Zadovoljna.si
Iztrebek

Novice

Smrad svojega kakca prodaja po 45 evrov

Z.K.
25. 03. 2011 14.40
5

Britanski umetnik Jammie Nicholas je lansiral prav posebno dišavo, imenovano Surplus, ki ima vonj po njegovem iztrebku in urinu. Svoj 'smrad' prodaja po 45 evrov, od 85 stekleničk nenavadnega parfuma pa jih je prodal že 25.

Komu diši človeški iztrebek

V današnjih dneh imajo svoje dišave skoraj vsi, od pevcev, manekenk do nogometašev, temu vzoru pa je sledil tudi umetnik Jammie Nicholas. 23-letni Britanec je ustekleničil vonj po svojem iztrebku in urinu ter dišavo poimenoval Surplus. Ljudje imajo o sila nenavadni dišavi različna mnenja. "Običajno jim je všeč, dodajo le, da ima dišava močan vonj. Ko jim povem, iz česa je narejena, se začnejo zgražati in jezni odidejo, drugi pa so prijetno presenečeni,“ pove Jammie. Ceno 45 evrov je določil glede na cene drugih dišav. Surplus sestavlja kar 99 odstotkov Jammiejevih izločkov, urin, iztrebki in sebum, to je maščoba, ki se skozi pore izloča na površje kože in lasišča, proizvajajo pa jo žleze lojnice. Britanec je z doma narejeno parno napravo distiliral oster in močan vonj v bolj sladkega. "Ko sem ga prvič distiliral, je imel približno tak vonj, kot si verjetno zamišljate,“ pove Jammie.

Skupna molekula iztrebku in cvetlicam

Nenavadnega umetnika je navdihnila knjiga 'Zgodovina iztrebka', ki je delo francoskega pisatelja Dominiqua Laporta. V njej analizira človeški iztrebek in njegovo uporabo, podobno kot v kozmetiki. "V knjigi je zapisal, da s prijetnimi vonji zakrijemo neprijetne, zato predvidevam, da je lahko tudi obratno,“ je pojasnil Jammie. Pogovoril se je z mnogimi izdelovalci parfumov in znanstveniki, ki se ukvarjajo z molekulami. "Naučil sem se, da so molekule prijetnih in neprijetnih vonjev zelo podobne. Vonj iztrebkov in mnogih belih cvetlic, kot denimo cvet pomaranče in brin, sestavlja ista molekula, imenovana skatol. Razlika je le v koncentraciji te molekule,“ je še pojasni Jammie Nicholas, ki je študent priznane umetniške Univerze St. Martens v Londonu.

 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478