Zadovoljna.si
Vedno več žensk se odloča za tako imenovane moške poklice.

Svet na Kanalu A

Ali jim moški radi zaupajo?

U.S./J.V.
14. 08. 2014 10.32
1

Žensk, ki uspešno opravljajo 'moške poklice' je iz dneva v dan več tudi v Sloveniji, kar pa ne pomeni, da v družbi ni več prisotno prepričanje, da so za pripadnice nežnejšega spola primerni poklici, kot sta frizerka ali kozmetičarka, medtem ko naj delo policistov, gasilcev ali avtomehanikov ostane moškim. Dejstvo je, da visoke petke in ličila niso za vse ženske in da se marsikatera ne boji umazati rok!

Vedno več žensk se odloča za tako imenovane moške poklice.
Vedno več žensk se odloča za tako imenovane moške poklice.FOTO: Arhiv izvajalca
AVTOLIČARKA. ŽENSKA V MOŠKEM POKLICU. KAKO SE ZNAJDE IN ALI JI MOŠKI RADI ZAUPAJO AVTOMOBIL? SVET OB 18.00
V družbi velja prepričanje, da moramo biti ženske in moški enakopravni, a še vedno ne moremo zanikati izstopajočih razlik, do katerih prihaja med obema spoloma. Eden glavnih razlogov, da v določenih panogah še vedno prevladujejo moški, je ta, da so določena dela glede na fizično pripravljenost, ki jo zahtevajo, še vedno bolj primerna za močnejši spol, kot denimo rudarstvo ali težja gradbena dela, na drugi strani pa nas v glavah še vedno omejuje stereotipno razmišljanje, češ, za žensko so primerni poklici, kot sta trgovka ali frizerka, medtem ko naj moški postane gasilec, poštar ali policist.

Vedno več deklet se odloča za 'moške poklice'

V Sloveniji se resda vse več deklet odloča za tako imenovane 'moške poklice', kot je denimo poklic vojakinje, biologinje, inženirke elektrotehnike in nenazadnje programerke, a ta trend je zanemarljiv. Ja, res je, da operaterka stroja na delovno mesto po vsej verjetnosti ne bo prišla v obleki iz pregrešno drage zadnje Versacejeve kolekcije in da pred odhodom od doma ne bo eno uro tičala pred ogledalom, da se bo ustrezno naličila, kar pa še ne pomeni, da bo zaradi tega opravljala kakšno bolj 'umazano delo', s čimer ponavadi še vedno povezujemo moške poklice. Resnica pa je ta, da so danes v veliki meri to poklici, pri katerih zaposleni ustrezno vodi (pred)pripravo in nadzoruje delo – pa naj se bi to delo za strojem v proizvodnji ali pa delo za računalnikom v pisarni, skratka opravlja delo, ki ne zahteva umazanih rok.

Igrišče kreiranja novih jedi čaka na nove tekmovalce in kuharski dril z najvišjo denarno nagrado doslej že trka na vrata. Gostilna išče šefa jeseni prihaja na POP TV!STE PRIPRAVLJENI?

Manekenstvo je zamenjala za popravljanje avtomobilov

Poklic varilke pa je pred leti opravljala tudi postavna blondinka Irena Rovanšek, ki smo jo spoznali v lanskem resničnostnem šovu Gostilna išče šefa. Čeprav bi si zaradi simpatičnega videza in izklesane postave lahko zgradila obetavno manekensko kariero, se je simpatična Irena raje odločila za varjenje in kasneje za avtomehanično delavnico, kjer še vedno rada pomaga svojemu izbrancu. Kuhanje ostaja njena velika strast, konec koncev se je za to tudi prijavila v omenjen šov, a dejstvo je, da se v domači delavnici odlično počuti. Kot ne povsem tipično dekle tako nič kaj pomehkuženo zamenja gumo, zleze pod avto in kaj zamenja ali privije. Že pri 14 letih se je Irena odločila, da bo obiskovala srednjo strojno šolo. Na začudenje mnogih se je v tem poklicu našla.

Irena se je odločila za avtomehaništvo.
Irena se je odločila za avtomehaništvo. FOTO: osebni arhiv

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493