Zadovoljna.si
Šele ko ženska uspe uskladiti nežnost in moč v sebi, je lahko resnično srečna, izpolnjena.

Novice

Dva obraza ženske: nežnost in moč

Teja Grapulin
05. 11. 2009 18.40
0

Vsaka ženska se trudi, da bi kar najbolje odigrala vloge, ki ji jih prinaša nasproti življenje. Čisto vsaka. Pa naj bo to Britney Spears, Madonna, Paris Hilton, Michelle Obama, Penelope Cruz ali pa soseda preko ceste. Toda pri tem niso vse enako uspešne ...

Karizma Milene Zupančič prevzame občinstvo, njena nežna plat pa se kaže v skrbi za lačne otroke.
Karizma Milene Zupančič prevzame občinstvo, njena nežna plat pa se kaže v skrbi za lačne otroke.FOTO:

Vsaka ženska ima dva obraza

Nežnost in moč sta dva arhetipa, dva obraza vsake ženske in vsaka ženska ju različno usklajuje in izraža. Na prvi pogled se izključujeta, a to je daleč od resnice, zrelost ženske se pokaže prav s tem, kako ju poveže. Toda od kod potem besedna zveza nežnejši spol, ki so si ga ženske, kdo ve kdaj, pridobile? Kot pravi Rožana Grdina, svetovalka iz psihosinteze, je to verjetno zgolj stereotip, ki dandanes nima več nobene osnove. Žensko se že res povezuje z nežnostjo, vendar se povsem zanemarja žensko moč, se jo kar nekako zbriše. Ko ženska svojo moč izrazi, se jo postrani gleda in hitro se je prime izraz 'možača'.

Zgodovino so v glavnem krojili moški, ženska ni imela volilne pravice, ni sama odločala o tem, kako bo živela, to ni bila njena domena. Ženski je pripadala skrb za družino, za otroke, se pravi negovalni del skrbi za družino, preživetveni del je bila domena moškega. A zdaj se stvari spreminjajo, ženska postaja vse bolj pomemben del aktivne družbe. In če želi to družbo spreminjati, mora izražati tudi moč,“ pravi Grdinova.

Šele ko ženska uspe uskladiti nežnost in moč v sebi, je lahko resnično srečna, izpolnjena.
Šele ko ženska uspe uskladiti nežnost in moč v sebi, je lahko resnično srečna, izpolnjena.FOTO: iStockphoto

Kako kaže sodobni ženski?

Sodobna ženska ima težave z usklajevanjem obeh obrazov. Je zelo občutljiva za dogajanje v svojem okolju in tako se zaveda, da bo morala izpostaviti svojo moč, jo postaviti v ospredje, v nasprotnem primeru ji ne bo uspelo. Tako se lahko zgodi, da sčasoma izgublja na nežnosti, se pravi tudi v skrbi za druge. Prevzame obliko moči, ki je nekoliko presurova, to je moč, ki jo potrošniška družba podpira in jo daje na prvo mesto. In prav tu je past, v katero lahko ženska pade, saj pozabi na nežni del sebe. Vendar je včasih to nujno zlo in ne traja na dolgi rok. Ženska se odpove svoji ženski plati, da pride do nekega cilja, potem pa se vrne k sebi. A za kaj takega je potrebno nujno ogromno znanja.

Če ženska vztrajno dela na moči, se lahko zgodi, da začne zanemarjati svojo nežno plat. To se kaže tudi v odnosu do svojega telesa, do svojega zdravja, do svojih občutkov. Primanjkuje ji časa, da bi se posvečala sebi, da bi sebe negovala. Toda to na dolgi rok privede do težav, trpijo odnosi, ni prisotnosti, ni hranilne energije, ki jo nežnost prinaša v odnose. Trpijo partner, otroci in vsi bližnji. Vse skupaj vodi v nezadovoljstvo.

Neravnovesje moči in nežnosti

Tudi neravnovesje v nasprotno smer povzroča probleme, saj ženska, ki zna izražati zgolj svojo nežno plat, tvega, da postane 'predpražnik'. Nima svojega izraza, razdaja se za druge, ob tem pa je do drugih v podrejenem položaju, saj se ne postavi zase.

Ženske se ves čas učimo. Pri obeh vidikih je pomembna vzgoja, ki jo je ženska imela. Da se nauči nežnosti, je pomemben že dotik matere, ko se je rodila, pa kakšen odnos je imela z očetom. Če je bil ta odnos nežen, hranilen, ima ženska to v sebi, če pa tega ni bilo, bo imela težave tudi do sebe. Ko pa govorimo o sprevrženi moči, takrat govorimo o nasilju, o agresiji, o zamerljivosti, o črnogledosti, takšna ženska bolj kot moč izraža nekontroliran bes, neizraženo jezo. Skratka, ne zna izražati svoje življenjske energije.

Kako najti sebe?

Kako naj ženska ob vseh izzivih najde še čas za to, da usklajuje svoja dva vidika? Rožana Grdina pravi, da je to zahtevna naloga, ker nas normativi družbe silijo v druge stvari, vse drugo je pomembno, le sama ženska ne. Družba ima do nje ogromno zahtev, naj bo dobra mati, naj bo uspešna v službi, naj bo seksi. To jo seveda spravi v stisko, ker tega preprosto ne zmore. Takrat se mora odločiti, kaj bo dala na prvo mesto v življenju in temu naj prilagodi svoj čas. Ženska naj se ustavi in vpraša, kaj njo samo dela živo in kako lahko te svoje potenciale izrazi.

