Zadovoljna.si
Dominique Strauss-Kahn - 3

Novice

Dominique Strauss-Kahn – posiljevalec ali zgolj neutruden zapeljivec?

Z. T.
16. 05. 2011 12.00
1

Prvi mož Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Khan naj bi spolno napadel sobarico newyorškega hotela, katerega gost je bil. Novica je pretresla svet, Strauss-Khanu pa so se v trenutku sesule sanje o tem, da bi postal naslednji francoski predsednik. Očitki proti uglednemu svetovnemu ekonomistu so hudi, grozi mu kar 70-letna zaporna kazen.

Dominique Strauss-Kahn naj bi poskusil posiliti sobarico hotela, v katerem je bival.
Dominique Strauss-Kahn naj bi poskusil posiliti sobarico hotela, v katerem je bival.FOTO: Reuters
Hudi očitki

Kaznivo spolno dejanje, nezakonito zadrževanje, poskus posilstva, napad na 32-letno dekle v hotelski sobi, sedaj pa še sodomija, to so obtožbe zoper izvršnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF), 62-letnega Dominiqua Strauss-Kahna, zaradi česar mu grozi kar 70 let zaporne kazni. ''Na prsnem košu Strauss-Kahna so našli nekaj prask,'' je zapisano v poročilu francoskih diplomatov, ki se je razširilo po Parizu. Strauss-Kahn je namreč privolil v zdravniški pregled, ki ga je zahtevala ameriška policija. Sobarica v newyorškem hotelu Sofitel trdi, da je v Strauss-Kahnov apartma vstopila misleč, da je prazen.

Priznava, da so ženske njegova šibka točka.
Priznava, da so ženske njegova šibka točka. FOTO: Reuters
Ko je pospravljala vežo, je iz kopalnice stopil gol in jo poskusil spolno napasti. Zvlekel jo je v spalnico, potisnil na posteljo in potem zaklenil vrata. Uspelo se ji je izmuzniti, a jo je nato v kopalnici ponovno spolno napadel, prisilil naj bi jo tudi v oralni seks. Ženski je nato končno uspelo pobegniti, nato je o zadevi obvestila drugo hotelsko osebje in poklicala policijo. Po policijskih virih je Strauss-Kahn hotelsko sobo zapustil v naglici in za sabo pustil tako prenosni telefon kot nekaj osebnih stvari.

Preroške besede?

Pred dobrimi tremi tedni je Strauss-Kahn v intervjuju z dvema novinarjema dnevnika Libération dejal, da so največje ovire v njegovi kampanji "denar, ženske in to, da sem Žid". Začel je z ženskami. ''Ja, všeč so mi ženske, pa kaj. Že leta se govori o fotografijah, ki naj bi nastale na neki orgiji, a jih do sedaj nisem videl.'' Na novinarjevo vprašanje, kaj bi ga hipotetično lahko zrušilo v njegovi predsedniški kampanji, je Strauss-Kahn dejal: ''Ženska, posiljena v garaži, ki so ji za izmišljeno zgodbo ponudili več milijonov evrov.''

Njegov poseben odnos do žensk

Po aretaciji Dominiqua Strauss-Kahna (DSK) so začela prihajati na dan različna pričevanja in izpovedi o tem, kdo naj bi ugledni gospod bil v zasebnosti. Kaže, da je francoska javnost tiho sprejemala govorice o skrivnostnem spolnem življenju Strauss-Kahna. DSK-jevi politični zavezniki priznavajo, da gre za zavidanja vrednega zapeljivca, a to je čisto nekaj drugega od očitkov, katerih tarča je sedaj. Prvi, ki si je upal javno spregovoriti, je bil novinar francoskega časnika Libération Jean Quatremer, ki je pred štirimi leti ob imenovanju DSK-ja za generalnega direktorja IMF na svojem blogu zapisal: ''Znano je, da ima Strauss-Kahn rad divjo spolnost. Tvega, da bo imel težave v Washingtonu, v deželi, ki se z moralo ne šali, še posebej pa ne s spolnim nadlegovanjem.'' Takrat je ta zapis v Franciji povzročil velik škandal. Zapisal je še: ''Njegov edini problem je njegov odnos do žensk. Je pretiran ..., meji že na nadlegovanje.''

Mnogi ga poznajo kot neutrudnega zapeljivca.
Mnogi ga poznajo kot neutrudnega zapeljivca.FOTO: Reuters

Zakaj ga ni prijavila že takrat?

