Zadovoljna.si
Alenka Leber Vračko

Oddaje

Slovenka o življenju na svoji kmetiji: "Lepo mi je"

E.R.
09. 11. 2023 05.00
0

Alenka Leber Vračko je ena od sedmih podjetnih kmetov, ki v oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju predstavljajo svoje izdelke. Dolga leta je bila sama vodilna na svoji družinski kmetiji, nato pa je vodilni položaj prepustila hčerkama, sama pa je našla novo poslanstvo pri ustvarjanju inovativnega izdelka, s katerim želi vse spodbuditi k bolj trajnostnemu razmišljanju in načinu življenja.

Alenka Leber Vračko je v sklopu sodelovanja v oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju na trgovske police Intersparov po vsej Sloveniji poslala svoje naravne slamice, ki jih sama izdeluje iz stebel žita tritikale, križanca med pšenico in ržjo.

Dolga leta je sama vodila kmetijo, na kateri je tudi sama odraščala, zdaj pa na njej bivajo že kar štiri generacije. "Stare listine pričajo, da kmetujemo vse od leta 1795 pa vse do današnjih dni. Seveda se je pridelava spreminjala in sooblikovala z potrebami na trgu, z naravnimi danostmi, z občutkom za zdravo in dolgo življenje. Poudarek dajemo na splošno urejeno kmetijsko dvorišče in dom, v katerem bivamo," je razkrila.

Znana Slovenka drugič postala mama
Preberi še
Znana Slovenka drugič postala mama

Svoj vodilni položaj je nato zaupala hčerkama, ki sta po izobrazbi sicer pravnici, ampak sta bili po Alenkinih besedah že od nekdaj domači tudi z vsemi kmetijskimi opravili: "Svoji hčerki smo zgodaj vključevali v življenjski ritem na kmetiji. Razlikovali praznik od delavnika, navdušili nad pestrostjo opravil od pomladi do poletja in jeseni do zime. Vsak letni čas prinaša obilo užitkov, izzivov in na koncu zadovoljstev. Vsako leto se odvija različno, glede na temperaturo, vlago ali toploto. Z mnogimi tehnološkimi ukrepi želimo  dobro in dovolj pridelati. Vendar narava  včasih iztiri od naših želja. Z delovnimi izkušnjami in z leti jo razumevaš. Poklic kmeta je zahteven in zanj potrebuješ veliko razuma in poguma."

Alenka Leber Vračko na svoji kmetiji izdeluje naravne slamice iz tritikale.
Alenka Leber Vračko na svoji kmetiji izdeluje naravne slamice iz tritikale.FOTO: POP TV

Hčerki sta sicer stopili v velike čevlje, saj dolga leta vodenja kmetije zagotovo prinesejo več kot dragocene izkušnje, ampak Alenka vseeno poudarja, da ni nikoli dvomila v sposobnost svojih hčera, da bosta njeno nalogo opravljali ne samo enako dobro, ampak celo bolje: "Sem vesela in zadovoljna, da sta hčerki prevzeli kmetijo , nadaljevali z našim delom in ga nadgradili. Pritegnili in vključili sta svoje partnerje , ustvarili nova delovna mesta, predvsem pa skrbita z a obdelano krajino, ki je ponos in osnova za razvoj podeželja. Na začetku sem predala izkustva in znanje, ki pa so ga hitro nadgradili in postali popolnoma samostojni v materialnem in finančnem pogledu."

 Zatrdila je tudi, da svoje odločitve ne obžaluje, saj so se ji zaradi tega izpolnile vse skrite želje: "S svojim bivanjem in ustvarjanjem na naši kmetiji sem izredno zadovoljna. Moja heterogenost opravil in dejanj mi je izpolnila življenjske cilje. Poleg dnevnih opravil sem in sodelujem še v različnih vaških skupnostih, stanovskih organizacijah, zato ker širijo obzorja razgledanosti in splošnega počutja. Seveda pa je to možno, ko je v družini timsko delo, kjer se člani dopolnjujejo in izmenjujejo. Lepo mi je, ker sem združila koristno z prijetnim."

Prijatelj razkril skrivnost slavnega para
Preberi še
Prijatelj razkril skrivnost slavnega para

Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj, Slovenija, tokrat v prenovljeni podobi – Štartaj, Slovenija: na podeželju. Letos vas na policah trgovin Interspar čakajo izdelki sedmih izjemnih podjetniških kmetov, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.45 oglejte njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.

Mailing

Oddaje

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493