Zadovoljna.si
Jeanne du Barry iz filma.

Trači

Kdo je bila Jeanne du Barry, kontroverzna ljubica francoskega kralja?

N. Č.
18. 04. 2024 05.00
0

V središču pozornosti se je tokrat znašel film "Jeanne du Barry", ki spremlja življenje zloglasne ljubice kralja Ludvika XV. Jeanne Bécu igra režiserka filma Maïwenn, omenjenega francoskega kralja pa ne igra nihče drug kot en in edini Johnny Depp, ki je lansko leto na otvoritvenem večeru filmskega festivala v Cannesu, za vlogo Ludvika XV. prejel kar sedemminutni stoječi aplavz.

Zgodovinsko dramo je režirala Maïwenn, ki se je odločila, da kar sama stopi v čevlje Jeanne du Barry, francoskega kralja Ludvika XV. pa igra en in edini Johnny Depp. Film je bil minulo leto premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu, kjer je Johnny Depp prejel kar sedemminutni stoječi aplavz za svojo upodobitev francoskega kralja.

Znani igralec požel stoječe ovacije
Preberi še
Znani igralec požel stoječe ovacije

Kdo je bila Jeanne du Barry?

Jeanne Bécu je bila rojena 19. avgusta leta 1743 v Franciji (Vaucouleurs), umrla pa je 8. decembra leta 1793 v Parizu. Bila je bila zadnja ljubica francoskega kralja Ludvika XV., ki je Franciji vladal med letoma 1715 in 1774. Čeprav je imela precej majhen politični vpliv na francoskem dvoru, je njena nepriljubljenost prispevala k upadu ugleda kraljeve krone v zgodnjih 1770.

Kdo je bila Griselda Blanco, o kateri še danes govori ves svet?
Preberi še
Kdo je bila Griselda Blanco, o kateri še danes govori ves svet?

Jeanne Beçu je bila sicer nezakonska hči šivilje iz severovzhodne Francije, v Pariz pa se je preselila skupaj z mamo, kjer sta najprej živeli pri finančniku Monsieurju Billiard-Dumonceauxu. Bila je znana kot izjemna lepotica in 'snubcev' ji ni manjkalo. Med delom v bordelu je spoznala plemiča Jeana-Baptista du Barryja, še posebej všeč pa je bila njegovemu mlajšemu bratu Guillaumeu.

Jeanne du Barry
Jeanne du BarryFOTO: Profimedia

Leta 1768 je pritegnila pozornost Ludvika XV., a ker ni bila plemiškega rodu, ni mogla postati uradna kraljeva ljubica (maîtresse en titre). Jeanne se je nato poročila z Guillaumeom du Barryjem, kar je izboljšalo njen družbeni položaj in spremenilo njen naziv, posledično pa se je aprila leta 1769 lahko tudi uradno pridružila dvoru Ludvika XV.

Prepovedane ljubezni na francoskem dvoru
Preberi še
Prepovedane ljubezni na francoskem dvoru
Vstopite v svet moči, izdajstev, ljubezni in poželenja
Preberi še
Vstopite v svet moči, izdajstev, ljubezni in poželenja

Številni dvorjani so se grofice izogibali, po smrti kralja Ludvika XV. pa je bila celo izgnana iz Versaillesa in poslana v samostan. Obtožili so jo izdaje, leta 1793 pa so jo usmrtili z giljotino.

Johnny Deep si je za svojo vlogo Ludvika XV. prislužil stoječe ovacije.
Johnny Deep si je za svojo vlogo Ludvika XV. prislužil stoječe ovacije.FOTO: Profimedia
Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: wwd.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399