Zadovoljna.si
Ansambel Stil

Narodna

Ansambel Stil: Veseljaki, kot smo Slovenci, jih daleč okoli ne najdeš!

J.V.
03. 04. 2020 08.50
0

"Zdi se nam, da je mladina vedno bolj osveščena glede alkohola in ta ni razlog za obisk veselice," so nam v intervjuju zaupali člani narodno-zabavnega ansambla Stil. Glede na trenutno situacijo se bo letošnja sezona gasilskih veselic verjetno začela malo kasneje, se jim je pa v njihovi desetletni glasbeni karieri na koncertih zgodilo že marsikaj. "Od tega, da je ženin v napadu veselja želel priti na oder in je podrl vse ozvočenje in instrumente." Kot vse kaže, pa fantom ne manjka tudi strastnih oboževalk!

Ansambel Stil sestavljajo štirje mladi fantje, ki prihajajo iz okolice Velenja in že od malih nog obožujejo narodno-zabavno glasbo. Matic Golavšek, Denis Golavšek, Sandi Dobnik in Gašper Jazbec pravijo, da gre za glasbeno zvrst, ki ima pred seboj svetlo prihodnost in je med mladimi vedno bolj priljubljena. Kaj vse so nam zaupali, pa si preberite v spodnjem intervjuju!

Kaj vam pomeni narodno-zabavna glasba?

Narodno-zabavna glasba je del slovenske kulture in na nobenem veselem dogodku ne manjka, pa naj bo to rojstni dan, poroka ali veselica. Nam je zelo pri srcu, saj smo z njo odraščali, ob njej plesali, peli, se zaljubljali in se je željno učili. Zdaj jo tudi sami ustvarjamo in veseli nas, da lahko z njo razveseljujemo poslušalce.

Kako pestri so vaši toplejši meseci, ko je sezona gasilskih veselic?

To je del leta, ki je nam najljubši, saj je takrat res zelo pestro. Vsak konec tedna prevozimo Slovenijo po dolgem in počez, da se srečamo z našimi, vedno dobro razpoloženimi, poslušalci in marljivimi gasilci, ki ogromno truda vložijo v organizacijo in vse pohvale za to.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ampak čas za dopust si verjetno vseeno najdete? Koliko vnaprej ga morate načrtovati?

V začetku leta Stilovci sestankujemo tudi zaradi načrtovanja dopustov. Takrat preverimo, kateri od vikendov tisto leto je še prost in si ga rezerviramo za krajši dopust. Velikokrat se zgodi, da so poletni konci tedna polni, takrat smo primorani dopust skrajšati ali ga prestaviti na poznejše mesece. Ampak nam to ne predstavlja težav, saj uživamo v tem, kar delamo.

Je kakšna zabavna anekdota, ki se je vašemu ansamblu zgodila na odru?

V naši desetletni karieri se je zgodilo že marsikaj. Od tega, da je ženin v napadu veselja želel priti na oder in je podrl vse ozvočenje in instrumente, do tega, da so oboževalci tako strastno želeli peti z nami, a so bili z mikrofonom žal malo manj spretni in so z njim našemu harmonikarju ponesreči zlomili zob.

Imate tudi kakšne zanimive izkušnje z oboževalci/oboževalkami?

Opažamo, da so ljudje vedno bolj sproščeni, odprti in drzni, kar pomeni, da je zanimivih izkušenj iz nastopov kar dosti. Našemu pevcu Gašperju so dekleta s šminko narisale nešteto srčkov na avto. Zgodilo se je tudi, da so kitaristu Sandiju in kontrabasistu Denisu dekleta poljubljale čevlje. Po drugi strani pa nam je posebej prisrčno, ko nam otroci rišejo risbice in pošiljajo po pošti. Oni so tako pristni oboževalci in ne smemo pozabiti povedati, da jih zelo cenimo, čeprav jih ponavadi ni na naših veselicah, so pa doma toliko bolj glasni v prepevanju naših pesmi.

