Zadovoljna.si
Prijatelji

Trači

Ustvarjalka Prijateljev priznala svojo napako

M. A.
09. 06. 2020 07.00
0

V zadnjih letih so vse glasnejši pozivi k izenačitvi pravic vseh ljudi, v zadnjih nekaj tednih pa je po okrutni smrti Georgea Floyda završalo v ZDA, kjer potekajo srditi boji in protesti za izenačitev pravic temnopoltih državljanov. V luči aktualnega dogajanja se je oglasila tudi Marta Kauffman, ena izmed glavnih ustvarjalk kultne humoristične nanizanke Prijatelji, in priznala, da v seriji niso dali dovolj poudarka raznolikosti.

Sprva se je plaz kritik vsul na priljubljeni resničnostni šov America's Next Top Model, s katerim je Tyra Banks kar 24 sezon iskala svež obraz modne industrije, a šele zdaj so številni opozorili na sporne prakse, ki so se jih sodniki v šovu posluževali. Več o tem si preberite TUKAJ. Zdaj pa se je kar sama oglasila ustvarjalka priljubljene serije Prijatelji, Marta Kauffman, in priznala, da v seriji niso naredili dovolj za promocijo raznolikosti.

Omenjena serija tudi šestnajst let po koncu predvajanja velja za eno izmed najpriljubljenejših v zgodovini humorističnih nanizank, a se je kljub temu že večkrat soočila z očitki, da sta v desetih sezonah v njej nastopila le dva temnopolta igralca, prav tako pa so se posluževali številnih stereotipnih šal, ki danes veljajo za nestrpne. 

'Monica' iz Prijateljev med karanteno počne isto kot mi!
Preberi še
'Monica' iz Prijateljev med karanteno počne isto kot mi!

Danes 63-letna Marta je serijo ustvarila pred šestindvajsetimi leti skupaj s kolegom Davidom Cranom, v enem izmed intervjujev, ki jih je opravila v teh dneh, pa je skorajda v solzah priznala, da si želi, da bi serijo ustvarjala z znanjem, ki ga ima danes. "Žal mi je, želim si, da bi takrat vedela vse to, kar vem zdaj. Številne odločitve bi bile povsem drugačne. Od nekdaj uživam v družbi raznolikih ljudi, a takrat nisem naredila dovolj v tej smeri in še zdaj se sprašujem, kaj lahko drugače naredim zdaj," je priznala.

Marta Kauffman in David Crane sta zakuhala serijo Prijatelji, ki je po vseh teh letih še vedno izredno priljubljena.
Marta Kauffman in David Crane sta zakuhala serijo Prijatelji, ki je po vseh teh letih še vedno izredno priljubljena.FOTO: Profimedia

V preteklosti so številni, ki so sodelovali pri nastanku serije, sicer že poročali, da je bil David Schwimmer, ki je igral Rossa Gellerja, tisti, ki je najpogosteje opozarjal, da morajo biti v likih in zgodbah bolj raznoliki. "Tekom serije se je moj lik dobival z žensko azijskega porekla in pozneje še s temnopolto žensko. To sta bili moji odločitvi, zelo zavedno sem pristopil k temu," je povedal nekoč. V 236 epizodah sta se sicer v seriji pojavila le dva temnopolta igralca; poleg Rossovega dekleta Charlie, ki ga je igrala Aisha Tyler, se je v seriji pojavil še Jason Winston George. Igral je gasilca, ki je Phoebe pomagal izklopiti požarni alarm.

Takšni so bili leta 1994, 10 let kasneje pa ...
Preberi še
Takšni so bili leta 1994, 10 let kasneje pa ...
V desetih letih snemanja serije Prijatelji sta v njej nastopila le dva temnopolta igralca, Jason Winston George in Aisha Tyler. Slednja je nastopila v več epizodah.
V desetih letih snemanja serije Prijatelji sta v njej nastopila le dva temnopolta igralca, Jason Winston George in Aisha Tyler. Slednja je nastopila v več epizodah.FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493