Zadovoljna.si
Monika Avsenik

Narodna

Kdo je Monika Avsenik, ki vedno bolj navdušuje Slovence?

zadovoljna.si
16. 10. 2018 13.05
1

Monika Avsenik predstavlja posodobljeno in ubesediljeno manj znano melodijo dedka Slavka Avsenika. Skladba nosi naslov 'Nesi me, nesi (Srečanje)', melodijo za njo pa boste verjetno hitro prepoznali. Gre namreč za zelo staro skladbo 'Srečanje' Monikinega dedka, ki pa je danes dobila modernejšo podobo in prvič tudi besedilo.

Monika Avsenik
Monika Avsenik FOTO:

Melodija skladbe  je v originalu stara že več kot trideset let; nastala je leta 1986, spisala sta jo graditelja narodnozabavne glasbe, brata Avsenik. 'Srečanje' je počasni valček, v katerem je glavno melodijo na kitari odigral Monikin oče, Gregor Avsenik. Prvič je bila skladba objavljena v letu njenega nastanka na plošči za nemško tržišče, na slovenski izdaji Ansambla bratov Avsenik (album 'Veselo na pot') pa je bila prvič objavljena leto dni kasneje. Pred dvema letoma jo je na svojem albumu objavil tudi Ansambel Saša Avsenika. A skladba pravzaprav 'spada' med tiste manj poznane Avsenikove, saj je do sedaj živela le kot instrumental.

"Dedek me ni nikoli slišal (peti). Jaz sem imela vedno tremi pred našimi domačimi in sem vedno pela, kadar je bila hiša prazna" je v intervjuju z Oto Širca Roš za Pop In priznala simpatična Monika. In danes, več kot trideset let kasneje, skladba 'Srečanje' dobiva novo, sodobnejšo podobo.

Priznanje Saša Avsenika marsikoga presenetilo
Preberi še
Priznanje Saša Avsenika marsikoga presenetilo

Za njo je Monika posnela tudi videospot, ki ga je režiral Bonino Englare, snemanje pa je potekalo v domačih Begunjah in na gradu Kamen. obrača k družinski glasbeni tradiciji. Njen ded in veliki glasbeni inovator, je s svojim bratom Vilkom pred več kot 60 leti zgradil narodnozabavno glasbo; s svojim ansamblom sta žanru tlakovala pot. In narodnozabavna glasba teče po žilah vsem mlajšim generacijam Avsenikove družine.

Monika se je z dedkovo glasbo prvič resno na svoji glasbeni poti srečala leta 2015, ko je nastopila na Avsenikovem festivalu; tega leta je tudi spremenila svoj odnos do družinske glasbene zapuščine in njenih glasbenih korenin. Začela je sodelovati z Ansamblom Saša Avsenika, ki ga vodi njen brat, in leta 2017 je z njimi in avtorjem skladbe Gregorjem Avsenikom izdala prvo skladbo 'Morda pa nekoč', s katero se spominjajo na njihovega in našega Slavka Avsenika. Njena nova  skladba 'Nesi me, nesi (Srečanje)' je nov poklon glasbi, ki jo je ustoličil Slavko.

Dejan Krajnc: 'Sem navaden kmečki fant iz Laškega'
Preberi še
Dejan Krajnc: 'Sem navaden kmečki fant iz Laškega'
Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324