Zadovoljna.si
anoreksija

Novice

Mamica tehta manj kot 7-letna hčerka

Ni.J.
09. 11. 2011 11.48
17

Na prvi pogled sta videti kot sestri, a nista. Eno je 26-letna mamica Rebecca Jones, ki že od najstniških let trpi za anoreksijo, druga pa je njena hči Maisy. Rebecca je s svojimi komaj 32 kilogrami celo lažja od svoje le sedem let stare hčerkice.

anoreksija
anoreksija FOTO:

Rebecca Jones je po izobrazbi medicinska sestra. Na dan menda zaužije le juho, toast in energijski napitek, zdravniki pa so jo večkrat že opozorili, da njenemu telesu zaradi povsem neprimerne hrane manjka preveč snovi, kar lahko povzroči tudi smrt. Medtem ko si Rebecca ne privošči nikakršnega hranljivega obroka, svojo hčerko spodbuja k uživanju tortic in čokolade. Mala Maisy tako pri sedmih letih tehta 35 kilogramov. Jonesova je od hčerke višja 20 centimetrov, a se rada oblači v njene obleke. "Kadar oblečem Maisyjino obleko, me prevzame občutek ponosa. Vem, da je to narobe, ampak me osreči. Sama sebi se ne zdim suha – mislim celo, da sem malce močnejša od nje."

Najprej se je zredila, nato drastično shujšala

Rebecca za motnjami hranjenja trpi že od svojega 11. leta. Takrat sta se njena starša ločila, kar je sama doživljala kot izjemno stresen dogodek. Sprva se je prenažirala in tehtala skoraj 95 kilogramov. V šoli so jo zafrkavali, kar je močno vplivalo na njeno samozavest. Pri 13 letih se je odločila, da bo temu naredila konec. Sprejela je novo odločitev – da bo nehala jesti. Po drastični izgubi teže so jo prijatelji hvalili, prijateljice so ji bile nevoščljive zaradi popolne postave, starši pa v tem niso videli ničesar narobe, saj so menili, da je končno spet 'normalna'. "Mami je mislila, da sem mogoče v puberteti in sem izgubila 'otroški trebušček'. V tem ni videla ničesar tragičnega, poleg vsega pa sem bila videti precej bolj srečna," je povedala. A Rebecca se takrat ni počutila dobro. "Včasih sem se počutila tako šibko, da sem komajda vstala iz postelje," se spominja.

Hčerki sladkarij ne odreka.
Hčerki sladkarij ne odreka.FOTO: iStockphoto

Da je noseča, je izvedela v 26. tednu nosečnosti

Pri 19 letih je Rebecca med študijem na Manchesterski univerzi spoznala Maisyjinega očeta. Predvidevala je, da zaradi anoreksije sploh ne more zanositi. Da je noseča, je ugotovila, ko je začutila prvo brco v trebuščku. Tedaj je bila že v 26. tednu nosečnosti. "Niti sanjalo se mi ni, da sem noseča. Nosila sem obleke številke 36, zredila se nisem niti kilograma, trebuh sem imela popolnoma plosk," je povedala. Zdravniki so jo silili k uživanju mesa, da bi v telo vnesla dovolj beljakovin, da z otrokom ne bi bilo kaj narobe, pa je jedla vitaminske dodatke. Težava je bila, ker njeno telo na te snovi ni bilo več navajeno. "Fant me je silil, da sem jedla, a sem imela tako skrčen želodec, da mi je bilo ob vsakem poskusu takoj slabo." Vse, kar je lahko uživala, je bil kruh in sladkorna pesa. V času nosečnosti je pridobila le tri kilograme.

Izposojata si oblačila

Na srečo prehranjevalne navade Jonesove niso vplivale na plod in Maisy se je rodila zdrava, ob rojstvu pa je tehtala 2,5 kilograma, Rebecca pa je bila prešibka, da bi jo lahko dojila. Rebecca se je kmalu po porodu razšla s partnerjem in nemudoma spet začela hujšati. Uživala je le tekočo hrano in kmalu tehtala nekaj manj kot 32 kilogramov. "Ogledovala sem si Maisyjine obleke in eno poskusila obleči. Krila, majice ... vse sem si lahko sposodila. Maisy je visoka 134 centimetrov in nosi obleke za starost od 9 do 11 let. Izposojava si majice in hlače," je ponosna.

Hčerki ne odreka hrane

Hčerka je za svojo starost po mnenju nekaterih zdaj nekoliko pretežka, a se Rebecca ne obremenjuje, prav tako pa hčerki, ki sicer najraje jé sladkarije, čips in pico, ne govori, naj shujša. "Čudovito je videti, da sproščeno uživa v hrani in da z veseljem poje tortice," pravi Jonesova. "Povedala sem ji, da imam motnje hranjenja, da je to bolezen in da to ni v redu. Če si česa zaželi, ji poskusim omogočiti. Hrane ji nikoli ne bom prepovedovala." Reberca je sicer pojasnila, da je imela Maisy v preteklosti kar nekaj težav s sprejemanjem dejstva, da je njena mamica tako suha. "Skrbelo jo je zaradi moje teže. Odstopala mi je svojo hrano, a neuspešno. Zdaj sem ji vse pojasnila in je veliko lažje."

Zdravstvene težave neizbežne

Jonesova mora zaradi premajhnega vnosa hranilnih snovi redno opravljati krvne teste. V začetku leta so izvidi pokazali nevarno nizko vsebnost kalija v telesu, posledica tega je ekstremna šibkost mišic. Tako nivo kalija v telesu kot delovanje srca ji zdaj redno preverjajo. Če v kratkem času ne bo pridobila teže, zdravniki pravijo, da bi lahko umrla zaradi srčnega zastoja, saj srčna mišica ne bi zmogla več delovati. "Bojim se, da me ne bo ob Maisy, ko bo odraščala," je povedala Rebecca, "Rada bi jedla, res si močno želim, da bi lahko hodila z Maisy na kosila v restavracije, a res ne morem."

 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413