Zadovoljna.si
Grozljive podobe deklet so šokirale svet!

Novice

38 kilogramov lepotnega ideala

T.M.
27. 01. 2010 18.56
17

V boj proti anoreksiji in bulimiji se je s šokantnimi fotografijami podala nemška umetnica Ivonne Thein, ki je v objektiv ujela telesa prijateljic in jih spremenila v grozljivo suhe podobe.

Grozljive podobe deklet so šokirale svet!
Grozljive podobe deklet so šokirale svet!FOTO:
Povsem izsušene okončine in životec so šokirali svet in to z razlogom. Vsaj takšnega mnenja je avtorica fotografij anoreksičnih deklet, katerih zgodbe je ujela v svoj fotografski aparat. Vendar pa vse skupaj le ni tako brutalno, kot je videti na prvi pogled. Nemška umetnica Ivonne Thein je namreč za projekt najela povsem normalna dekleta, ki se ne bodejo s kilogrami, jih fotografirala in njihova popolna telesa s pomočjo računalnika 'shujšala' do šokantnega videza. Avtorica je k sodelovanju najprej povabila profesionalne manekenke, a je bila nad njihovim ne-odzivom razočarana, saj niti ena ni bila pripravljena pozirati za namen podiranja tabujev. "Očitno ima modna industrija še vedno nepredstavljivo moč, s katero vplivajo na zmotno samopodobo mladih deklet, ki stremijo k nesmiselnim lepotnim idealom. Je 38 kilogramov res lepotni ideal? Za nekatere je, kar samo priča o hudih psihičnih problemih, ki preganjajo najstnice. Te so zaradi izoblikovanja svoje samopodobe še posebej ranljiva skupina in nujno jim je treba pomagati,“ je prepričana Ivonne

Anoreksija postaja življenjski slog.
Anoreksija postaja življenjski slog. FOTO:

Umetnost kot provokacija

Fotografinja je s svojim delom želela povzročiti preplah pred neutemeljenim hujšanjem, ki lahko privede do hudih doživljenjskih travm in celo smrti. Na srečo so ji na pomoč priskočile prijateljice in znanke, ki so pozirale z namenom pomagati tistim, ki se znajdejo v brezizhodnem položaju. Namen fotografij je v tem, da bi se čim več deklet odpovedalo stremljenju k vitkosti. Karakteristika vseh slik in rdeča nit zgodbe je, da so obrazi amaterskih manekenk zakriti, kar daje anonimnost sodelujočim. To pa na neposreden način nudi, da se lahko vsaka ženska poistoveti z omenjeno temo ali bolje rečeno problematiko.
Fotografinja se je s projektom podala v krčeviti boj zoper hujšanje, saj so številna internetna gibanja, med njimi tudi ProAna povzročila, da je anoreksija postala celo življenjski slog. "S takšnimi dejanji se anoreksija in bulimija predstavljata kot pozitiven odnos do telesa,“ meni fotografinja.
Ivonne je projekt poimenovala 'Anoreksični s klikom na miško', ki pa velja za revolucionarni korak v boju proti anoreksiji. Sicer pa na prej omenjeni strani gibanja ProAna objavljajo slike grozljivo suhih manekenk, ki jih potem nekateri s posebnimi programi naredijo še bolj izsušene. Med njimi lahko najdete tudi veliko fotografij hollywoodskih zvezdnic, kar je dejansko skregano z resničnim sporočilom Ivonninega projekta.

 

 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493