Zadovoljna.si
Princesa Diana

Trači

Diana je umrla tako, kot je živela: pod drobnogledom javnosti

M. A.
28. 12. 2018 09.49
4

Letos mineva 21 let, odkar je svet pretresla novica, da je v pariškem tunelu Alma življenje izgubila takrat komaj 36-letna kraljica ljudskih src, princesa Diana. Njena sinova sta v tem času odrasla, bivši mož se je ponovno poročil, dobila je dva vnuka in vnukinjo, nekateri pa še vedno trdijo, da je bila Diana umorjena.

Diana še danes velja za kraljico ljudskih src.
Diana še danes velja za kraljico ljudskih src. FOTO: Profimedia

Komaj 36 let je imela, ko je princesa Diana tragično umrla, a v svojem življenju je doživela več, kot številni doživijo v stotih letih. Moškega, ki ji je spremenil potek življenja, je spoznala pri šestnajstih, a le redki so vedeli, da je princ Charles sprva dvoril Dianini sestri Sarah. Sčasoma sta se Diana in Charles zbližala, v poletnih mesecih leta 1980, ko je Diana dopolnila 19 let, pa jo je povabil na jadranje z luksuzno jahto Brittania. Nekaj mesecev pozneje je Charles Diano predstavil svoji materi, kraljici Elizabeti II., zaprosil pa jo je 6. februarja 1981, a je njuna zaroka še nekaj tednov ostala skrivnost. Poročila sta se 29. julija istega leta v londonski katedrali sv. Pavla, saj je ta ponujala več prostora kot Westminstrska opatija. Na poroko, ki so jo pogosto opisovali kot pravljično in kot poroko stoletja, je bilo namreč povabljenih 3.500 gostov, po vsem svetu pa si jo je prek televizijskih ekranov ogledalo kar 750 milijonov ljudi. Svojeglavost je Diana izkazala tudi pred oltarjem, ko je iz zaobljube izpustila del, da bo Charlesa ubogala.

Od ločenke do najlepše kraljice na svetu
Preberi še
Od ločenke do najlepše kraljice na svetu

V zakonu, ki je pogosto polnil naslovnice časopisov, sta se Charlesu in Diani rodila dva sinova; 21. junija 1982, manj kot eno leto po poroki, je princesa Diana rodila princa Williama, tri leta pozneje, 15. septembra 1984, pa še princa Harryja. Diana je zaradi svojih sinov brez težav redno kršila kraljevi protokol. Sama se je odločila, katere šole bosta obiskovala, prav tako je sama izbrala njuni imeni in se ni ozirala na kraljičine želje, našla pa jima je tudi varuško po svoji izbiri, saj ji uradna kraljeva varuška ni bila všeč. Pogosto, če ji je le dopuščal čas, ju je v šolo peljala kar sama.

Sinova sta bila Diani vedno na prvem mestu.
Sinova sta bila Diani vedno na prvem mestu.FOTO: AP

'V zakonu smo bili trije, zato je bilo malce natrpano,' je izjava, ki številnim najpogosteje pride na misel, ko pogovor na nanese na Diano in Charlesa. Charles, ki je bil od Diane kar 13 let starejši, je po poroki ponovno začel prijateljevati s Camillo Parker Bowles, Diani pa so pogosto pripisovali skrito razmerje z Jameson Hewittom, nekdanjim kraljevim učiteljem jahanja. Diana je od težav v zakonu bežala tudi s številnimi dobrodelnimi dejavnostmi, ki so med drugim vključevala skrb za živali, opozarjala je o nevarnosti min, delala je z brezdomci, odvisniki in starejšimi, nekaj časa je bila tudi predsednica ene izmed londonskih bolnišnic za otroke. Redno je sodelovala z več kot tridesetimi dobrodelnimi organizacijami, pogosto je zaradi dobrodelnosti potovala tudi v tujino. V devetdesetih letih je postala znana predvsem po ozaveščanju okužbe z virusom HIV in posledično AIDS-a. Čeprav je to v tistem obdobju veljalo za nevarno, je bila brez težav z okuženimi v fizičnem kontaktu, v nekem intervjuju pa tudi dejala: 'Z ljudmi, ki bolehajo za virusom HIV, se lahko rokujete, lahko jih tudi objamete. Bog ve, da to potrebujejo. Še več, z njimi si lahko delite svoj dom, službo, igrišče in igrače.' Le nekaj mesecev pred svojo smrtjo je odpotovala v Južnoafriško republiko, kjer se je srečala z Nelsonom Mandelo, na podlagi tega srečanja pa je po njeni smrti zaživel sklad za pomoč okuženim z virusom HIV. Za svojo dobrodelnost je prejela številne nagrade.

Kate Middleton po več mesecih odsotnosti spet v javnosti
Preberi še
Kate Middleton po več mesecih odsotnosti spet v javnosti

Diana je bila sprva med člani kraljeve družine izredno priljubljena, sčasoma pa je njena trdoglavost in samozavest nekatere zmotila. Februarja 1996 sta Diana in Charles sprejela odločitev, da se ločita, kar jima je svetovala tudi kraljica Elizabeta II. Ločitev je bila dokončana 28. avgusta 1996, skorajda natanko eno leto pred Dianino smrtjo. Ob ločitvi je sicer prejela 19 milijonov evrov, Charles pa se je ob tem zavezal še, da ji bo vsako nadaljnje leto plačal 450.000 evrov, oba pa sta ob ločitvi podpisala tudi pogodbo, ki jima je v javnosti prepovedala govoriti o podrobnostih ločitve.

