Joe Biden najprej v prometni nesreči izgubil ženo in hčer, nato še sina

J.V.
20.01.2021, 16:56
3
Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je imel v dveh zakonih štiri otroke, od katerih sta danes žal živa le dva. Prvega otroka je izgubil v prometni nesreči, v kateri je življenje izgubila tudi njegova prva žena, leta kasneje pa je njegov najstarejši sin izgubil bitko s hudo boleznijo. 

Joe Biden se je leta 1966 poročil z Neilio Hunter, s katero je imel tri otroke, Josepha Robinetta III, ki so ga klicali Beau, Roberta Hunterja in Naomi Christino. Ko je Biden kandidiral za senatorja, so ameriški mediji pisali, da je bila Neilia tista, ki je skrbela za njegovo kampanjo. A njihova družinska sreča ni trajala dolgo. 

Decembra 1972, kmalu zatem, ko je bil njen soprog izvoljen za senatorja, je Neilia njune tri otroke peljala na nakup božičnega drevesa. Prišlo je do prometne nesreče in Neilio ter otroke so odpeljali v bližnjo bolnišnico, kjer sta Neilia in Naomi takoj umrli. Oba sinova sta preživela kljub hujšim poškodbam. Biden je kot senator zaprisegel januarja 1973, in sicer v bolnišnici, v kateri sta okrevala sinova. Trenutno soprogo in novoizvoljeno prvo damo Jill Tracy Jacobsje Biden spoznal na slepem zmenku leta 1975. Poročila sta se dve leti kasneje, nekaj let kasneje pa se jima je rodila hčerka Ashley Blazer

Družina Biden
Družina BidenFOTO: Profimedia

Beau Biden

Joseph Robinette tretji se je rodil leta 1969 v Wilmingtonu, v zvezni državi Delaware. V prometni nesreči, v kateri je izgubil mamo in mlajšo sestrico, je Beau utrpel hude poškodbe, zaradi katerih se je še več mesecev po nesreči zdravil v bolnišnici. Kasneje je Beau diplomiral na univerzi v Pensilvaniji, študij pa nadaljeval na pravni fakulteti v mestu Syracuse. Ko je zaključil študij, se je zaposlil pri sodniku na ameriškem okrožnem sodišču v New Hampshiru. Med leti 1995 in 2004 je Beau delal tudi za pravosodno ministrstvo, saj je želel postati okrožni tožilec. 

Srečo v ljubezni je našel v objemu Hallie Olivere, s katero se je leta 2002 tudi poročil, dve leti kasneje pa se je par razveselil hčerke, ki sta jo poimenovala Natalie. Ta je dve leti kasneje postala starejša sestra, saj se je družini pridružil še Robert, ki ga, tako kot njegovega strica, kličejo Hunter. Beau se je leta 2003 pridružil vojski in konec leta 2008 je bil poslan v Irak, kjer je še naprej na daljavo opravljal svoje delo v Delawaru. 

Leta 2010 je Beau zaradi možganske kapi pristal v bolnišnici. Potem ko je tri leta kasneje začel opažati težave s slabostjo in orientacijo, pa so mu diagnosticirali tumor na možganih. Po operaciji je moral prestati tudi kemoterapijo in rak je prešel v remisijo. A se je kasneje tudi vrnil. Leta 2015 so ga sprejeli v bolnišnico in deset dni kasneje je Beau pri komaj 46 letih izgubil bitko za življenje. 

Beau in Joe Biden
Beau in Joe BidenFOTO: Profimedia

Hunter Biden

Bidnov mlajši sin se je rodil 4. februarja 1970 in je v usodni družinski prometni nesreči utrpel poškodbe lobanje, zaradi katerih je tako kot njegov brat več mesecev okreval v bolnišnici. Leta 1992 je na univerzi Georgetown diplomiral iz zgodovine, nato pa se je prostovoljno prijavil k jezuitom v cerkvi v Portlandu v Oregonu. Tam je spoznal Kathlen Buhle, s katero se je poročil leta 1993. Po poroki se je vrnil k študiju in leto dni preživel na pravnem centru Univerze Georgetown, nato pa študiral pravo na Yalu in leta 1996 tudi diplomiral.

Hunterju in Kathlen so se v zakonu rodili trije otroci: Naomi, ki je dobila ime po njegovi tragično preminuli sestri, Finnegan, poimenovana po očetovi materi Jean Finnegan, in Maisy, ki je hodila v šolo s Sasho Obama, hčerko Baracka Obame. Hunter in Kathlen sta se razšla leta 2015, dve leti pozneje pa sta se tudi uradno ločila. Hunter je po tem nekaj časa hodil s Hallie, ženo njegovega pokojnega brata. 

Lunden Alexis Roberts iz Arkansasa je leta 2018 rodila njegovega četrtega otroka, a je njegovo očetovstvo postalo uradno šele v začetku leta 2020 s sodniško odločbo. Maja 2019 se je Hunter poročil z južnoafriško filmsko ustvarjalko Melisso Cohen, s katero je lani marca dobil tudi sina. Burno pa ni bilo le njegovo ljubezensko življenje. Hunter se je dolgo časa boril z odvisnostjo od alkohola in drog. Zaradi teh se je tudi samo po mesecu dni končala njegova kariera v ameriški mornarici. V njegovi krvi so namreč našli sledi kokaina. Hunter je pred kratkim oznanil, da so zvezni tožilci v državi Delaware sprožili preiskavo proti njemu zaradi suma kršenja davčne zakonodaje.

Hunter Biden s sinom.
Hunter Biden s sinom.FOTO: Profimedia

Ashley Biden

Ashley Blazer Biden je edini otrok, ki se je ameriškemu predsedniku rodil v drugem zakonu z Jill Biden. Ashley, rojena 8. junija 1981 v Delawaru, je diplomirala iz kulturne antropologije in nato nadaljevala kariero na področju socialnega dela, iz katerega je leta 2010 magistrirala na univerzi v Pensilvaniji. Kar 15 let je delala kot socialna delavka na oddelku za otroke, mladino in njihove družine v Delawaru, dokler ni leta 2012 postala pridružena direktorica Centra za pravosodje, kjer se je osredotočila na reformo kazenskega pravosodja v državi in ​​do leta 2019 postala izvršna direktorica. 

Leta 2012 se je Ashley poročila s Howardom Kerinom, plastičnim kirurgom, ki ji ga je predstavil njen pokojni polbrat Beau. Pet let kasneje je lansirala etično modno blagovno znamko s ciljem zbiranja sredstev za boj proti rasni in dohodkovni neenakosti v ZDA.

 Ashley in njen polbrat Hunter sta svojega očeta predstavila na Demokratični nacionalni konvenciji leta 2020, preden je sprejel kandidaturo za predsednika.

Joe Biden s hčerko Ashley.
Joe Biden s hčerko Ashley.FOTO: Profimedia