Zadovoljna.si
Bibi Aisha nekoč in danes

Novice

Pohabljena Bibi Aisha je dobila nov nos

M.V.
13. 10. 2010 10.30
11

Pred štirimi meseci je ves svet sočustvoval z 18-letno Bibi Aisho, Afganistanko, ki jo je mož grozljivo zaznamoval za vse življenje: odrezal ji je nos in ušesa. Danes se pogumna Afganistanka končno zopet smeji! V ZDA je dobila nov nos in zaradi svoje neizmerne volje do življenja in dobrote prejela nagrado Enduring heart.

Aisha nikoli ne bo pozabila tistega tragičnega dne, ko ji je mož odrezal nos in uhlje in jo s tem zaznamoval za celo življenje. Brutalno dejanje je bila kazen, ki jo je določilo talibansko sodišče, ker naj bi Aisha osramotila soprogovo družino, njena tragična zgodba pa se je začela, ko ji je bilo komaj osem let. Oče jo je kot nevesto obljubil družini, s katero je bila njegova družina v sporu, saj naj bi na ta način zgladili stara nesoglasja. Komaj 16-letno so jo izročili soprogovemu očetu in njegovim bratom, ki so, kot je povedala Aisha, vsi bili talibani v provinci Oruzgan. Aisha svojega moža ni srečala vse do tragičnega trenutka, ko jo je pohabil, saj se je do tistega dne v Pakistanu boril proti ameriški vojski na strani talibanov.

Življenje v ujetništvu

"Dve leti sem preživela z njegovo družino, postala sem njihova ujetnica," se spominja Aisha. Mučili so jo in zlorabljali, zato se je odločila, da pobegne. Dve prijateljici sta ji ponudili pomoč pri begu v Kandahar, a nista imeli poštenih namenov. Ko so prispele v mesto, sta Aisho skušali prodati drugemu moškemu. Ustavila jih je policija in končale so za zapahi. Aisho so aretirali, ker je zbežala iz moževe hiše, in čeprav beg ne velja za kriminalno dejanje, ga v Afganistanu obravnavajo kot takega, če je begunka ženska. Obsodili so jo na tri leta zapora, a jo je predsednik Hamid Karzai pomilostil in kazen znižal na pet mesecev. Ko je zapuščala zapor, jo je pričakal tast in odpeljal k sinu. Takrat je prvič srečala svojega moža. Z bojišča v Pakistanu se je vrnil zgolj zato, da bi jo odpeljal pred talibansko sodišče, saj je z begom hudo osramotila njegovo družino. In sodišče je sprejelo kruto odločitev: pohabljenje z rezanjem nosu in uhljev, kruto dejanje pa naj izvrši njen mož. Ta je Aisho odvlekel v gorati predel Oruzgana in jo po opravljenem masakru pustim tam, da umre. A Aisha je preživela …

Novo življenje

Po pomoč se je zatekla v bolnico, ki so jo upravljali ameriški vojaki. Tam so za njo skrbeli, dokler se ni preselila v varno hišo za ženske v Kabulu. O grozni usodi mlade Aishe so pisali v avgustovski številki ameriške revije Time, njeno fotografijo pa so z vprašanjem 'Kaj se bo zgodilo, če odidemo iz Afganistana?' objavili na naslovnici in s tem opozorili na to, kaj se bo zgodilo, če se ameriška vojska umakne iz te države. V primeru, da v Afganistanu zopet pridejo na oblast talibani, bodo največje žrtve ženske in otroci. Po podatkih OZN je namreč kar 90 odstotkov afganistanskih žensk žrtev domačega nasilja. In to v deželi, v kateri je zgolj osem varnih hiš za ženske, opozarjajo poznavalci. Aisha je imela srečo, da so jo težko ranjeno našli še pravočasno. Avgusta letos je odletela v ZDA, da bi ji naredili plastično operacijo, s katero bi ji ponovno vrnili normalen videz. Po mesecih zdravljenja in medicinskih testov je Bibi Aisha (op. Bibi pomeni gospodična) končno dočakala nov nos. Operacijo je omogočila fundacija Grossman Burn iz Los Angelesa, 19-letnico pa je osrečila z nosno protezo, ki ji je vrnila nasmeh na obraz. Protezo so oblikovali iz Aishinega delčka kosti, tkiva in hrustanca. ''Želel sem, da njeno situacijo trajno rešim z delčkom nje same,'' je povedal direktor fundacije, ki je plačala za operacijo, kirurg Peter Grossman.

Bibi Aisha nekoč in danes
Bibi Aisha nekoč in danesFOTO:

Nov nos – nov začetek

Aisha je svoj novi nos prvič javno pokazala na podelitvi nagrad Enduring heart, kjer so njen pogum in neverjetno voljo do življenja  nagradili s posebnim priznanjem. »Aisha se je odločila, da bo svoj ranjen obraz pokazala celemu sveta, da bodo ljudje videli, kako je ženskam v Afganistanu. To kaže na njen pogum, nesebičnost in skrb za ženske, ki bi se lahko znašle v podobnem položaju kot ona,« je povedal Manizha Naderi, vodja zavetišča za afganistanske ženske v Kabulu, v katerem je nekaj časa bivala tudi Aisha. 19-letnica je nagrado prevzela iz rok žene kalifornijskega guvernerja Marie Shriver in zbrane presenetila s povsem novo nosno protezo. »Hvala vam,« se je zahvalila za priznanje, ki si ga je po mnenju mnogih več kot zaslužila. Medtem ko je njena prihodnost po vsem preživetem svetla, se na tisoče žensk v Afganistanu vsak dan bori za preživetje v svetu, kjer ženska ni vredna praktično nič.

 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413