Zadovoljna.si
Taylor Swift

Trači

Taylor Swift: od zasanjane country pevke do najvplivnejše ikone

M.A.
2021-11-26 11:30
0

Življenjska zgodba Taylor Swift se morda na prvi pogled res bere kot sodobna pravljica, a da je prišla do ugleda, ki ga uživa danes, je morala skoraj 32-letna Taylor močno garati. Potem ko si je že ustvarila ime in položaj v glasbenem svetu, jo je leta 2016 skoraj pokopal škandal, v katerega jo je vpletla Kim Kardashian, nekaj let pozneje pa se je morala soočiti še s krajo avtorskih pravic pesmi, ki jih je ustvarila sama. A pevka vedno znova dokazuje, da je s pravim odnosom možno premagati vse ovire.

13. decembra 1989 se je rodila borznemu posredniku Scottu Swiftu in mami Andrei, družinici pa se je tri leta pozneje pridružil še Austin. Taylor je ime dobila po pevcu Jamesu Taylorju in tako ji je bila glasbena pot položena že v zibko. Zanimanje za glasbo je res začela kazati že zgodaj; pri devetih letih je začela sodelovati v gledališču, istočasno je začela tudi s pevskimi vajami. Dve leti pozneje, ko je imela komaj 11 let, je starše prepričala, da so jo odpeljali v Nashville, meko country glasbe, kjer je poskušala dobiti pogodbo s katero od številnih glasbenih založb. Sprva ji ni uspelo, v prihajajočih letih pa se je začela učiti igrati na kitaro, pisati je začela svoje pesmi in ko so starši ugotovili, da si to zares želi početi, je oče prosil za premestitev v Nashville. Pri štirinajstih se je tako preselila tja in poskusila znova. Takrat ji je uspelo. Že prvi tekstopisci, ki so sodelovali s Taylor, so poročali o izjemnem talentu in o tem, da ji je bilo povsem jasno, kaj želi povedati svetu s svojo glasbo. Svojo prvo pogodbo je dobila pri štirinajstih in kot se je spominjala v enem izmed intervjujev pozneje, je povedala, da se je iskreno počutila, kot da ji zmanjkuje časa, saj je želela v glasbo ujeti občutke, ki jih je čutila v tistem obdobju.

2007: Taylor na začetku svoje kariere z mamo Andreo.
2007: Taylor na začetku svoje kariere z mamo Andreo. FOTO: Profimedia

2006: Začetek nečesa velikega

Leta 2006, ko je izdala svoj prvenec, ki ga je preprosto poimenovala Taylor Swift, se je njeno življenje spremenilo za vedno. Že na prvem albumu je postregla s hiti, kot so Tim McGraw, Teardrops on My Guitar in Our Song, že s prvencem pa je osvojila nagrado akademije country glasbe za album leta. Skozi vso njeno kariero pa se je toliko kot o njeni glasbi govorilo tudi o njenih številnih ljubezenskih razmerjih. V obdobju promocije prvega albuma je 'ujela' prvega slavnega fanta, Joeja Jonasa, s karerim sta bila skupaj le tri mesece. Po govoricah, ki krožijo okrog Taylorinih razmerij, ta govori, da naj bi jo Jonas pustil kar prek telefona, in sicer med klicem, ki naj bi trajal vsega skupaj 27 sekund, Taylor pa mu je nato posvetila pesmi Last Kiss in Forever and Always.

Že kmalu po predstavitvi prvih pesmi je začela osvajati prve nagrade.
Že kmalu po predstavitvi prvih pesmi je začela osvajati prve nagrade. FOTO: Profimedia

2008: Škandal na podelitvi nagrad in strto srce

Minili sta dve leti in Taylor je našla svoje mesto v glasbeni industriji. S pesmijo Love Story je izdala svoj drugi album, Fearless, s katerim se je podala tudi na svojo prvo turnejo, kjer je dodatno opozorila nase, največji bum pa je naredila s pesmijo You Belong With Me, ki je leta 2009 postala velik hit. Videospot za omenjeno pesem je MTV izbral za najboljši ženski videospot leta, to pa je bila hkrati tudi njena prva večja nagrada. Trenutek sreče ni trajal dolgo, saj je njen čustven govor prekinil pijani Kanye West, ki je pritekel na oder, ji iz rok iztrgal mikrofon in dejal, da bi si nagrado bolj zaslužila Beyoncé. Slednja je še isti večer, ko je osvojila neko drugo nagrado, na oder poklicala Taylor in ji tako dala možnost, da je dokončala svoj govor. Z istim albumom je osvojila tudi svoja prva dva grammyja, istočasno pa odnesla še grammyja za najboljši ženski country nastop in najboljšo country pesem. Zvezda je bila zagotovo rojena, rojena pa je bila tudi romanca med njo in njenim soimenjakom, igralcem Taylorjem Lautnerjem, ki je v tistem obdobju užival zvezdniški status zaradi filmske sage Somrak. Tudi ta veza je trajala le nekaj mesecev, za razhod pa je bila očitno kriva Taylor, za kar se mu je opravičila v pesmi Back To December ('Prinesel si mi vrtnice, jaz pa sem jih pustila umreti'). Takoj za njim je skočila v vezo s pevcem Johnom Mayerjem, za katerega pa je v pesmi Dear John namignila, da se je z njo le poigral.

