Zadovoljna.si
Pogreb in protesti v Bahrajnu - 6

Novice

23. junij – svetovni dan vdov

Ni.J.
2011-06-23 16:00
0

23. junij je generalna skupščina Združenih narodov decembra lani razglasila za svetovni dan vdov. Dan, ki ga tako praznujemo letos prvič, je posvečen vsem ženskam, predvsem mamam, ki so ostale brez življenjskega sopotnika in v sebi našle dovolj moči za nadaljevanje življenja skupaj z otroki. Vdove so namreč ponekod po svetu še vedno žrtve nasilja, diskriminacije, cilj svetovnega dneva vdov pa je ozaveščanje o pomembni vlogi, ki jo imajo te ženske.

Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2010 23. junij razglasila za dan, posvečen vsem ženskam, ki so ostale brez mož, za svetovni dan vdov. Ob dnevu, ki ga tako letos po vsem svetu praznujemo prvič, je spregovorila tudi verjetno najbolj znana vdova na svetu Yoko Ono, ki svojih besed ni posvetila le vdovam, temveč vsem mamam.

"Matere so heroji v družinah, čeprav v mnogih družbah ženska brez moža nima veliko pravic in je manj vredna,“ je povedala Yoko Ono. "Upam, da bo moja prisotnost pomagala po svetu razširiti idejo o neprecenljivi vrednosti vseh mam sveta,“ je dodala 78-letnica, ki je brez moža Johna Lennona ostala leta 1980.

Vdove so predvsem v državah v razvoju pogosto žrtve socialno-ekonomske diskriminacije, predsodkov in celo nasilja.Yoko Ono je že od nekdaj borka za pravice žensk in homoseksualcev, več kot 254 milijonom vdovam, kolikor jih je trenutno na svetu, pa je v New Yorku posvetila posebno razstavo.

"Danes, ko je svetovni dan vdov, moramo prepoznati moč, pravice, modrost in lepoto vsem ženskam, natančneje mamam, med katerimi moramo izpostaviti vdove, ki se spopadajo z velikimi težavami in zmagujejo velike zmage," je povedala Yoko Ono.

Razstava Yoko Ono je del interaktivnega projekta 'My Mommy is beautiful' (Moja mamica je lepa), s katerim je Yoko Ono začela leta 2004 v Liverpoolu, posvečen pa je Juliji, mami Johna Lennona, ki je umrla, ko je bil John še najstnik. V sklopu projekta Yoko ono vabi vse uporabnike interneta, da ljubezen do svojih mater izrazijo s pomočjo fotografije ali poezije. S fotografijo je svojo ljubezen do mame izrazila tudi Yoko Ono sama, in sicer je objavila fotografijo iz leta 1936, na kateri je ovekovečena skupaj s svojo mamo Isoko. "Mami, oprosti. Trpela si v tišini. Tvoje življenje, tvoje solze in tvoj smeh so zdaj postali spomin. To je posvetilo tebi in vsem materam na svetu od vseh tvojih otrok. Radi te imamo!“ je poleg fotografije zapisala Yoko Ono.


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 140