Ansambel Stil
Ansambel StilFOTO: Rok Deželak

Kakšna je razlika med publiko v tujini in pri nas? Smo Slovenci sicer veliki veseljaki?

Stilovci imamo večino nastopov kar v naši prelepi deželi, tako da težko ocenimo, kakšna je razlika med publiko v tujini in pri nas, vseeno pa smo mnenja, da takšni veseljaki, kot smo Slovenci, jih daleč okoli ne najdeš.

Zdi se, da se nad njo navdušuje tudi vedno več mladih. Ali opažate na svojih nastopih veliko mladih?

Res se nad narodno-zabavno glasbo navdušuje veliko mladih, in to nas veseli. Naši poslušalci so sicer vseh starosti, ampak večji del pa res predstavlja mladina, ki z nami prepeva vse od starih hitov narodno-zabavne glasbe, iz časov ko se niti rodili še niso, pa do teh modernejših. In nam je to v veliko veselje, da se narodno-zabavna glasba ne pozablja, se ceni in neguje.

Se vam zdi, da mladi na veselice hodijo predvsem zaradi druženja in alkohola ali jih večina tudi spoštuje narodno glasbo?

Kot smo že omenili, mladi na ves glas prepevajo stare in nove pesmi, zato smo prepričani, da to zvrst glasbe spoštujejo, seveda pa je tudi druženje tisto, ki jih vleče na veselice. Alkohol je postranska stvar. Zdi se nam, da je mladina vedno bolj osveščena glede alkohola in ta ni razlog za obisk veselice.

Kako strastni oziroma zvesti so vaši oboževalci?

Nam strast pokažejo že s tem, ko pustijo glasilke na veselici, ker tako močno z nami prepevajo in uživajo. Vse ostalo, kar pustijo (od spodnjega perila do majic, pokrival itd.), pa je že tista drznost in odprtost, ki smo ju prej omenjali in kar je posledica vzajemne strasti med poslušalci in nami.

Kakšna se vam sicer zdi prihodnost narodno-zabavne glasbe v Sloveniji? Bodo mlajše generacije nadaljevale tradicijo?

Stilovci se kar sami še štejemo med mlajšo generacijo. (smeh) Narodno-zabavna glasba je po našem mnenju v dobrih rokah in ima svetlo prihodnost. Prepričani pa smo tudi, da bodo mlajše generacije nadaljevale v pravo smer.

Kako gledate na mlajše ansamble? Kot na konkurenco ali kot na pozitivno ohranjanje te zvrsti glasbe?

Na mlajše ansamble nikoli nismo gledali kot na konkurenco, niti na ostale ansamble ne gledamo tako, saj tudi sami radi poslušamo glasbo drugih ansamblov, pa naj bodo mlajši ali starejši, poleg tega je tudi za vsakega od nas dovolj prostora na glasbenem trgu. Smo pa zelo veseli mladih ansamblov, ki so polni energije in delajo hitro in zelo dobro, kar nam daje spodbudo, da smo stalno v pogonu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Katera lastna skladba je članom ansambla najbolj pri srcu?

Nam je najbolj pri srcu skladba z naslovom Pr'jatlca. Še po štirih letih od izida, ta pesem na naših veselicah najbolj zažiga.

Kaj pa od drugega izvajalca?

Če moramo izbrati samo eno skladbo, naj bo to celem svetu poznana, in sicer Na golici, pod katero se je podpisal Ansambel bratov Avsenik.   

Koga od slovenskih narodno-zabavnih ansamblov na sploh najbolj občudujete in se vam zdi, da je veliko doprinesel na tem področju?

Težko izberemo samo enega, saj občudujemo tako trio zasedbe kot kvintete in vsak je po svoje res edinstven. Če že moramo izpostavljati in izbirati, naj bo to:  Ansambel bratov Avsenik, Ansambel Lojzeta Slaka, Ansambel Franca Miheliča, Ansambel Braneta Klavžarja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493