Zadovoljna.si
Lady Gaga

Trači

Hlepela je po slavi, spoznala pa tudi njeno temno plat

Matej Arh
27. 12. 2019 10.37
2

Ko danes slišimo ime Lady Gaga, ga avtomatsko povežemo z uspehom in ekstravagantnostjo, a pot mlade Stefani Germanotta je bila pred uspehom pogosto posuta s trnjem. Kdo je v resnici Lady Gaga in kako je osvojila svet?

Takšna je bila mlada Stefani, preden je odšla 's trebuhom za kruhom'.
Takšna je bila mlada Stefani, preden je odšla 's trebuhom za kruhom'. FOTO: Profimedia

Ko se je Stefani Germanotta 28. marca 1986 rodila v eni od newyorških bolnišnic, njeni starši niso razmišljali o življenju v soju žarometov. Čeprav so živeli na znamenitem Upper West Sidu na Manhattnu, sta morala Joe in Cynthia Germanotta kot italijanska priseljenca trdo delati, da sta lahko svoji družini zagotovila svoje mesto na boljši strani mesta. Stefani in njeni mlajši sestri Natali sta omogočila šolanje v katoliški zasebni dekliški šoli, kjer je bila prva zaradi svojega nenavadnega stila pogosto tarča posmeha, za želje nun pa pogosto tudi preveč provokativna. Talent za glasbo je sicer začela izkazovati že zelo zgodaj; komaj štiri leta je imela, ko je že igrala klavir, kmalu je začela tudi sama skladati melodije. Starši so jo na glasbeni poti sprva sicer podpirali, finančno pomagali pri njeni izobrazbi, kmalu se je poskusila tudi v petju in gledališču. Leta 2003, ko je imela 17 let, si je bilo treba izbrati nadaljnjo pot. Vpisala se je na newyorško umetniško šolo Tisch, kjer se je med študijem posvetila glasbi in pisanju besedil, pogosto je raziskovala tudi teme, kot so vera, politika in umetnost, kar se v njeni glasbi odraža še danes. Sredi drugega letnika je prišla do ironičnega zaključka: verjela je, da mora opustiti študij glasbe, če želi v glasbi zares uspeti, zato se je iz šole izpisala, kar pa ni bilo po godu očetu, ki ji je dal ultimat: šola ali pa naj poskrbi sama zase. Stefani je verjela, da ji bo uspelo, zato se je nemudoma odselila na drugo stran mesta, kjer je začela nastopati v nočnih klubih.

Tako si je leta 2005 takrat 19-letna Stefani začela aktivno prizadevati za uspeh v glasbi. Poskušala si je zagotoviti čim več nastopov, pela je tudi v različnih barih, kjer so organizirali karaoke, prav tako je začela snemati svoje prve pesmi in iskala založbo, kjer bi bili pripravljeni njeno glasbo izdati. Sočasno je nastopala tudi v bandu, s katerim je nastopala po New Yorku, predvsem v klubih na Lower East Sidu. Med iskanjem producenta je naletela na Roba Fusarija, s katerim se je zapletla tudi v ljubezensko razmerje, ki je trajalo nekaj mesecev. Čeprav Stefani ni tega nikoli potrdila, Fusari trdi, da jo je prav on prvi poimenoval s psevdonimom Lady Gaga, navdih zanj pa naj bi prišel iz pesmi Radio Ga Ga, ki jo je izdala skupina Queen. Gaga, ki predvsem o zadnjih letih brez težav govori o posledicah posilstva v tistem času, sicer ni nikoli razkrinkala svojega napadalca, številni pa verjamejo, da naj bi bil to prav Fusari.

