pa povprečno 6,3 leta.

Najpogostejši iz seznama priimkov, ki spominjajo na naravne objave, pa je priimek Oblak, ki se pojavi 2841-krat in je po pogostosti na 23. mestu. Več kot tisočkrat se pojavijo tudi priimki Sever, Jug in Mrak. Prebivalci Slovenije pogosto nosijo tudi priimke, ki izhajajo iz poklicev ali obrti, denimo Kovač, funkcij, na primer Knez, ali pa živali, recimo Kos.

Izbira imena
Izbira imena FOTO: iStockphoto

Kakšnega izbrati za svojega otroka?

Trendovsko ime

Že nekaj let je trend, da so aktualna imena znanih osebnosti. Nekaterim je ime po risanem junaku, filmski zvezdi, starleti … lepo, drugim bizarno. Starši, ki dajo takšno ime svojemu otroku, si želijo pozornosti. Želijo, da je njihov otrok nekaj posebnega, toda to lahko dosežejo tudi na drugačen način.

Tradicionalno ime

Takšna imena po navadi dajo konzervativni starši. Ne moti jih, da ima njihov otrok ime po babici, pravzaprav so ponosni na to. To je lepa gesta, saj se spomnimo starih, mogoče že pozabljenih imen.

Originalno ime

Tudi pri takšnih imenih ni dobro iti v skrajnost. Originalnost se pri otroku razvija skozi vzgojo in igro, ne z originalnim imenom. Čeprav vam ime Mesec ali Sonce zvenita super imeni, je vredno dvakrat razmisliti, ali otroka tako poimenovati ali ne.

Uniseks ime

Ni redkost, da ima otrok ime, ki je lahko žensko ali moško. Njegovi starši so po navadi uspešni. Vseeno pa bodite previdni, saj je danes pogosta komunikacija preko interneta in zelo hitro lahko pride do nesporazumov.

Kratko ime

V to skupino spadajo imena, ki so velikokrat okrajšave pravih, ampak so vseeno lepa. Včasih so potrebne le štiri črke, da opišejo nekoga.

Družinska imena

Ti starši so po navadi nostalgični in sentimentalni. Če se odločite, da boste dali otroku ime nekoga, ki ste ga poznali, mu obvezno povejte zgodbo o nastanku njegovega imena.

Domoljubno ime

Nihče ne bo dal otroku takšnega imena brez pravega razloga. Starši, ki izberejo takšno ime obožujejo svojo državo, kulturo, običaje in so na to zelo ponosni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413