Zadovoljna.si
Čokolada, ki ne redi!

Novice

Čokolada, kot jo poznate, a pol manj kalorij!

Z.K.
28. 08. 2012 09.50
3

Čokolada je za mnoge kraljica med sladkarijami, a žal tudi v kalorični vrednosti. Skupina znanstvenikov iz Velike Britanije pa je naredila nekaj prav posebnega. Čokolado z bogatim okusom, ki se kar topi v ustih, a vsebuje kar za polovico manj kalorij kot običajna čokolada. Nikakor ne gre za raznovrstna umetna sladila, temveč se skrivnost skriva v sadnem soku.

Čokolada, ki ne redi!
Čokolada, ki ne redi!FOTO:

Novo odkritje!

Čokolada je za mnoge užitek, ki se mu ne morejo in ne želijo odreči. Pripadnicam nežnejšega spola pa sladka pregreha pogosto povzroča preglavice, saj ima sladica tudi visoko energijsko vrednost, ki se kaže v maščobnih blazinicah. Vendar temu bo morda konec, če bo čokoladna industrija dovzetna za novo odkritje skupine znanstvenikov iz Velike Britanije.

Bomo lahko končno uživale v čokoladi brez slabe vesti?
Bomo lahko končno uživale v čokoladi brez slabe vesti? FOTO:

Namesto maščobe sadni sok!

Pri postopku so odstranili večji del kakavovega masla in mlečne maščobe, ki sta sicer obogatena s trigliceridi, ter jih zamenjali s kapljicami pomarančnega in brusničnega soka. Pri tem so uporabili posebno tehniko emulzije, ki preprečuje, da bi se različne kapljice tvorile v eno večjo. Dobljeno zmes oziroma sok so uspešno dodali k mlečni, temni in beli čokoladi.

Ohranili so vse prave lastnosti čokolade

Sam proces ohranja vse dobre lastnosti čokolade, ki so sicer rezultat vsebnosti maščobe. To je tako zaradi tehnike, ki ohrani kristalno strukturo maščobe, ta namreč omogoča čvrsto teksturo in sijaj čokolade. "Ravno maščoba da čokoladi posebno teksturo, zaradi česar se čokolada kar stopi v ustih, vseeno pa je dovolj trdna, da poči, ko jo prelomite,“ pojasni avtor študije Stefan Bon. "Ohranili smo vse 'čokoladne' lastnosti, ki odlikujejo priljubljeno sladico, vendar smo namesto maščobe uporabili sadni sok"“ še doda. "Zdaj le še upamo, da bo prehrambena industrija sprejela našo metodo izdelave okusne, a bistveno manj kalorične čokolade," še pove Bon.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375