Zadovoljna.si
Angelca Likovič je ostra nasprotnica resničnostnih šovov, zato je presenetila, ko je sprejela vlogo komentatorke Kmetije.

Novice

'Pazite, kaj sanjate, Angelca Likovič vas gleda!'

Teja Grapulin
2009-11-19 18:50
0

Angelca Likovič zagotovo ni oseba, ki vas bo pustila hladne. Ali vam je všeč ali pa je ne marate, vmesnih občutij ni. Velja za glas morale in branik konzervativnih vrednot. Kdor do sedaj ni vedel zanjo, jo je spoznal kot komentatorko Kmetije.

"Pazite, kaj sanjate, Angelca Likovič vas gleda." Tako je voditeljica Nina Osenar lani zaključila finalno oddajo Big Brother. Med njima je namreč zavladal hlad, ko je Likovičeva ostro nastopila proti resničnostnemu šovu Big Brother. Zato je bilo toliko večje presenečenje, ko se je pojavila v studiu Kmetije slavnih.

Speče tudi po sedem potic

Nas sta z možem Andrejem prijazno sprejela v njunem grosupeljskem domu. Hiša je že dišala po sveže pečenem jabolčnem štrudlju. Gospa Likovič namreč izredno rada peče, če ji le čas to dopušča. Tako se ob posebnih priložnostih v pekaču zvrsti tudi do sedem potic. Sicer pa je srečna, ko se celotna družina zbere ob nedeljskem kosilu. Družina ji največ pomeni v življenju. Že kot dvajsetletnemu dekletu ji je bilo jasno, da bo imela moža in otroke. Tako je mati sinu in hčerki, ki imata danes že svoje otroke; gospa Likovič je babica vnučke in dveh vnukov. Na svoje otroke in vnuke je izredno ponosna in pravi, da jim je dobro prenesla vrednote, v katere verjame. "Za družino, v kateri sta ljubezen in prijateljstvo, se ni bati," je prepričana. Tudi če je manj denarja. "Z možem nisva nikoli imela veliko denarja, pa sva ogromno ustvarila."

Otroke je treba naučiti veselja do dela

"Najbolj grešijo starši, ki otrokom vse naredijo in mislijo, da morajo otroku narediti hišo in kupiti avto, potem pa otroci živijo na koruzi," opozarja. To je po njenem mnenju katastrofa. "Delo, delo, delo, ne vsega prinesti otrokom pred nos, ker ne bodo znali dela ceniti. In samo o pravicah otrok govoriti, delo, obveznosti, dolžnosti, potem pa so pravice."  In s trdim delom sta tako h kruhu spravila dva otroka, postavila družinsko hišo, pa še hišo na hrvaški obali, kjer preživita vsak prosti trenutek.

Najraje je na morju

Gospa Likovič je zelo malo doma, zdaj celo vodi evidenco, koliko dni na leto je na morju. Lani je bila več kot pol leta. Zato pravi, je tudi tako zdrava. Sicer je po materini strani podedovala sladkorno bolezen, ampak jo z zdravim načinom življenja obvladuje. Predvsem se ji zdi pomembno menjati klimo, pa ni nujno, da je to morska klima, lahko so tudi hribi.

Vsaj štiri kilometre dnevno

Z možem vsak dan prehodita obvezno štiri kilometre, ko je časa dovolj, tudi več. Poleti pa gospa Likovič teče. Ne ovira je niti slabo vreme, v tem primeru pride na vrsto sobno kolo. "Debela pa tudi ne marava biti," pravi malce v smehu. Sicer pa ji je v veliko veselje delo na vrtu, z možem imata tudi njivo, kjer pridelata dovolj krompirja za tri družine. Likovičeva prisegata na domačo zelenjavo, ki jo pridelata sama.

'Med nama je globoka ljubezen'

Z možem Andrejem sta poročena že 42 let. 23 let je bila stara, mož pa 21 let, ko sta se vzela. Pred tem sta hodila šest let. Gospa Likovič pravi, da je to bila velika ljubezen, takšna prava, ko sta hrepenela eden po drugem. "Šla sva po stopnicah, nič nisva hitela, ampak ljubezen pa je bila globoka. Zato je pa še danes taka," pravi. Takoj, ko je prišel z vojske, sta se poročila. "Ni se hotel poročiti, preden je šel v vojsko, saj me je hotel preizkusiti, če ga bom čakala leto in pol." Ko je prišel domov, sta se v enem mesecu poročila. Kmalu sta se jima rodila sin in hči. Deset let sta živela pri moževih starših, preden sta postavila lasten dom.