Shawn Mendes: ’Rad bi, da mi dekle zlomi srce’
Preberi še
Shawn Mendes: ’Rad bi, da mi dekle zlomi srce’
Drugi album je učvrstil njen zvezdniški status, v zasebnem življenju pa ni šlo vse po načrtih.
Drugi album je učvrstil njen zvezdniški status, v zasebnem življenju pa ni šlo vse po načrtih. FOTO: Profimedia

2010: Svetovna slava in Jake Gyllenhaal

Na ljubezenskem področju Taylor še ni našla sreče, njena kariera pa je cvetela. Kljub temu ni počivala na lovorikah, zato je dve leti kasneje ponovno izdala album. Pisal se je 25. oktober 2010, ko je izdala album Speak Now, ki ga je v celoti napisala popolnoma sama, kar je bilo za 20-letno pevko zagotovo nevsakdanje. Album je ponovno navdušil tako kritike kot oboževalce, postregel pa je s hiti, ki so na Taylorinih koncertih aktualni še danes, npr. Mine, ki je osvojila dva grammyja, Mean, Back To December in The Story of Us. Album je pospremila obsežna turneja, ki je utrdila pevkin zvezdniški status. Čeprav Taylor nima tetovaž, je v tistem obdobju slovela po zapisanih delih svojih pesmi na koži, kar so posvojile tudi številne oboževalke na koncertih, to pa počnejo še danes. Naporno obdobje pod sojem žarometov je oteževalo razmere v zasebnem življenju. Taylor je bila kljub vsemu zgolj dvajsetletnica, ki je v svetu iskala sebe in kdo sploh je, v tem obdobju pa ji je pot prekrižal deset let starejši igralec Jake Gyllenhaal. Njuno razmerje je bilo izredno burno, po poročanjih virov, ki so bili v tistem obdobju blizu pevki, pa jo je motilo, da je bil izjemno nezanesljiv in da ni nikoli vedela, kdaj se bosta sploh videla in kdaj bo imel čas zanjo. Poleg tega naj bi igralec pevko obravnaval kot otroka, a ji hkrati zatrjeval, da želi biti z njo, srce pa ji je zlomil, ko se kljub svojim obljubam ni pojavil na praznovanju njenega 21. rojstnega dne. A čas za Jakeovo pesem je šele prihajal.

Album Speak Now je navdušil oboževalce po vsem svetu.
Album Speak Now je navdušil oboževalce po vsem svetu. FOTO: Profimedia

2012: Govorice o prestopu v pop glasbo

Pisalo se je leto 2012, Taylor je zadnjih šest let neumorno koncertirala, izdajala albume, snemala videospote in polnila dvorane širom sveta, čedalje glasnejše pa so bile govorice, da country pevka, ki je imela do tistega trenutka doma že šest grammyjev, razmišlja o tem, da bi se preusmerila v pop vode. Istega leta je izdala album Red, ki ga je pospremil izid velikega hita We Are Never Ever Getting Back Together, z njim pa je tudi pokazala, da govorice držijo. Pesem sicer govori o zgoraj omenjenemu razmerju z Gyllenhaalom, v njej pa zelo nazorno opiše težave med njima, med drugim tudi: 'Spomnim se, ko sva končala – prvič – rekla sva, da imava dovolj, videla se nisva ves mesec, ti pa si mi rekel, da rabiš čas zase. Kaj?!' Album, nekakšen križanec med countryjem in popom, je tako postregel z raznolikimi pesmimi, oboževalce pa je najbolj navdušila pesem All Too Well, ki sicer nikoli ni izšla kot singel. Kot je Taylor povedala v enem izmed intervjujev, je pesem izredno osebnoizpovedna, prva verzija pesmi pa je bila 10-minutna izpoved o težkem razmerju, ki jo je sčasoma 'oklestila' na pet minut in pol. Ne samo oboževalci, tudi številni glasbeni kritiki pesem All Too Well pogosto ocenjujejo kot najboljšo pesem celotne Taylorine kariere, ravno pred kratkim pa je tudi pevka sama komentirala, da je na koncertih vedno presenečena, ko so prav pri tej pesmi oboževalci najglasnejši, z njo pa prepevajo vse od prve do zadnje besede. In ja, prav ste ugotovili, tudi ta pesem pripoveduje zgodbo njenega nesrečnega razmerja z Gyllenhaalom.

