Zadovoljna.si
Vampirji - 5

Novice

Bizarni najstniški trend: Vampirski ugriz in sesanje krvi

Z.B.
04. 10. 2010 16.00
1

Iz leta v leto je vse več bizarnih najstniških trendov, ki so nemalokrat že prav šokantni. Starši so zaskrbljeni, nekateri se zgražajo. Kako tudi ne, ko pa se meje razumnega vse bolj pomikajo v skrajnosti. Najnovejša najstniška modna muha je 'vampirski ugriz'.

Jih res navdihujejo filmski junaki?
Jih res navdihujejo filmski junaki?FOTO:
Saga Somrak naj bi nekatere najstnike navdušila do te mere, da se grizejo do krvi, ki jo nato ližejo in sesajo. "Gre za otroke, ki so prepričani, da so pravi vampirji," trdi medicinska svetovalka pri ameriškem Združenju potrošnikov dr. Orly Avitzur. V pogovorih s številnimi najstniki in v raziskavah, ki jih je izvedla na specializiranih najstniških spletnih straneh, povezanih s temo o vampirjih, je dr. Avitzurjeva ugotovila, da se bizarni trend širi in nič ne kaže, da se bo ustavil. Na spletni strani Experienceproject.com svoje izkušnje opisuje skupina z imenom 'Jaz pijem kri', na spletni strani 43things.com pa svoje želje in hrepenenja po krvi opisuje skupina 'Želim biti vampir'. Zdravnica je navedla primer dekleta, ki se na spletu podpisuje s psevdonimom GothicGirl110: "Imeti to gosto, toplo kri v ustih, je nekaj najboljšega, kar si lahko zamislim. Včasih mi fant dovoli, da se nahranim z njegovo krvjo. Jaz pa mu dovolim, da pije mojo."

GothicGirl110: "Imeti to gosto, toplo kri v ustih, je nekaj najboljšega, kar si lahko zamislim."
GothicGirl110: "Imeti to gosto, toplo kri v ustih, je nekaj najboljšega, kar si lahko zamislim." FOTO: iStockphoto
Gre za pretiravanje ali za upravičeno skrb?

Ne glede na to, kakšen je odgovor, je tveganje preveč veliko, da bi zadevo zanemarili. Zdravniki so zaskrbljeni, saj večina najstnikov ne pozna dovolj dobro nevarnosti, ki jih 'mešanje in konzumiranje krvi' lahko prinese: hepatitis, HIV, razne infekcije. V povprečju se od 10 do 15 odstotkov ran, ki jih povzroči človeški ugriz, zagnoji. Po besedah dr. Thomasa Abshirea iz ameriške pediatrične akademije je človeška ustna flora veliko bolj nevarna od pasje ali mačje, zaradi česar je veliko bolj nevaren tudi človeški ugriz. Medicinski vidik pa ni edini, ki je pri tem pojavu zaskrbljujoč. "V filmih z vampirsko tematiko je vse skupaj prikazano na zelo glamurozen in seksi način," opozarja dr.Avitzurjeva in dodaja, da je v tej igri dokaj pomemben tudi element strasti.

Odrasli nimajo pojma

Najstniki menijo, da odrasli ne vedo, za kaj pravzaprav gre. 16-letni Michael Kaplor iz Dallasa, ki je vse leto grizel svoje dekle, trdi, da gre za 'zelo intimno dejanje'. Tudi sicer se večina najstnikov grize in pušča znake na telesu svojega fanta ali dekleta, pravi Michael, vzrok pa je vzburjenje. "Na ta način občutite srečo. Vse skupaj pa je prišlo na slab glas prav zaradi vampirskih filmov," še pojasni Michael in doda:  "Nekateri ljudje resnično spuščajo kri, sam pa te meje ne prestopim. Mulci ne razumejo, da je kri nevarna, sploh če ni tvoja."

Nekoč je bil ljubezenski ugriz

Še nedolgo tega, so si zaljubljeni pari privoščili zgolj ljubezenski ugriz, modrico, ki ni imela nič skupnega z vampirskimi filmi. V navalu strasti ta nastane zaradi podkožnega krvavenja, ki ga sproži vakuumsko sesanje z usti, najpogosteje na vratu. Običajno je ljubezenski ugriz viden največ 12 dni, medtem pa 'ranjeni' ljubimec ali ljubimka nosi puli ali šal, pa čeprav je zunaj 30 stopinj Celzija.
 

Vampirski ugriz je izpodrinil ljubezenskega.
Vampirski ugriz je izpodrinil ljubezenskega.FOTO:
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478