Zadovoljna.si
Danza Voluminosa - 7

Novice

Debelušne balerine so proti debelosti

Z. T.
24. 11. 2010 12.31
0

Ljudje s prekomerno težo se v vsakdanjem življenju nemalokrat soočajo z diskriminacijo in žalitvami. Prav ponižanje je bil razlog, da se je kubanski koreograf odločil, da ustanovi plesno skupino, v katero imajo vstop zgolj debelušni posamezniki. In skupina je nadvse uspešna.

Plesna skupina Danza Voluminosa daje prostor tistim, ki imajo preveč kilogramov.
Plesna skupina Danza Voluminosa daje prostor tistim, ki imajo preveč kilogramov.FOTO: Reuters
Uprl se je ponižanju

Kubanska plesna in gledališka skupina Danza Voluminosa slovi po tem, da imajo člani ansambla vsi po vrsti kar precej odvečnih kilogramov. Plesalke imajo najmanj 100 kilogramov, njihov koreograf Juan Miguel Mas pa jih ima 140. In prav ponižanje, ki ga je Mas doživel pred leti, je v njem spodbudilo željo, da ustanovi takšno skupino. Leta 1987 se je vpisal v plesno delavnico sodobnega plesa, ki je potekala v kubanskem Državnem gledališču. Takrat je bil star 24 let. Ko je prišel v tajništvo, da bi plačal članarino, so mu sporočili, da lahko vaje zgolj opazuje, ker da je predebel. Toda Mas se ni vdal, dobil vlogo gigantskega dojenčka v plenicah in s časom podpisal pogodbo z gledališčem. A glavnih vlog ni nikoli dobil in želel si je več, tako je začel razmišljati o svoji gledališki skupini, v kateri bi plesali zgolj ljudje s prekomerno težo.

Ustanovitelj skupine Juan Miguel Mas še vedno nastopa v svojih predstavah.
Ustanovitelj skupine Juan Miguel Mas še vedno nastopa v svojih predstavah.FOTO: Reuters

Prva balerina ima 130 kilogramov

Leta 1996 je Mas ustanovil plesno skupino in prekradia vabil debele moške. A na oglas so se javile zgolj ženske, vse so tehtale krepko čez 100 kilogramov. Od takrat je pripravil številne koreografije, prva balerina Maylin Daza je najbolj obilna med plesalkami, saj ji tehtnica pokaže okoli 130 kilogramov. ''Ples je v mojem življenju spremenil vse, kako se gibljem, kako se počutim,“ pravi Dazova. Edina, ki se zaradi tovrstne plesne skupine nekoliko pritožuje, je kostumografinja, saj šivilje za obleke porabijo kar nekaj metrov blaga.

Ne podpirajo debelosti

Plesna skupina Danza Voluminosa ne želi poveličevati debelosti, ali pa jo podpirati. ''Naš namen ni moralizirati v smislu, da je treba v vsakem primeru spoštovati tiste, ki so predebeli. Čeprav imamo prekomerno težo, smo proti debelosti. Naš namen je izgubiti kilograme.“ Gre zgolj za to, da imajo tudi tisti, ki imajo precej kilogramov preveč, možnost se izražati prek plesa.

S svojimi predstavami ne želijo spodbujati debelosti.
S svojimi predstavami ne želijo spodbujati debelosti.FOTO: Reuters
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471