Po selitvi od doma je poskušala dobiti čim več možnosti za nastopanje, pogosto se je po telefonu pretvarjala, da je že uspešna in da je pri telefonu njen menedžer.
Po selitvi od doma je poskušala dobiti čim več možnosti za nastopanje, pogosto se je po telefonu pretvarjala, da je že uspešna in da je pri telefonu njen menedžer.FOTO: Profimedia

Prišlo je leto 2006 in 20-letni Stefani se je zdelo, da je tik pred dosegom svojega cilja. Potem ko je njene pesmi slišal eden glavnih šefov na založbi Def Jam Recordings, ji je ponudil pogodbo, a jo čez tri mesece, tik pred božičem, preklical. Ponižana Stefani se je vrnila domov in pop glasbo pustila za seboj. Začela je nastopati v burleskah, ustvarjati je začela trše ritme, navdihovala jo je avantgardna elektronska glasba in glam rock stil znamenitega Davida Bowieja, umetnica Lady Starlight, ki jo je spoznala v času, ko je najbolj iskala samo sebe, pa je še pomagala izoblikovati persono, ki jo Gaga v javnosti predstavlja še danes. Čeprav tega takrat še ni vedela, jo je vse to vodilo k uspehu, ki jo je čakalo v naslednjem letu. Ravno je minevalo leto dni od Gaginega neslavnega slovesa od založbe Def Jam, ko ji je Vincent Herbert iz založbe Interscope ponudil pogodbo. Zaradi njega je Gago pod svoje okrilje vzel tudi slavni producent RedOne, s katerim je začela ustvarjati pesmi za svoj prvenec. V založbi Interscope so verjeli vanjo, a so vseeno menili, da je glasba, ki je bila zmes vplivov, ki jim je bila podvržena v zadnjih letih, pretrda, da bi jo v tistem času vrteli na radiih, a mlada pevka je bila neomajna. "Jaz sem Lady Gaga, na glasbeni sceni sem prisotna že več let in zagotavljam vam, čas je za takšno glasbo," naj bi jim takrat jasno dejala. V svojih prvih intervjujih je pogosto izjavila tudi, da je že od nekdaj slavna, drugi za to le še nismo vedeli, kar nakazuje, da je kljub vsemu vedno verjela, da ji bo uspelo.

Zvezda je rojena: 8. aprila 2008 je svet spoznal pevko Lady Gaga.
Zvezda je rojena: 8. aprila 2008 je svet spoznal pevko Lady Gaga.FOTO: Profimedia

Lady Gaga se je pogosto ukvarjala s svetom glamurja in slave, zato ni čudno, da je prvi album poimenovala The Fame (Slava). Svet je njen prvi singel, Just Dance, prvič slišal 8. aprila 2008, kritiki pa so zanj našli zgolj lepe besede. Kmalu po izidu se je uvrstil na lestvico najbolj prodajanih digitalnih singlov vseh časov. Album The Fame, ki je izšel 19. avgusta 2008, je postregel še s hitoma Poker Face in Paparazzi, zanj pa je prejela tudi svoja prva grammyja. Poleg glasbe je bila Gaga pogosto v središču pozornosti zaradi svojega videza in nastopov. Prav s pesmijo Paparazzi je leta 2009 nastopila na podelitvi MTV-nagrad, kjer je na odru uprizorila samomor z obešanjem. Prihajalo je obdobje ’temnejše Gage’.

Gaga je v obdobju po prvem albumu pogosto presenetila z nenavadnimi opravami, zato so sprva številni mislili, da zgolj išče pet minut slave.
Gaga je v obdobju po prvem albumu pogosto presenetila z nenavadnimi opravami, zato so sprva številni mislili, da zgolj išče pet minut slave. FOTO: Profimedia

