Zadovoljna.si
Moje življenje v Banjaluki se je končalo, ko sem prišla v Ljubljano študirat na ekonomsko fakulteto.

Novice

Azra Širovnik: Erotika je moč, s katero človek ljubi življenje...

O.G.
08. 08. 2011 14.00
0

Azra Širovnik je ena naših najbolj prodornih pisateljic, njena domišljija nima meja, svoje erotične fantazije pa je zlila na papir v erotičnem romanu Na hrbtu črnega žrebca. Je ženska, ki na vsakem koraku zbuja občudovanje, bodisi zaradi svoje inteligence kot tudi prodornosti, poguma in srčnosti. Po delih Za ovinkom zakona, Bog ima živce, Tašča in Na hrbtu črnega žrebca bo novembra ugledala luč sveta njena peta knjiga: Kronika Napovedane Ljubezni.

Moje življenje v Banjaluki se je končalo, ko sem prišla v Ljubljano študirat na ekonomsko fakulteto.
Moje življenje v Banjaluki se je končalo, ko sem prišla v Ljubljano študirat na ekonomsko fakulteto.FOTO: osebni arhiv
Po erotičnem romanu Na hrbtu črnega žrebca novembra prihaja nova knjiga. Katere tematike ste se lotili v Kroniki napovedane ljubezni in kako je knjiga nastala, ste morda doživeli kaj posebnega?

V svoji novi knjigi sem se lotila razmerja biseksualnih moških z ženskami. Opisujem psihološko konstrukcijo teh odnosov in trpljenje žensk, ki so v njih. Sprašujete me, ali sem doživela kaj posebnega. Moje življenje je takšno, da je vsaka sekunda nekaj posebnega. Način, kako doživljam te sekunde, je nekaj posebnega. Živim odmaknjeno od množic, toda usoda mi v življenje vedno pošlje prave prototipe za raziskavo in preučevanje določenega karakterja. V bistvu, preučujem naravo človeka, čeprav me je v prvi fazi zanimala pot do sreče za žensko v razmerju z moškim. Potem pa so se mi vrata v svet človekove podzavesti in instinktov odprla na stežaj.

Vsak človek je enkraten, kako začutite človeka in prepoznate njegovo globino?

Res je, da je vsak človek avtonomna in unikatna vsebina. Škoda, da se tega ne zaveda, temveč se kar naprej primerja z drugimi, kar lahko povzroči negativna čustva do sebe in do drugih. No, to unikatnost v ljudeh, ki mi jih naključje pošlje, da se srečam z njimi, znam prepoznati in začutiti. Iščem jo, ker vem, da jo ima. Ne glede na to, ali se sam(a) tega zaveda.

Vsak človek je avtonomna in unikatna vsebina. Škoda, da se tega ne zaveda.
Vsak človek je avtonomna in unikatna vsebina. Škoda, da se tega ne zaveda. FOTO: osebni arhiv
Kaj je za vas erotika?

Erotika je moč, s katero človek ljubi življenje, energija, s katero se sooča z njim. Če je erotika stopnja strasti, s katero reagiramo na življenje, potem noben spol nad njo nima privilegija; je karakter posameznika, ne glede na spol ali starost.
Svobodna ženska naj bi bila seksualno emancipirana in zgled drugim ženskam. Pa vendar se dogaja, da ko odkrito govori o tem, da v spolnosti uživa, tudi kadar ni v uradni zvezi, jo prav ženske zaznamujejo za promiskuitetno.

Zakaj je torej svoboda nekaj, v čemer lahko uživajo predvsem moški?

Zato ker je ženska formalno, po zakonu in Ustavi razvitih držav, komaj 60, 80 let priznana kot človeško bitje, ki je enakopravno z moškim. Tisočletja je veljala le za sužnjo moškim potrebam, veram in državnemu sistemu. Ženska, kot nujno zlo, ki rojeva, služi, gara in streže. ‘Nižje bitje brez možganov’, s prepovedjo izobraževanja, razmišljanja in govorjenja. Za neubogljivost so jo lahko ubili – bila je le lastnina. Danes naj bi bila osebnost. Problem nastane, ko sama ženska ne ve, kdo je, kaj hoče in kako hoče. Zato je še vedno podložna manipuliranju – s strani moških, žensk in okolja. Tista, ki se ji je uspelo zavedati, kdo je, kaj pričakuje od sebe, od življenja nasploh, od odnosov, prijateljev, otrok in celo države oziroma vlade, se ne ozira na mnenja in pripombe okolja .

Ženske v Sloveniji smo, gledano v svetovnem merilu, v peščici držav, ki imajo status enakovrednega človeškega bitja.
Ženske v Sloveniji smo, gledano v svetovnem merilu, v peščici držav, ki imajo status enakovrednega človeškega bitja.FOTO: POP TV

Kje je meja seksualne emancipacije?

Moram reči, da jaz osebno razlikujem med seksualno emancipacijo in promiskuiteto. To nikakor ni eno in isto. Prvo je zavedanje lastnih potreb na tem področju, drugo bolezen. Tista ženska, ki vrže kamen na drugo žensko, je še zmeraj zapletena v stare indoktrinacije in zavida ženskam, ker nima moči izboriti se zase. Le nemočni zavidajo močnim, na njihovi moči. Včasih je moč zavreči tisto, česar nočeš, kljub temu da še ne veš natančno, kaj hočeš. Svoboda, ki si jo vzamejo moški, ni vrlina – je njihova skozi zgodovino, zapovedana pravica. Tako so vzgajani, to jim je vcepljeno v psihični duh, miselnost in prakso. Tako kot je bila ženski, da mora biti telesno nedolžna, podložna, in smrti vredna, če prevara moškega. Tisočletna vzgoja je trdovratneje zasidrana v nas, kot je teh 60 let svobode. Zavedati se je treba, da smo ženske v Sloveniji, gledano v svetovnem merilu, v peščici držav, ki imajo status enakovrednega človeškega bitja. Zato je izredno pomembno, spremljati in sodelovati pri izbiri politikov in pametno voliti ter se opredeljevati za tiste politike, ki bodo v svojih programih ščitili žensko enakopravnost in interese ter jim olajšati kompleksno, izredno zahtevno nalogo v današnjem času – ko mora biti mati in realizirana osebnost skozi poklic. Ker za zdravo osebnost in visoko samozavest vsak človek potrebuje svoj lastni denar.

Ste lepa in neverjetno mladostna ženska. Do katere mere je to povezano s spolno energijo? Je spolna energija vir mladosti ali nas izčrpava?

Erotična energija je tesno povezana z dojemanjem lastne vsebine, samega sebe kot osebnosti. Le tisti človek, tako ženska kot moški, ki se pozna, spoštuje, ima rad, sprejema, si postavlja pravila, čuti sočloveka, je zmožen določiti svoj odnos vis-a-vis življenja. Stopnja resnične, zdrave samozavesti in čutnosti je tista energija, ki žari iz njega, je energija življenja, senzibilnosti in ljubezni. In tak človek je erotičen.

Kje pa je po vašem mnenju meja seksualne emancipacije? Svoje mnenje lahko izrazite s komentarjem pod člankom ali na Facebooku.

Ste se nam že pridružili na Facebooku? To lahko storite s klikom na
 

Azra Širovnik je ena naših najbolj prodornih pisateljic.
Azra Širovnik je ena naših najbolj prodornih pisateljic.FOTO: Brut

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413