'V zakonu smo bili trije,' je brez dlake na jeziku povedala Diana.
'V zakonu smo bili trije,' je brez dlake na jeziku povedala Diana.FOTO: AP

Po ločitvi je Diana obdržala stanovanje na severni strani Kensingtonske palače, kjer je od poroke živela s Charlesom, zdelo pa se je, da je končno napočil čas za srečo v ljubezni. Sprva so številni prijatelji verjeli, da bo pristala z britanskim srčnim kirurgom pakistanskih korenin, Hasnatom Khanom, nato pa je Diana začela razmerje z Dodijem Fayedom, sinom egipčanskega milijarderja, Mohamedom Al-Fayedom. Diana je tistega usodnega poletja svoja sinova želela odpeljati na oddih v New York, a ji kraljeva družina tega ni dovolila, zato je sprejela Dodijevo povabilo v Francijo. Na jugu Francije je v Dodijevi družbi s sinovoma uživala na Mohamedovi jahti Jonikal, 60-metrski luksuzni jahti, ki naj bi bila vredna slabih 34 milijonov evrov.

Zakaj je zaročni prstan Kate Middleton tako kontroverzen?
Preberi še
Zakaj je zaročni prstan Kate Middleton tako kontroverzen?

Po oddihu sta Diana in Dodi z zasebnim letalom s Sardinije, kjer sta skupaj preživela devet dni, priletela v Pariz. Na vsakem koraku so jima sledile nepregledne množice paparacov, mesto luči pa je bila le postojanka med Sardinijo in Londonom, kamor se je Diana vračala. Dodijev oče Mohamed je bil lastnik pariškega hotela Ritz, le nekaj ulic stran, streljaj od Elizejskih poljan, pa je bilo Fayedevo stanovanje, kjer sta Diana in Dodi nameravala prenočiti. Potem, ko sta v omenjenem hotelu obiskala Mohameda, sta se Diana in Dodi dvajset minut čez polnoč v najetem črnem Mercedesu S280 odpravila proti stanovanju, nekaj minut pred tem pa je, z namenom, da zmede paparace, izpred hotela že odpeljal lažni avto.

Varnostne kamere v pariškem hotelu Ritz so ujele Diano le nekaj minut, preden se je podala v smrt.
Varnostne kamere v pariškem hotelu Ritz so ujele Diano le nekaj minut, preden se je podala v smrt.FOTO: Profimedia

Avto, v katerem sta bila na zadnjih sedežih nepripeta Diana in Dodi, je vozil Henri Paul, namestnik vodje varnostnikov v Hotelu Ritz, ob njem pa je sedel Trevor Rees-Jones, varnostnik kraljeve družine. Le tri minute po odhodu iz hotela, je avto zapeljal v tunel Alma ob reki Seni. Prav tam naj bi Paul izgubil nadzor nad vozilom in se pri hitrosti 105 km/h zaletel v trinajsti steber tunela. Ob tem se je avto zavrtel in udaril od kamnito steno, nato pa se ustavil. Razbitine so kmalu obkolili paparaci; medtem ko so nekateri izmed njih žrtvam poskušali pomagati, so jih drugi fotografirali. Reševalna služba je prispela 12 minut po nesreči, Diana pa je bila v tem času še pri zavesti. Številni poročajo, da naj bi ves čas momljala: 'Moj bog, pustite me pri miru!' Umrla je v bolnišnici ob štirih zjutraj, Dodi pa je umrl že na mestu nesreče. Potnika, ki sta bila na sprednjih sedežih, sta preživela, za šoferja so pozneje ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola.

Bo Meghan doletela enaka usoda, kot je Diano?
Preberi še
Bo Meghan doletela enaka usoda, kot je Diano?
Avtomobilu naj bi na motorjih sledilo trideset paparacev.
Avtomobilu naj bi na motorjih sledilo trideset paparacev.FOTO: Profimedia

Diana je umrla tako, kot je živela: pod drobnogledom javnosti. Tako njeno življenje kot tudi smrt sta oviti v tančico skrivnosti, vsak pa ima svojo razlago. Številni za Dianino smrt krivijo paparace, ki so Diani sledili, voznik avtomobila pa se jih je poskušal otresti, kar naj bi bil razlog, da je izgubil nadzor nad vozilom. V to je popolnoma prepričan tudi Dianin brat, grof Spencer, ki je večkrat javno povedal, da imajo paparaci Dianino kri na svojih rokah. Pogosta so tudi namigovanja, da je Dianina nesreča umor, ki ga je naročila britanska kraljeva družina. V dneh po Dianini smrti se je britanska kraljica Elizabeta II. ovila v molk, številni Otočani pa so jo kritizirali, ker zastave v Buckinghamski palači niso spustili na pol droga. Kraljica je pritisku javnosti popustila po šestih dneh.

Če je Dianino poroko prek televizijskih ekranov gledalo 750 milijonov ljudi, sta njen pogreb spremljali dve milijardi in pol gledalcev po vsem svetu. Milijon ljudi se je prišlo kraljici ljudskih src pokloniti v živo. Maše v Westminstrski opatiji se je udeležilo 2.000 ljudi, med drugim številna zveneča imena, kot so Tony Blair, Luciano Pavarotti, Mariah Carey, Nicole Kidman, Tom Cruise in Elton John, Dianin dober prijatelj, ki ga je Diana le nekaj tednov prej tolažila, ko je pod streli morilca umrl njun skupni prijatelj Gianni Versace.

'Princesa Diana v resnici ni bila tako popolna'
Preberi še
'Princesa Diana v resnici ni bila tako popolna'
V soboto ob 16.45 si na POP TV lahko ogledate dokumentarni film 'Diana, najina mama'.
William je imel ob materini smrti 15 let, Harry je bil tik pred 13. rojstnim dnem.
William je imel ob materini smrti 15 let, Harry je bil tik pred 13. rojstnim dnem.FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471