Poleg ameriških oblasti se bo morda v kratkem za spolno življenje DSK-ja kmalu začela zanimati tudi francoska roka pravice. Na dan je namreč ponovno prišla afera iz leta 2007, ko je novinarka in igralka Tristane Banon v neki televizijski oddaji izpovedala, da jo je DSK spolno napadel. Takrat se Banonova ni odločila za tožbo, sedaj pa je najela odvetnika in namerava podati kazensko ovadbo za dejanje, ki še ni zastaralo. Takrat jo je njena mama, socialistka Anne Mansouret, prepričala, da naj DSK-ja ne prijavi. Danes je Mansouretova ena od kandidatov stranke za predsedniške volitve leta 2012, na katerih je DSK veljal za favorita. ''Potem ko jo je DSK leta 2002 napadel, sva se s hčerjo dolgo pogovarjali o tem, kaj storiti, in se odločili, da je najbolje ne ukrepati. Od takrat je minilo veliko let, a Tristane še danes ne more pozabiti tega dogodka. Ta škandal je obudil stare spomine,'' je medijem povedala Mansouretova.

"On je bolan"

Tristane Banon je 5. februarja 2007 v oddaji Thierryja Ardissona povedala, da sta se z DSK-jem dogovorila za intervju, ta pa jo je povabil v neko stanovanje. ''Izkazalo se je, da je stanovanje prazno, v njem so bile tri stvari – videorekorder, televizor in postelja. Začela sva se pogovarjati, vzel je mojo dlan, nato se je začel dotikati moje roke. Odrinila sem ga in pristala sva na tleh, brcala sem vanj, a se ni vdal. Odpel mi je nedrček, skušal mi je sleči kavbojke. Potem sem zavpila 'posilstvo', da bi ga prestrašila, ampak ga to ni vznemirilo.'' Ardisson je to pripoved komentiral, da "je znano, da je obseden", od ostalih gostov ni bil nihče presenečen, nekdo je komentiral, da lahko "to ponovi". Takrat so s piskom ime DSK-ja prikrili, a je nekaj dni kasneje Ardisson sam potrdil, da so govorili o njem. ''Imam vsaj 14 prijateljic, ki zatrjujejo, da jih je Strauss-Kahn napadel,'' je oktobra 2008 Ardisson povedal na Radiu Montecarlo.''Očitno ima težavo, ni sicer problematično, če imaš rad spolnost, a na takšni ravni je to čisto nekaj drugega. DSK je bolan, v ZDA se glede nekaterih stvari ne šalijo.''

Aurelie Filippetti si z DSK-jem ni upala ostati sama v prostoru.
Aurelie Filippetti si z DSK-jem ni upala ostati sama v prostoru.FOTO: Reuters

Številne izpovedi in pripovedi

Sicer naj bi bila "javna skrivnost", da so zdaj že nekdanjega favorita na francoskih predsedniških volitvah večkrat videli v znanem pariškem klubu za svingerje, a to je njegovo zasebno življenje.

Je pa postala javna zadeva njegovo zunajzakonsko razmerje z madžarsko ekonomistko in sodelavko v IMF Pirosko Nagy, ki naj bi trajalo osem mesecev. A Strauss-Kahnova žena Ann Sinclair se takrat ni vznemirjala, češ da gre za avanturo za eno noč, ki ne bo uničila njunega zakona. Takrat se je moral DSK soočiti z očitki, da je bila Nagyjeva v nekaterih pogledih privilegirana. Lanskega leta je izšla knjiga, v kateri "Cassandre", nekdanja sodelavka, opisuje tudi razmerje s Carmen, "vdovo nekega italijanskega intelektualca, ki živi v Rimu". Do Carmen je po besedah anonimne avtorice DSK prišel s tehniko svojih sms-ov – ''Želim si te,'' naj bi zapisal, da je prišel do želene ženske. V knjigi Cassandre opisuje tudi napad na neko snažilko iz Mehike. Vodja odnosov z javnostmi socialistične stranke Aurélie Filippetti je razkrila, da jo je Strauss-Kahn precej agresivno zapeljeval, zaradi česar je vedno pazila, da ni ostala sama z njim v zaprtem prostoru.

"Ženske se mečejo za njim"

Kdor spremlja DSK-ja, pravi, da mnoge ženske pritegnejo njegov šarm, inteligenca in nonšalantnost milijarderja, ki se v teh kriznih časih ponosno fotografira v svojem porscheju, vrednem 100 tisoč evrov. Tako je na primer Véronique Bensaïd, DSK-jeva svetovalka, povedala, da je videla, kako so ga ženske v parlamentu dobesedno oblegale. ''Nekatere poslanke so mi podajale lističe z vročimi frazami, v nekaterih primerih že prav deliričnimi. Določene poslanke bi naredile vse, da bi lahko šle v posteljo z njim, nekatere so se obnašale kot izkušene prostitutke,'' je razkrila Bensaïdova.

Njegova žena Ann Sinclair ga podpira.
Njegova žena Ann Sinclair ga podpira.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493