Zadovoljna.si
Terran Echegoyen McCabe in Cristina Luna sta s to fotografijo razburili tudi vojaške vrhove.

Novice

Američani so šokirani! Le zakaj?

Z.C.
04. 06. 2012 16.38
9

Fotografije, na katerih dve vojakinji v javnosti dojita svoje otroke, so v ZDA sprožile dokaj buren odziv javnosti. V letalski bazi Spokane sta vojakinji Terran Echegoyen McCabe in Cristina Luna pozirali med dojenjem svojih malčkov, objava fotografij pa je ameriško javnost dobesedno razdelila na dva tabora. Na eno stran so se postavili zagovorniki dojenja v javnosti kot temeljne pravice vsake ženske, na drugo pa tisti, ki menijo, da so posnetki oskrunili ameriško uniformo. Kampanjo je organizirala skupina Mom2Mom, ki podpira matere vojakinje, in to z namenom ozavestiti ženske, ki nosijo uniformo, o tem, da lahko svoje otroke dojijo tudi v javnosti.

Terran Echegoyen McCabe in Cristina Luna sta s to fotografijo razburili tudi vojaške vrhove.
Terran Echegoyen McCabe in Cristina Luna sta s to fotografijo razburili tudi vojaške vrhove.FOTO: Facebook
Objava fotografij, na katerih dve ameriški vojakinji v javnosti dojita svoje otroke, je v ZDA sprožila hude polemike. Vojakinji na fotografiji sta Terran Echegoyen McCabe in Cristina Luna, posnetek pa je nastal v podporo materam vojakinjam. Cilj akcije je namreč o tem ozavestiti matere, ki so zaposlene v ameriški vojski in jim zagotoviti eno najbolj temeljnih pravic – dojenje. Crystal Scott, ustanoviteljica gibanja Mom2Mom, ki je nastalo januarja letos, je Terran in Cristino takrat nagovorila, da med dojenjem pozirata pred fotoaparatom. Mom2Mom je nastal zato, da bi pomagal ženskam, ki živijo in delajo v bazi Fairchild Air Force Base v Spokanu v državi Washington, fotografije pa so bile objavljene šele zdaj.

Crystal Scott je ustanoviteljica gibanja Mom2Mom.
Crystal Scott je ustanoviteljica gibanja Mom2Mom. FOTO: Facebook
Buren odziv

Crystal je namreč s soprogom Kevinom, vojaškim inštruktorjem, in njunimi tremi otroki Gavinom, Aidenom in Romanom, živela v bazi štiri leta. Medijem je zaupala, da ni pričakovala tako burnega odziva na fotografije. "Kličejo nas od vsepovsod, številni komentarji prihajajo po elektronski pošti. In čeprav nas mnogi podpirajo, so nekateri na Facebooku zlobno napisali, da je doječa mati v uniformi enaka osebi, ki urinira ali opravlja veliko potrebo." Air National Guard je izrazil celo uradni protest, češ da gre za "jasno in očitno kršenje pravil", saj je bila v civilni zadevi uporabljena uniforma ameriške vojske.

Strašne primerjave

Scottova je ob tem pripomnila, da ni pričakovati, da bi se vsi strinjali o vsem: "Vendar kako lahko primerjajo dojenje z drugimi telesnimi funkcijami, kot je opravljanje velike potrebe ali uriniranje? To je zelo žalostno! Nič slabega nismo naredile in nismo onečastile uniforme, saj smo zelo ponosne, da jo nosimo. Rade bi se le prepričale, da se stvari spreminjajo na bolje, ne le za vojake, temveč tudi za vse ženske, ki bi se morale nehati skrivati po omarah." Ameriška vojska sicer nima pravilnika, ki bi ženskemu delu vojaškega osebja izrecno prepovedoval ali dovoljeval dojenje.

Na Facebooku so nekateri zlobno napisali, da je doječa mati v uniformi enaka osebi, ki urinira ali opravlja veliko potrebo.
Na Facebooku so nekateri zlobno napisali, da je doječa mati v uniformi enaka osebi, ki urinira ali opravlja veliko potrebo.FOTO: Facebook

Dojka ne, steklenička da

"Naš projekt je povzročil precej zmede. Vojakinje, ki imajo novorojenčka, običajno pozovejo, naj se med dojenjem umaknejo v zasebne prostore, medtem ko lahko tiste, ki otroke hranijo s steklenično, to počnejo v javnosti," je opozorila ustanoviteljica gibanja Mom2Mom ter dodala, da so se na Facebooku na srečo pojavili tudi številni pozitivni komentarji. Tracy Schoesler Mueller je na primer napisala: "Kako lepo je videti močne ženske, ki se borijo za svobodo v tej deželi, pa tudi zase in za svoje otroke. Dojenje je ena temeljnih pravic, ne glede na to, ali ženska nosi uniformo ali ne."

 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404