Zadovoljna.si
Salvador Dali

Novice

Dalí na modnih brveh

Savina Hrs
06. 03. 2009 19.01
0

Slikar, kipar, pesnik in filmski avtor, ki je mnogim ostal v spominu predvsem po svojih znamenitih brkih, ki pa jih lahko celo - oblečemo. Teden mode v Milanu je te dni predstavil Pradina oblačila, ki so videti kot hommage Dalíju. Poleg Prade so v preteklosti navdih pri velikem umetniku črpali tudi Trussardi, Chapiro in Molaro.

Dalíjevi znameniti brki na obleki Prade
Dalíjevi znameniti brki na obleki PradeFOTO:

Dekadent v vseh pogledih

Bil je ekscentrik in egoman, umetniški dekadent, ki ni priznal svojih homoseksualnih nagnjenj. Imel je neznansko potrebo biti v središču pozornosti, prijatelju je ukradel ženo in imel z njo precej čudaški odnos, navduševali so ga diktatorji, s slavo pa je bil naravnost obseden. Vendar, kot radi rečemo, to ni motilo velikega duha. Salvador Dalí oziroma Salvador Felipe Jacinto Dalí Domènech je bil eden najpomembnejših (in najbogatejših) slikarjev prejšnjega stoletja, njegova karizma pa živi še po njegovi smrti pred dvajsetimi leti.

Znana Dalíjeva ura kot kip in kot del obleke
Znana Dalíjeva ura kot kip in kot del oblekeFOTO: Reuters

Dalíjev večni navdih

Sam umetnikov videz, predvsem pa njegove stvaritve, še danes navdihujejo tudi številne modne oblikovalce. Na tednu mode v Milanu se je te dni s svojo kolekcijo jesen/zima 2009/2010 predstavila tudi kreatorka Agatha Ruiz De La Prada, njena oblačila pa so marsikoga spominjala prav na Dalíjeva najbolj znamenita dela.

Poklon velikemu magu nadrealizma smo v preteklosti že srečali na modnih brveh. Pred dobrim desetletjem so v Berlinu v povezavi z razstavo umetnikovih del priredili posebno modno revijo in na njej prikazali oblačila, nastala po navdihu Savadorja Dalíja. Takrat so se pod kreacije podpisali Irian Chapiro, Peter Slupinski in Nicola Trussardi, dve leti kasneje pa je "oplemenitena" oblačila v Rimu na ogled postavil Gianni Molaro.

Amanda Lear v kreaciji oblikovalca Giannija Molara
Amanda Lear v kreaciji oblikovalca Giannija MolaraFOTO: Reuters
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478