Zadovoljna.si
Mojca Kotnik je v zadnjih štirih letih shujšala kar 40 kilogramov.

Novice

Mojca je s 'čudežno' gobo shujšala 40 kilogramov!

Mojca Vakselj
11. 11. 2011 10.34
56

Skoraj vsaka sodobna ženska se v določenem življenjskem obdobju obremenjuje s svojim videzom in kilogrami. V poplavi raznovrstnih diet, vadb, čarobnih tablet in čajev je včasih težko ločiti zrno od plevela, zato je še toliko bolj zanimiva zgodba 37-letne Mojce Kotnik. Gospodinja iz Lukovice je rešitev za odvečne kilograme in zdravstvene težave našla v napitku z zanimivim imenom – kombuča.

Mojca Kotnik je v zadnjih štirih letih shujšala kar 40 kilogramov.
Mojca Kotnik je v zadnjih štirih letih shujšala kar 40 kilogramov.FOTO: Miro Majcen
Tegobe so le še oddaljen spomin.
Tegobe so le še oddaljen spomin. FOTO: Miro Majcen

37-letno Mojco Kotnik iz Lukovico so pred leti pestile številne težave. Po rojstvu drugega otroka je namreč zbolela za poporodno depresijo in se začela rediti. Skoraj popolnoma je osivela in se spopadala tudi s težavno kožo. Nezadovoljna s svojim videzom se je vedno bolj zapirala vase, preizkušala različne diete, ki niso dolgoročno delovale in že skoraj obupala, ko ji je neka gospa omenila kombučo. "Leta 2007 sem dobila prvo kombučo in sem se pridno držala navodil. Na začetku mi je bila malce čudna, a sem vztrajala,“ se spominja Mojca. Na začetku rezultati niso bili očitni, nato pa je ob pomerjanju starih oblačil ugotovila, da se je obseg njenega telesa zmanjšal. "Tehtnica kar nekaj časa ni kazala nič manj, zato pa sem brez težav oblekla hlače, ki so mi bile prej premajhne,“ pravi gospodinja, ki je nato postopoma spremenila svoj način prehranjevanja ter z jedilnika črtala čipse, piškote in podobne pregrehe. "Enostavno mi določene stvari niso več dišale,“ pravi.

Kombuča in njeni številni učinki

Danes, štiri leta kasneje, se Mojca počuti izvrstno, znebila se je neučinkovitih zdravil, kilogrami pa se še vedno kar topijo. "Do danes sem izgubila več kot 40 kilogramov, največ sem jih imela 110, danes pa mi teža niha med 65 in 70 kilogrami. Težo še vedno reguliram s pitjem kombuče,“ nam je zaupala 37-letnica, ki zadnji dve leti postavo ohranja tudi s tekom. Radovedni in navdušeni nad njeno zgodbo smo jo prosili, da nam zaupa, kako pravilno uporabljamo napitek, kako vzdržujemo zdravilne gobe in čemu vse služijo. "Ko sem dobila svojo prvo kombučo, sem zraven dobila navodilo za pripravo napitka, in sicer sem primešala dva litra vode, tri žlice sladkorja, tri vrečke šipka in eno zelenega čaja,“ nam je razložila Mojca.

Čajna goba živi, dokler ne potemni, kar pomeni, da se je iztrošila.
Čajna goba živi, dokler ne potemni, kar pomeni, da se je iztrošila.FOTO: Miro Majcen

Goba živi, dokler je sami ne uničimo, sicer pa je njen rok trajanja navadno dobro leto. Ko postane temno rjava, pomeni, da je iztrošena in zato neuporabna. Napitek je pripravljen takrat, ko se peni, če se ne peni, je neuporaben. Nekateri kombuče ne uporabljajo le za pitje, temveč tudi za zunanjo uporabo. "Če kombučo pripravimo s kamilico, se lahko z njo umivamo. Lahko jo uporabljamo za umivanje lasišča, za odpravo celulita, zdravljenje ran itd.“, navdušenja nad vsesplošno uporabno gobo ne skriva Mojca, ki je na začetku popila tudi do dva litra kombuče dnevno, danes ji navadno zadostuje že liter.

Svoje izkušnje deli naprej

Zaradi svoje pozitivne izkušnje s kombučo danes Mojca z veseljem svetuje ljudem, ki se spopadajo s podobnimi težavami in jim vselej priporoča kombučo, ki ji je pomagala pri reševanju težav z depresijo in odvečnimi kilogrami. "Večina stopi v stik z mano zaradi nasvetov povezanih s hujšanjem, kar nekaj jih ima tudi težave s kožo ali bolehajo za depresijo. Z njimi se pogovarjam, jim svetujem, o meni so pisali tudi v različnih revijah, kjer so objavili moj stik, da so ljudje lahko prišli do mene. Z veseljem jim pomagam, saj vem, kaj je kombuča naredila zame. Polna je življenja in ti da ogromno energije. Meni je nedvomno podaljšala življenje in mi odprla nov svet, saj sem bila pred leti med najhujšo depresijo že skoraj odločena, da si vzamem življenje, a se mi je s pomočjo moža in kombuče, vrnilo veselje do življenja,“ nam je zaupala gospodinja, ki o čudežni gobi pripravlja tudi knjigo, v kateri bo združila zgodbe ljudi, ki jih je spoznala v zadnjih letih in Slovencem približala kombučo.

Veliko opore je Mojca našla tudi v svojem možu.
Veliko opore je Mojca našla tudi v svojem možu.FOTO: Miro Majcen

Rešitve so v naravi

"Kombuča lahko pomaga vsem, ki se bojujete z depresijo, bi radi shujšali, imate težave s kožo in podobno. Zagotavljam, da se vam bo ob pravilni uporabi vrnila energija za življenje,“ se je pozitivno od nas poslovila danes optimistična Mojca. V treh skodelicah zdravilnega čaja se torej skriva mala enciklopedija dobrega počutja, ljudje se moramo le naučiti, da rešitve za svoje zdravstvene težave včasih ne iščemo le v omaricah s farmacevtskimi izdelki, temveč tam, od koder izvira življenje – v naravi.

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413