Zadovoljna.si
Duh

Novice

Desetletni deček je živel v hiši duhov

Z. T.
26. 11. 2012 13.33
10

Desetletni Daniel se je skupaj z družino preselil v veliko hišo, ki stoji v prijetni soseski. A ta lepa hiša je skrivala temačno skrivnost, kar je družina zelo kmalu občutila na lastni koži, saj so se v 28 dneh, kolikor so tam živeli, srhljivi dogodki kar vrstili.

Začelo se je 12. decembra 1975. Desetletni Daniel Lutz je pomagal svojim staršem pri selitvi v novi dom. Družina, mama Kathy, očim George, Danielov sedemletni brat Christopher in petletna sestra Melissa, se je vselila v neko hišo v soseski Amityville na newyorškem Long Islandu. Daniel je v hišo nosil škatle. ''Odšel sem v otroško sobo, v kateri je bilo kakšnih petsto muh, ki so letale naokrog. S časopisom sem se spravil nadnje, v petih minutah sem jih uspel pobiti okoli sto. Stekel sem do mame in ji povedal, ko sem prišel nazaj, pa ni bilo ne mrtvih muh ne časopisa,'' je svojo zgodbo po skoraj 30 letih medijem zaupal Daniel. To je le prvi od dogodkov, zaradi katerih je družina Lutz po komaj 28 dneh sredi noči zbežala iz lastnega domovanja.

Zlo se zgodi tudi dobrim ljudem

Družina je v hiši doživela marsikaj, od vrat in oken, ki so se sama od sebe odpirala in zapirala, in do neznosnega smradu neznanega izvora, ki se je širil po hiši, sredi noči jih je budil  neznosen hrup. Danes 47-letni Daniel priznava, da strahote, ki jih je doživel v tisti hiši, še vedno vplivajo na njegovo življenje. ''Prepričan sem, da se zlo lahko manifestira v kakršni koli obliki in da sem sam bil žrtev. Moja mama je vedno pravila, da se dobre stvari dogajajo dobrim ljudem, slabe pa slabim. Ampak včasih se slabe stvari dogajajo dobrim ljudem.''

Mračna preteklost

Hiša, v katero so se Lutzovi preselili, je imela svojo temačno preteklost. A tega ni vedel nihče od njih. Le leto dni pred njihovo vselitvijo je 23-letni Ronald DeFeo s streli pokončal svojo mamo, očeta ter štiri brate in sestre, medtem ko so spali. Odvisnik od heroina in LSD je na sojenju dejal, da mu je 'božji glas' velel, naj to stori. Dobil je dosmrtno ječo in je še danes za zapahi. Hiša, ki je v elitni soseski, je bila leto dni prazna, dokler je niso popolnoma opremljene prodali Lutzovim. Danielu se je zdela kot prava graščina v primerjavi z njihovim dotedanjim domom.

Nepojasnjeni dogodki

Prve dneve po vselitvi, razen incidenta z muhami, je bilo v hiši mirno. Stvari so se spremenile, ko so nekega večera zaslišali, kako so se zaloputnila vrata. ''Vsi smo videli, kako so se garažna vrata odpirala in zapirala. Ko sva se z Georgeem približala, sem zagledal duha, ki je visel na eni strani vrat.'' Še huje je postalo, ko je na oknu sobe svoje sestre Melisse zagledal zlobno bitje. Bilo je videti kot lik iz risank, kot jezen prašič z zobmi volka in rdečimi očmi. ''Ko sem pritekel v njeno sobo, se je stol za zibanje sam premikal naprej in nazaj.'' Takšni dogodki so se kar vrstili. Daniel tudi opisuje, kako ga je nekega dne neznana sila dvignila od tal. ''Stal sem, a nisem mogel nadzirati gibanja. Odneslo me je po stopnicah navzgor proti zidu. Moja mama je stala nekaj metrov za mano in je bila v šoku. Nekaj se je je dotaknilo oziroma jo popraskalo. Od nekje v prostoru je bilo slišati globok glas, ki je dejal: Ti si.''

Smrad, zmečkani prsti in lebdenje

Družina je v hiši preživela božične praznike. Ko so odstranjevali okraske, med drugim tudi križ s stene, je vse skupaj postalo še bolj nenavadno. ''Nenadoma smo zavohali nenavaden in neprijeten sladkoben vonj. Odpirali smo okna in vrata, da bi hišo prezračili.'' Ko je odšel v otroško sobo, je bilo okno, ki se sicer ni odpiralo, odprto. ''Nenadoma pa se je zaprlo in mi zmečkalo prste. Pomagati so mi morali George, njegov prijatelj, moja mama in brat, da smo odstranili okno. Še danes imam mezinec ukrivljen zaradi tega.'' Ko so se odpravili proti kuhinji, da bi z ledom zmanjšali oteklino, se je zgodilo še nekaj nenavadnega. ''Stranska vrata so se zelo počasi odprla in v hišo je prišel duh, se zaletel v mojo mamo, šel skozi moje dlani, vrgel nož za maslo na tla in se usedel. Nato ga v treh sekundah ni bilo več.'' 14. januarja 1976 so grozljivi dogodki dosegli svoj višek. ''Tiste noči sva z bratom lebdela skupaj s posteljama. Ko sva se zbudila, sta se najini vzglavji in vznožji zaletavali.'' Tiste noči je imela Danielova mama vsega dovolj, odšli so in se niso več vrnili.

Resnica ali plod domišljije

Mnogi so sicer prepričani, da je ena najbolj znanih zgodb duhov izmišljotina ter da je družina preprosto morala oditi, ker niso mogli plačevati kreditov za hišo. Drugi so prepričani, da je za vse kriv George, ki ga je zelo zanimalo vse, kar je bilo okultno, in to naj bi sprožilo vse nenavadne dogodke. Tretji spet menijo, da se Daniel spominja stvari, ki se v resnici niso zgodile, kar je poznano kot sindrom lažnega spomina. Novinarka Laura DiDio, ki se je v zgodbo poglobila, sicer pravi, da jo je pri družini presenetilo to, da jih vsekakor ni zanimalo, da bi se izpostavili. ''Bili so zelo, zelo normalna družina.'' Daniel je danes voznik kombija, pri komaj 15 letih je zapustil dom, a se je pozneje z materjo pobotal. Nihče, ki je živel v 'hiši duhov' za Lutzovi, ni poročal o kakršnih koli čudnih pojavih. Nazadnje so jo prodali za skoraj milijon dolarjev. Tako ostaja vprašanje, ali so bili Lutzovi res žrtve duhov ali pa je vse skupaj plod Danielove domišljije. ''Že dolgo nazaj sem se nehal obremenjevati s tem, da bi prepričeval ljudi.''

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413