Jake Gyllenhaal naj bi na Swiftovi pustil velik pečat, njemu pa je namenjena tudi pesem All Too Well, ki jo številni glasbeni kritiki ocenjujejo kot Taylorino najboljšo pesem.
Jake Gyllenhaal naj bi na Swiftovi pustil velik pečat, njemu pa je namenjena tudi pesem All Too Well, ki jo številni glasbeni kritiki ocenjujejo kot Taylorino najboljšo pesem. FOTO: Profimedia

2014: Country zvezdica se prelevi v pop zvezdo

Čas je še naprej neusmiljeno mineval in prišlo je leto 2014, ko je uveljavljena country glasbenica sporočila, da se seli v New York, mesto, za katerega je nekoč v nekem intervjuju dejala, da se ga boji. Oboževalci so bili zdaj prepričani, da se pevka ne bi odločila za tako veliko spremembo v svojem življenju, če se ne bi ta pripravljala tudi v karieri in tako so se istega leta končno uresničile velike napovedi. Čeprav so številni glasbeni strokovnjaki – in celo njena založba – Taylor svarili, naj se ne odloči za prestop v pop, da ima zagotovljen status country zvezde in da na kocko postavlja vse, kar je zgradila, je pevka sledila svojemu srcu in avgusta 2014 izdala svoj prvi uradni pop singel, Shake It Off. Pesem je nemudoma postala eden največjih hitov leta, še bolj odmeven pa je bil njegov naslednik, Blank Space, v katerem se je pevka prvič 'spoprijela' z govoricami o propadlih razmerjih, zaradi česar je bila pogosta tarča medijev in komentarjev na družbenih omrežjih. Ravno v tistem času je namreč končala razmerje s Harryjem Stylesom, takrat izredno priljubljenim članom fantovske pop zasedbe One Direction, ki mu je namenila tudi pesem Style. A v tem času se je nekaj spremenilo. Taylor Swift je zlezla iz lupine sramežljive in vase zaprte country pevke ter se spremenila v pop pevko, ki je sprejela vse kritike in se z njimi soočila. Že v pesmi Shake It Off je naslovila vse negativne komentarje, s katerimi se je soočala ('Prepozno hodim ven, v glavi nimam nič, tako vsaj ljudje govorijo. Na preveč zmenkov grem, a nobenega ne znam zadržati, tako vsaj ljudje govorijo ...'), v videospotu za pesem Blank Space ('Imam dolg seznam bivših fantov, povedali ti bodo, da sem nora, a na njem je še prazen prostor in tam bom napisala tvoje ime ...') pa je pevka popolnoma sprejela svojo 'persono nore partnerke', kot so jo številni želeli prikazati in tako pokazala, da ni pomembno, kaj o tebi govorijo, ampak kako se s tem soočiš. Album, ki je osvojil dva grammyja, med drugim tudi tistega za album leta, je naslovila kar po letnici svojega rojstva, 1989, in ga promovirala na še eni uspešni turneji. V pevkinem življenju je bilo to obdobje preporoda, zabave, ponovnega odkrivanja same sebe, druženja s prijateljicami (z manekenkami Gigi Hadid, Karlie Kloss in Caro Delevingne se je Taylor pojavljala praktično povsod) in življenje ter New York zares zajemala z veliko žlico. Le kaj bi šlo lahko narobe?

