10 trenutkov v LPD, ki odlično opisujejo trenutno situacijo

M. A.
17.10.2020, 6:00
0
Po vročih poletnih mesecih, ko smo že skorajda pozabili na številne omejitve, ki smo jih morali upoštevati spomladi, se nam je sproščenost hitro maščevala in globalna pandemija covida-19 je spet pokazala svoje zobe. Visoke številke okuženih Slovencev so poskrbele za ponovno uvedbo strožjih ukrepov, zato vsaka sprostitev pride še kako prav. V tokratni epizodi priljubljenega šova Ljubezen po domače, ki na POP TV prihaja to nedeljo ob 20.00, bomo tako priča 10 trenutkom, s katerimi bi lahko odlično opisali naša občutja ob situaciji, v kateri smo se (ponovno) znašli.

Po večini države maske obvezne tudi zunaj, gostilne se zapirajo

Ste načrtovali, da boste konec tedna preživeli v družbi svojih prijateljev? Ste se morda želeli s prijateljico dobiti na kavi ali pa si s partnerjem privoščiti romantično večerjo? V večini slovenskih regij to ne bo mogoče, saj se gostilne za nekaj tednov ponovno zapirajo, tam, kjer so še odprte, pa prav tako odsvetujejo nenujne odhode od doma. Kako se ob tem počutimo?

Ko si načrtoval druženje s prijatelji, a potem ponovno zaprejo gostilne.
Ko si načrtoval druženje s prijatelji, a potem ponovno zaprejo gostilne.FOTO: POP TV

Druženje s prijatelji je prepovedano tudi na zasebnih zabavah, ostanite doma

Zabave, obiski in celo poroke so prav tako dogodki, ki so po novem prepovedani po skoraj vsej državi, zato tokratnega sobotnega večera ne boste preživeli na žuru. Ljubezen po domačesi lahko na VOYOogledate že 24 ur pred televizijsko premiero, kavč pa bo tako najboljša in najvarnejša izbira.

To je najboljši načrt za naslednjih nekaj sobot.
To je najboljši načrt za naslednjih nekaj sobot.FOTO: POP TV

Ko si načrtoval vikend izlet, potem pa prepovejo prehod med regijami.
Ko si načrtoval vikend izlet, potem pa prepovejo prehod med regijami.FOTO: POP TV

Ohranjajte medosebno razdaljo

Če že morate med ljudi, npr. v trgovino ali pa v službo, se vseeno izogibajte medosebnim stikom in ohranjajte varnostno razdaljo. Bodite pozorni na to, da ste od ljudi oddaljeni vsaj 1,5 metra, ob tem pa se ustrezno zaščitite.

Ko potrebuješ nekaj svežega zraka, ampak ne smeš pozabiti na ohranjanje medsebojne razdalje.
Ko potrebuješ nekaj svežega zraka, ampak ne smeš pozabiti na ohranjanje medsebojne razdalje.FOTO: POP TV

Odpovejte se obiskom

Četudi ste imeli že napovedane obiske, jih odpovejte. Čas s prijatelji lahko preživite tudi prek videokamere na svojem računalniku ali telefonu, s čimer boste poskrbeli za svojo varnost in varnost tistih, ki jih imate najraje. Seveda se lahko zgodi tudi, da se kakšni obiski napovejo kar sami, a zdaj je čas, da jih zavrnete.

Občutek, ko ti sredi globalne pandemije na vrata potrkajo obiski.
Občutek, ko ti sredi globalne pandemije na vrata potrkajo obiski.FOTO: Zadovoljna.si

Pazite na higieno

Dobra higiena je trenutno najpomembnejša. Redno si umivajte in razkužujte roke, domači prostori naj bodo redno prezračeni, prav tako pa naj bo čisto okolje, v katerem se nahajate. Ker številni ostajajo doma, je zdaj idealni čas za čistilno akcijo, ki ste jo zaradi pomanjkanja časa vedno znova odlagali na prihodnost.

Umivajte si roke, razkužujte bivalne površine.
Umivajte si roke, razkužujte bivalne površine.FOTO: POP TV

Dobro premislite, kje boste bivali

Nekateri imajo možnost izbire, saj imajo poleg stalnega prijavljeno tudi začasno prebivališče. Če delate od doma in se vaše začasno prebivališče nahaja v regiji, ki ni rdeče obarvana, se vam morebiti bolj splača oditi tja.

'Zelo na hitro sva spakirala.'
'Zelo na hitro sva spakirala.'FOTO: Zadovoljna.si

Bodite v stiku le z najožjimi člani družine

Zdaj je čas, ko moramo ponovno – če je le mogoče – ostati doma in se družiti le s tistimi, ki so nam najbliže. Če ste v sveži zvezi ali pa se morebiti celo odločate med več kandidati (kot v Ljubezni po domače!) bo zdaj treba s tem malce počakati. Tudi prek videokamere se da ohranjati ljubezen ...

LPDKORONA
LPDKORONAFOTO: Zadovoljna.si

Osnovne trgovine se ne zapirajo

Čeprav obstaja možnost, da se podobno kot spomladi tudi tokrat zaprejo neživilske trgovine in trgovski centri, ni razloga za preplah. Rezerv je dovolj, svarijo odgovorni, kar se je za resnično izkazalo tudi spomladi. Prav je, da greste v trgovino manjkrat in takrat nakupite za več dni, a potreb po večtedenskih zalogah osnovnih sestavin ni.

Ko greš v trgovino in vidiš, da je spet zmanjkalo toaletnega papirja.
Ko greš v trgovino in vidiš, da je spet zmanjkalo toaletnega papirja.FOTO: POP TV

Razmišljajte s trezno glavo

Omejitve, ki jih sprejema vlada, se hitro spreminjajo, nekatere pa ne veljajo za celotno državo, ampak zgolj za posamezne regije. Redno spremljajte medije in iščite prave ter aktualne informacije, ob tem pa razmišljajte s trezno glavo. Včasih nam že 'zdrava kmečka pamet' lahko pove, ali je nekaj v trenutni situaciji smiselno ali ne, trezno razmišljanje pa se vam lahko tudi dobro obrestuje, saj so kazni, ki pretijo tistim, ki ukrepov ne bodo upoštevali, zelo visoke, tudi do 4.000 evrov.

Upravičeno ste zmedeni zaradi novih ukrepov, ki se pogosto spreminjajo, zato je včasih treba vklopiti kar svoj razum.
Upravičeno ste zmedeni zaradi novih ukrepov, ki se pogosto spreminjajo, zato je včasih treba vklopiti kar svoj razum.FOTO: POP TV

Nova epizoda šova Ljubezen po domačena POP TVprihaja to nedeljo, 18. oktobra, ob 20.00, na VOYOpa si jo lahko ogledate že 24 ur prej. Tokrat bomo spremljali, kaj se dogaja na kmetijah Franca Jarcain Metke Šeškar, tokrat bomo prvič pokukali tudi k Janezu Marnu, dogajanje pa je bilo posneto pred pandemijo covida-19.

Ljubezen po domače
Ljubezen po domače