Lady Gaga, ki je toliko let hlepela po slavi, je spoznala tudi njeno drugo, temno plat. Med svojo prvo turnejo, ko je potovala po svetu, je napisala osem pesmi, ki jih je leta 2009 izdala na drugem albumu, ki ga je poimenovala The Fame Monster (Pošast slava). Album je še pred izidom predstavila s singlom Bad Romance, ki je dokončno utrdil njen status zvezde v svetu pop glasbe, razočarale pa niso niti pesmi Alejandro, Telephone in Dance in the Dark. Poleg številnih drugih nagrad in rekordov je osvojila še tri grammyje in se znova podala na svetovno turnejo The Fame Monster Ball Tour, ki je trajala kar poldrugo leto. Z njo je obiskala štiri celine in skupaj odigrala 203 koncerte. V tem obdobju je Gaga ljubimkala s fantom Lucom Carlom, ki ga sicer ni izpostavljala. Ob tem je kot po tekočem traku pobirala nagrade po vsem svetu, na podelitvah pa še naprej pogosto šokirala z izbiro garderobe. Najbolj ikonična je bila njena ’mesna obleka’, ki si jo je oblekla septembra 2010 za podelitev nagrad MTV Video Music Awards, zaradi katere je sprva požela val kritik, češ da se norčuje iz živali in hrane. V tistem času je v ZDA sicer divjala kontroverzna debata, ali naj bo homoseksualcem dovoljeno delo v vojski, sama pa je s to šokantno potezo sporočala, da bomo ostali le z mesom na svojih kosteh, če se ne bomo borili za tisto, kar verjamemo. "Pa še meso je po nekaj urah smrdelo, zato so mi dali vsi mir," je v smehu dodala v enem od intervjujev.

Mesna obleka je bila tako ikonična, da so jo pozneje 'nagačili' in postavili v muzej.
Mesna obleka je bila tako ikonična, da so jo pozneje 'nagačili' in postavili v muzej.FOTO: Profimedia

Prav ta večer je Gaga napovedala prihod tretjega albuma Born This Way. Čeprav so številni menili, da si bo Gaga po treh napornih letih privoščila počitek, je ta nenehno ustvarjala. Strastna zagovornica LGBTQ-pravic je ugotovila, da lahko svojo slavo izkoristi v dobre namene, zato je začela glasno opozarjati na neizenačene pravice istospolno usmerjenih. Februarja 2011 je izdala svoj najuspešnejši singel v karieri, Born This Way, čez tri mesece pa še istoimenski album, ki je še danes njen najuspešnejši. Sledili so singli Judas, The Edge of Glory in You and I. Malce ironično je, da je zadnjo napisala za svojega (zdaj že bivšega) fanta Luca, prav na snemanju videospota za to pesem pa je naslednje poletje spoznala igralca Taylorja Kinneyja. Zaljubila sta se in začela razmerje, ob tem pa se je Gaga podala še na novo uspešno turnejo Born This Way Ball, s katero je obiskala kar šest celin, poškodba kolčnega sklepa pa jo je na začetku leta 2013 prisilila ne zgolj v odpoved zadnjih 21 koncertov, temveč tudi v prvi daljši počitek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Znova srečna v ljubezni: Gaga in Taylor sta se zaljubila poleti 2011, ko sta se spoznala na snemanju videospota za pesem, ki jo je Gaga posvetila bivšemu fantu Lucu.
Znova srečna v ljubezni: Gaga in Taylor sta se zaljubila poleti 2011, ko sta se spoznala na snemanju videospota za pesem, ki jo je Gaga posvetila bivšemu fantu Lucu.FOTO: Profimedia

Za več kot pol leta se je Lady Gaga povsem umaknila in svojo energijo usmerila v okrevanje, prav tako pa tudi v snemanje novega albuma. Poimenovala ga je ARTPOP, napovedovala ga je s singlom Applause, in prav to je bil album, v katerega je močno verjela, saj je bil – kot je povedala sama – izredno oseben, sicer pa močno drugačen od njenih preteklih albumov. Čeprav so njeni številni goreči oboževalci prepričani, da je to njen najboljši album, ni dosegel uspeha prejšnjih glasbenih izdelkov, prav tako mu niso bili naklonjeni kritiki. V tem obdobju je Gaga znova presenetila s številnimi nenavadnimi garderobami, prav tako je naslednje leto znova koncertirala po vsem svetu.