Končno sta se pokazala skupaj in navdušila
Preberi še
Končno sta se pokazala skupaj in navdušila
Leto 2014 je bilo za Taylor prelomno.
Leto 2014 je bilo za Taylor prelomno. FOTO: Profimedia

2017: Stara Taylor je mrtva

Oboževalci so bili do zdaj že vajeni, da vsako drugo jesen dobijo nov album, zato ne preseneča, da so bile tekom leta 2016 čedalje glasnejše govorice, da naj bi bil ta skorajda dokončan. Nato pa je vse potihnilo. Taylor je po prepirih s Katy Perry in Kim Kardashian izginila, v javnosti se ni pojavljala, paparaci je niso uspeli najti po več tednov, njena družbena omrežja so bila prazna; vse fotografije so izginile. Zakorakali smo že globoko v leto 2017, ko se je sredi poletja na Taylorinem Instagramu pojavila fotografija kače, nov singel, Look What You Made Me Do, pa je dal vedeti, da prihaja drugačno obdobje – kar je pevka potrdila sama v zgoraj omenjeni pesmi: 'Žal mi je, stara Taylor ne more priti k telefonu. Zakaj? Ker je mrtva!' Album, ki je izšel nekaj mesecev pozneje, je naslovila Reputation (Sloves), odločila pa se je za še eno drzno potezo, saj ga ni promovirala, dajala ni nobenih intervjujev, promocijskih koncertov ni bilo, v knjižico v albumu pa je zapisala: 'Zdaj ne bo več razlag. Ostaja samo še sloves.' Pevka je tako znova pokazala, da na svoj način sprejema vse kritike in težave iz zasebnega življenja, medijsko omalovaževanje pa je ponovno obrnila sebi v prid. Še več, njena turneja, Reputation Stadium Tour, ki jo je izvajala zgolj na stadionih širom sveta, je postala njena najuspešnejša turneja ter 13. najuspešnejša turneja v glasbeni zgodovini, pa čeprav so ji številni govorili, da bo nastopala na pol praznih stadionih. Pevka je vsak koncert otvorila z dveminutnim videom, v katerem je postregla z vsemi slabimi stvarmi, ki so jih mediji poročali o njej in za katere bi si marsikdo želel, da jih o nas nikoli ne bi slišali: 'Taylor Swift je na vrhu sveta ... Ampak ali je do tja prišla na umazan način? / 13 slavnih oseb je skreganih z njo. / Taylor je kriva, da sem suspendiran ... / Kar je Swiftova naredila, ni dovolj ... / Žal mi je, a mislim, da se Taylor uči težke življenjske lekcije ... / Kje so zdaj njene prijateljice?'

Kim Kardashian je Taylor med odmevnim prepirom označila za kačo, slednja pa je kritiko obrnila sebi v prid in celo na turneji nastopila z večmetrsko kačo.
Kim Kardashian je Taylor med odmevnim prepirom označila za kačo, slednja pa je kritiko obrnila sebi v prid in celo na turneji nastopila z večmetrsko kačo. FOTO: Profimedia
Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

2019: Najvplivnejša svetovna ikona, a hkrati oropana vsega svojega dela

Bili so vzponi, bili so padci, bile so ljubezni in solze žalosti, zamere, prepiri, nagrade, prijateljstva in govorice. Zdi se, da je edina konstanta v življenju Taylor Swift uspeh na glasbenem področju, zato ne preseneča dejstvo, da jo je revija Time uvrstila na 1. mesto ikon na seznamu najbolj vplivnih Zemljanov. Na lestvici ji družbo med drugim delajo Michelle Obama, Spike Lee in Lady Gaga, nagrado pa je Taylor sprejela na zaprtem dogodku, kjer je nastopila z venčkom svojih minulih hitov. Prav tako je v tem obdobju dobila laskav naziv najboljše glasbenice desetletja. A prav v tem obdobju se je Taylor opogumila in svetu sporočila, da jo je založba, s katero je sodelovala od svojih začetkov, oropala avtorskih pravic vseh skladb, ki jih je v svoji karieri sama napisala in posnela. Še več, sploh ji niso pustili možnosti, da jih odkupi, temveč so jih za njenim hrbtom prodali nekemu podjetju. Tako se je pevka odločila, da bo svojih prvih šest studijskih albumov posnela na novo in se tako odločila za še eno tvegano pot v svetu glasbe in s tem ignorirala vse, ki so jo svarili, da to ne bi prineslo nič dobrega.

Še pred vsem tem je Taylor izdala svoj sedmi studijski album, prvega pod okriljem nove založbe in prvega, ki si ga zares lasti, in ga poimenovala Lover. Sanjav album, poln romantičnih skladb, je navdihnil britanski igralec Joe Alwyn, s katerim je Taylor v tem obdobju praznovala že tri skupna leta in za katerega se zdi, da je v njeno življenje končno prinesel mir in pravo ljubezen.