Od vedno si je želela imeti svojo družino, tudi njen mož bi si želel še več otrok. A takrat se zaradi gmotnega stanja nista odločila, da bi razširila družino. Ko sta se poročila, je bila učiteljica, on pa tehnik, oba s srednjo šolo. Potem sta ob delu in zidanju doštudirala. "Če je volja in če je razumevanje, se da na Triglav priti!" In, mimogrede, z možem sta bila kar štirikrat na Triglavu.

Vroče in glasne debate

Kako jima je uspelo toliko let zdržati v zakonu? "Delo je le lepilo zakona!" Gospa Angelca pravi, da si ne predstavlja življenja brez moža. Zdaj, ko sta oba v pokoju, sta ves dan skupaj, a jima ni nikoli dolgčas. Veliko se pogovarjata, veliko delata, se tudi skregata, a na koncu prideta do skupne točke. Zdaj sta najsrečnejša, saj vidita, da so otroci in vnuki v redu.

Gospod Likovič spodbuja in spremlja ženine javne nastope, o vsem se tudi pogovorita. Pravi, da se je navadil tako na pozitivne kot na negativne odzive. Je njen oster kritik in priznavata, da so njune debate vroče in glasne. A vajena sta poslušati eden drugega, na koncu vedno prideta do skupne točke. "Traja pa nekaj časa, da se uskladiva," se oba nasmehneta.

Osemnajst let ravnateljica

Pri osemindvajsetih letih je bila najmlajša inšpektorica v Sloveniji, bila je na Zavodu za šolstvo, pokrivala je območje Idrija, Cerknica, Logatec. Takrat ji ni bilo lahko, saj je odhajala na delo ob petih zjutraj, prihajala pa pozno zvečer. Po petih letih je menjala službo. "Pa še mož je bil precej ljubosumen, potem pa je bilo v redu, ker je videl, da sem skala, da me ne bo nič premaknilo." Potem je šla na Delavsko univerzo Grosuplje, kjer je bila šest let direktorica. "A sem zelo pogrešala delo z otroki." Naslednjih osemnajst let, skoraj do upokojitve, je bila ravnateljica Osnovne šole Majde Vrhovnik v Ljubljani. Slovela je kot izredno stroga. Upokojila se je pred osmimi leti. Zadnje pol leta pred upokojitvijo je bila državna sekretarka v vladi Andreja Bajuka. Šolstvo je še danes njena 'domena', saj si za boljše šolstvo prizadeva kot predsednica društva Pobuda za šolo po meri človeka. Politično pa se danes ne udejstvuje več. Potem ko je lanskega leta izstopila iz stranke svojega nekdanjega učenca, Janeza Janše, in pred volitvami podprla drugo stranko, danes pravi, da bo dala možnost samo še mladim in podprla sveže ideje.

Vesela, da je komentatorka v Kmetiji

Angelca Likovič je vse presenetila, ko se je usedla na komentatorski stolček v studiu resničnostnega šova Kmetija. In priznava, da odločitev ni bila lahka. Potem pa se je posvetovala s prijatelji, ki so jo spodbudili, češ da če te ni zraven, ne moreš vplivati. Ključno pa je bilo mnenje njenega moža, ki jo je podprl. "Vedela sem, da me bodo eni kritizirali, mi metali v obraz, ali me ni sram." Danes pravi, da ji ni žal, da je vesela, ker ima možnost povedati svoje mnenje, tudi pokritizirati. In prepričana je, da je prav, da se starši skupaj z otroki pogovorijo o tem, kaj je na televiziji, tudi ko gre za negativne stvari. "Veliko je negativnega v naši družbi in tudi to morajo otroci razumeti." Skrbi jo, ker "smo našo lepo Slovenijo pripeljali na rob vrednot, vrednote so v krizi." In prav je, da starši otrokom povedo, kakšni ne smejo biti.

'Salome je v redu ženska!'

Gospa Likovič pravi, da pred Kmetijo ni dobro poznala Salome, vse, kar je vedela o njej, je, da je nedavno spremenila svoj spol. Ko jo je spremljala v Kmetiji, pa je spoznala, da je Salome pozitivna osebnost. "Ko sem se poglobila v njeno dušo, kaj vse je dala čez, ji lahko samo čestitam, da je tako pokončna." Edino, kar ji trenutno zameri, je njen besednjak. Sicer pa pravi, da Salome podpira in ji želi lepo življenje. "Nikogar ni imela in krvavi pot je potila, moram reči, da je v redu ženska!" Zagotovo pa ne mara Arturja Šterna. "Najbolj mi je zoprn Artur! Vse ima v rokah, bister je, a pokvarjen, ostali so lutke v njegovih rokah."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 140