V obdobju, ko je promovirala Artpop, je Gaga znova presenečala z garderobo. Najodmevnejša je zagotovo leteča obleka.
V obdobju, ko je promovirala Artpop, je Gaga znova presenečala z garderobo. Najodmevnejša je zagotovo leteča obleka.FOTO: Profimedia

Ker je od nekdaj želela, da jo jemljejo kot resno pevko, je Gaga leta 2014 znova presenetila. S takrat 88-letno legendo jazza, Tonyjem Bennettom, je izdala jazz album Cheek to Cheek, na katerem je dokazala, da njene glasbene sposobnosti prekašajo marsikatero glasbeno kolegico. Nad Gago je močno navdušen tudi Bennett, nenavadna kombinacija divje pevke in elegantnega jazz pevca pa se je izkazala za zmagovalno. Še danes sta velika prijatelja, Bennett pa ima o Gagi samo lepe besede: "Obožujem jo. Sprva sem jo povabil, da posnameva samo en duet, pesem Lady Is A Tramp. Ko pa sva jo skupaj zapela, sem takoj vedel, da moram z njo posneti celoten album in iti na turnejo. Gaga postaja samo boljša in boljša in boljša in prepričan sem, da je pred njo fantastična kariera." Omenjeni album je obema prinesel še enega grammyja, ob vsem tem pa Gaga ni pozabila na svojo ljubezen do igre in zaigrala v filmu Machete Kills, hkrati pa izdala tudi svoj prvi parfum Fame. Parfum je bil prvi črn parfum v zgodovini, kot je dejala sama, pa ga je Fame (Slava) poimenovala prav zato, ker naj bi bila tudi slava temačna.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Glasbeni kameleon: po 'jeznem' Artpopu je pevka presenetila z jazz albumom.
Glasbeni kameleon: po 'jeznem' Artpopu je pevka presenetila z jazz albumom.FOTO: Profimedia

Leto 2015 se je za Gago začelo srečno. S Taylorjem Kinneyjem, s katerim sta praznovala tri leta zveze, se je zaročila, prav tako ji je Ryan Murphy ponudil glavno vlogo v peti sezoni serije American Horror Story, za katero je pozneje prejela tudi svoj prvi zlati globus. Pevka je v tem letu izdala tudi pesem Til It Happens to You, s katero je bolj iskreno spregovorila o svoji izkušnji s posilstvom, pesem pa je bila uporabljena tudi v dokumentarnem filmu The Hunting Ground, ki je opozarjala na grozljivo statistiko posilstev, ki se zgodijo na ameriških fakultetah. Pesem je bila posledično nominirana celo za oskarja.

Odkar je svojo kariero prepustila v upravljanje Bobbyju Campbellu, Gagina kariera znova cveti.
Odkar je svojo kariero prepustila v upravljanje Bobbyju Campbellu, Gagina kariera znova cveti. FOTO: Profimedia

Uspešna kariera pa je terjala svoj davek in poleti 2016 je Gaga Kinneyju vrnila zaročni prstan. Kot je dejala sama, sta imela oba težave z usklajevanjem obveznosti in zasebnega življenja, kljub temu pa ostajata dobra prijatelja. Energijo za sveže projekte je Gagi prinesla tudi sveža ekipa; potem ko se je poslovila od nekaterih članov svoje ekipe, ki naj bi od nje 'predvsem vlekli denar in koristi', je mesto svojega menedžerja ponudila Bobbyju Campbellu, kar se je izkazalo kot odlična odločitev. Ob tem se je Gaga posvetila snemanju novega albuma in ob izidu svojega petega albuma oktobra 2016 znova presenetila. Album je poimenovala Joanne – po svoji prezgodaj umrli teti – sicer pa je snemanje albuma opisala kot čudovito izkušnjo, ob kateri je veliko stvari črpala iz svoje duše. Nasploh gre za bolj umirjen glasbeni izdelek, v katerem je Gaga v ospredje postavila svoja občutja in družino, svetovno javnost in kritike pa je najbolj navdušila balada Million Reasons. V letu 2017, še preden se je podala na novo turnejo, je bila izbrana kot glasbena gostja znamenitega ameriškega Super Bowla