Prvič iskreno spregovoril o razmerju s pop zvezdnico
Preberi še
Prvič iskreno spregovoril o razmerju s pop zvezdnico
Avgusta 2019 je izdala album Lover.
Avgusta 2019 je izdala album Lover. FOTO: Profimedia

2020: Globalna pandemija prekinila načrte, Swiftova se je odzvala z dvema novima albumoma

Ko je marca 2020 v življenja vseh nas globoko in surovo zarezala globalna pandemija koronavirusa, so bili številni sprva celo veseli, da lahko malce izprežejo in si odpočijejo, a pri Taylor je bil to ponovno čas za ustvarjanje. 'V prvem mesecu sem se tudi sama umirila, veliko sem brala, gledala stare filme, za katere nisem imela nikoli časa,' je povedala v intervjuju, nato pa so jo vsi ti filmi in knjige vse bolj navduševale in navdihovale. Tako je v letu 2020 izdala kar dva nova studijska albuma, v juliju najprej album Folklore, nato pa decembra še 'sestrski' album Evermore, na katera je skupno vključila 34 novih pesmi. Večina je bila navdihnjena iz izmišljenih zgodb, prav tako pa so pesmi obarvane v indie slogu in tako se je takrat 30-letna pevka proslavila še v enem glasbenem slogu. Folklore je nekaj mesecev pozneje osvojil grammyja za najboljši album leta.

2020: Čas globalne pandemije je Taylor izkoristila za izid dveh novih albumov, ki jih je ustvarila in posnela kar doma. Navdih za večinoma izmišljene zgodbe v pesmih je našla v knjigah in starih filmih.
2020: Čas globalne pandemije je Taylor izkoristila za izid dveh novih albumov, ki jih je ustvarila in posnela kar doma. Navdih za večinoma izmišljene zgodbe v pesmih je našla v knjigah in starih filmih. FOTO: Profimedia

2021: Novi stari albumi

V tem letu je Taylor končno vzela pravico v svoje roke in oboževalce navdušila s prvima dvema albumoma, s katerima si je vrnila avtorske pravice. Aprila je najprej izdala svoj drugi studijski album Fearless iz leta 2008, v novembru pa še Red, na katerega je uvrstila vseh 30 pesmi, ki jih je že pred desetimi leti načrtovala izdati na albumu, a ji je založba takrat to preprečila. Med drugim je končno izpolnila največjo željo svojih oboževalcev in izdala desetminutno verzijo All Too Well, njeni oboževalci pa so se ji zahvalili tako, da so že v prvih dveh tednih desetminutno pesem na pretočnih glasbenih platformah predvajali več kot 60-milijonkrat, prav tako pa je v zgolj enem tednu postala najdaljša pesem v zgodovini, ki se je zavihtela na 1. mesto glasbene lestvice Billboard in od tam izrinila osem minut dolgo pesem, ki je z omenjenim nazivom kraljevala skoraj pol stoletja.

2022 in 2023: Preostali na novo posneti albumi, nov album Midnights in svetovna turneja, ki podira vse rekorde

Čeprav so 'Swiftieji' pričakovali, da bo leta 2022 Taylor izdala še preostale na novo posnete studijske albume, jih je ta ponovno presenetila in avgusta napovedala, oktobra pa izdala nov, že deseti studijski album Midnights, ki sta mu sledili še dve dopolnjeni izdaji z več dodanimi skladbami. Marca 2023 se je podala na svojo prvo turnejo po letu 2018; začela jo je v ZDA in z njo podrla vse rekorde. Na dan, ko so šle vstopnice v prodajo, so se pred računalniki zbrali milijoni ljudi, ki so v vrsti čakali za vstopnice, monopol Ticketmasterja pa je poskrbel, da so cene le-teh švignile v nebo in se zaračunavale za več tisoč evrov. Kljub vsemu je bilo vseh več kot petdeset koncertov nemudoma razprodanih, Ticketmaster pa se je moral zaradi omenjenega fiaska zagovarjati celo na sodišču. Taylor je v prihodnosti napovedala koncerte tudi drugod po svetu, za julij 2023 pa napovedala še tretji na novo posnet album, in sicer Speak Now (Taylor's Version). Oboževalce je v tem času razžalostila še novica, da sta se Taylor in Joe Alwyn po skoraj sedmih let srečne zveze razšla.

Kaj pa Taylor pripravlja za prihodnost? Si sploh kdo upa napovedati?

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!
2021: Z na novo posnetim albumom Red, ki med oboževalci pogosto velja za najljubšega, je pevka podrla še nekaj rekordov in le še utrdila svoj sloves glasbene legende.
2021: Z na novo posnetim albumom Red, ki med oboževalci pogosto velja za najljubšega, je pevka podrla še nekaj rekordov in le še utrdila svoj sloves glasbene legende. FOTO: Instagram

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 138