Gaga je s starši še vedno močno povezana, naglas jih je pozdravila celo med nastopom na Super Bowlu, ki ga je v živo spremljalo več kot 115 milijonov ljudi.
Gaga je s starši še vedno močno povezana, naglas jih je pozdravila celo med nastopom na Super Bowlu, ki ga je v živo spremljalo več kot 115 milijonov ljudi.FOTO: Profimedia

V trinajst minut dolgem nastopu je na strehi teksaškega stadiona NRG sprva zapela ameriško himno, medtem ko je 300 dronov nad njo oblikovalo ameriško zastavo, nakar se je po vrvi spustila na oder in zapela svoje največje hite: The Edge of Glory, Poker Face, Born This Way, Telephone, Just Dance, Million Reasons, končala pa seveda s pesmijo Bad Romance.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sledila je turneja, na kateri je promovirala album Joanne, a je morala evropski del turneje, čeprav je bil razprodan, predčasno končati, saj je razkrila, da boleha za fibromialgijo, zunajsklepni revmatizem, ki pevki pogosto onemogoča premikanje in jo za več dni prikuje v posteljo. V zasebnem življenju se ji je v tem letu pridružil Christian Carino, ki je od nje sicer 17 let starejši.

Album Joanne je prinesel tudi novo podobo: Gaga je opustila ekstravagantna oblačila in močna ličila in se pokazala v bolj naravni luči.
Album Joanne je prinesel tudi novo podobo: Gaga je opustila ekstravagantna oblačila in močna ličila in se pokazala v bolj naravni luči.FOTO: Profimedia
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leto 2018 bo Gagi zagotovo ostalo v spominu po filmu Zvezda je rojena. Bradley Cooper, ki je film režiral, si je v vlogi Ally Maine zamislil prav Gago in pri tem ni bil pripravljen popustiti. Številni drugi so o njegovi odločitvi dvomili, zato so želeli, da Gaga opravi avdicijo, po kateri so bili menda tudi sami takoj povsem prepričani, da je Gaga prava izbira. Tako so se pevki uresničile še druge sanje: igralske. Film Zvezda je rojena je po premieri na beneškem filmskem avgustu doživel odličen sprejem, prav tako so bili kritiki in gledalci navdušeni nad Gago.

Zdaj je Gaga srečna v objemu Christiana Carina, potiho naj bi načrtovala celo poroko.
Zdaj je Gaga srečna v objemu Christiana Carina, potiho naj bi načrtovala celo poroko. FOTO: Profimedia

Za film je Gaga napisala številne pesmi, ena izmed njih, Shallow, pa je pred dnevi osvojila tako zlati globus za najboljšo pesem kot tudi nagrado filmskih kritikov. To je Gaga prejela tudi za najboljšo igralko. Sočasno je Gaga načrtovala serijo koncertov v Las Vegasu, kjer bo naslednji dve leti oboževalce pričakovala z dvema različnima šovoma: Enigma je šov, ki spominja na Gagine pretekle šove in ponuja njene največje hite, v šovu Jazz & Piano pa pevka predstavlja tisto drugo plat – tisto, zaradi katere jo je tako močno vzljubil Tony Bennett. Čeprav pevka zdaj veliko bolj skriva zasebno življenje, so vse glasnejše govorice, da s Carinom načrtujeta tudi poroko, pevka, ki bo v kratkem dopolnila 33 let, pa naj bi ob vseh projektih ustvarjala tudi sedmi album.

Kot kaže, Gaga še ni rekla zadnje besede.
Kot kaže, Gaga še ni rekla zadnje besede.FOTO: Profimedia
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375