Nadvse ženstvena Penelope Cruz v sebi skriva tudi neizmerno moč.
Nadvse ženstvena Penelope Cruz v sebi skriva tudi neizmerno moč.FOTO: Reuters
Z Rožano Grdina smo ocenili, kako nekatere znane ženske usklajujejo svoja dva obraza.

Penelope Cruz
Je zelo ženstvena, senzualna. A v sebi ima zagotovo veliko moči, da je prišla do tega, kar je, da lahko sprejema tako zahtevne vloge. Pa da se izraža skozi filme tako, kot se, da lahko zaigra tudi psihično nestabilnost. Dobro uravnoteža nežnost in moč.

Paris Hilton
Kaj jo dela tako zanimivo za javnost? Čeprav je medijski produkt, je zelo provokativna, za to pa potrebuje moč, da si vsakič znova upa. Toda ali v tem res uživa? S časom lahko postane žrtev lastne provokacije, lastnega denarja in lepote. Njena moč in nežnost sta še v razvojni fazi, z zrelostjo bo mogoče pridobila veliko več, kot ima ta trenutek.

Angela Merkel
Zelo dobro, na subtilen način usklajuje oba obraza. Je zelo karizmatična, da dobro usklajuje nežnost in moč, kaže tudi njen način govora. V ozadju vsega njenega delovanja so moč, vztrajnost, potrpežljivost. Pri njej se nežnost kaže v skrbi, v tem primeru skrbi za narod. Je zelo dober primer za združevanje obeh arhetipov ženske.

Hillary Clinton
Izraža bolj moč kot nežnost, vsaj v javnem prostoru. V času afere njenega moža, nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, je bila zelo dragocena. Bill ji je lahko zelo hvaležen, da je zdržala vse pritiske javnosti in mu bila v oporo, takrat je bila nosilka moči. Nežnost je bolj v ozadju.

Michelle Obama
Njena nežna plat je bolj v ospredju, njena moč pa je v tem, da stoji ob strani svojemu soprogu, ameriškemu predsedniku Baracku Obami. Od prve dame se zahteva stalna pozornost, če ne bi imela moči, ne bi zdržala. Je pa definitivno bolj družinski tip ženske, če jo primerjamo na primer s Clintonovo soprogo. Tudi njena pojava je bolj ženstvena.

Težko bi rekli, da se v Madonni skriva kaj nežnosti.
Težko bi rekli, da se v Madonni skriva kaj nežnosti.FOTO: Reuters

Madonna
O nežnosti bi pri njej težko govorili, vsaj na prvi pogled. Je zelo provokativna, za takšno javno podobo je potrebna moč, sploh glede na začetek njene glasbene kariere. Bila je revolucionarna, na čisto nov način je ponesla žensko energijo v prostor. Nežnost je mogoče skrita v njenem intimnem življenju.

Lady Diana
Pokojna Lady Diana je izražala izrazito nežnost, že s svojim zunanjim videzom, njen nasmeh je tipičen portret nežne ženske. Je pa svojo moč izrazila v trenutku, ko je britanski kraljevi družini rekla ne. Takrat je bila moč izrazito potrebna, vendar ni delovala agresivno. Njena nežnost se je močno kazala v dobrodelnosti.

Britney Spears
Je idol mlade generacije, a najbrž tudi žrtev medijske pozornosti. Svojo moč bo najbrž začela graditi šele skozi čas. Trenutno pa se njena moč kaže bolj v želji biti videna, znana, priznana, kar pa prinese tudi rušilne trenutke. Zanjo je velik izziv združevati ti dve kvaliteti in ju razviti skozi čas.

Sodobna ženska naj gradi kariero, naj bo dobra mati in žena, pa še zase naj najde čas. Kako naj ji to uspe?
Sodobna ženska naj gradi kariero, naj bo dobra mati in žena, pa še zase naj najde čas. Kako naj ji to uspe? FOTO: iStockphoto

Kate Winslet
Je zelo nadarjena, za svoj preboj med igralsko elito pa je potrebovala ogromno moči. Morala je biti vztrajna, njena moč je bila usmerjena prav v to vztrajnost. Njena nežna plat je posvečena družini, ki ji je zelo predana. Tudi nekatere vloge, ki jih je sprejela, so zelo nežne in vanje je verjetno dala velik del sebe.

Mati Tereza
Združevala je ogromno moči in ogromno nežnosti, da je zdržala razmere, v katerih je delovala v revnih zapuščenih indijskih četrteh. Da je tako zavzeto negovala ljudi, da je na primer brez pomislekov objela gobavca. Za to izredno predanost človeštvu je potrebovala veliko moči.

Milena Zupančič
Govorili smo samo o tujih osebnostih, a katera od Slovenk je tista, ki dobro združuje oba obraza? Rožana Grdina meni, da je taka osebnost Milena Zupančič. Njena moč je vidna na odru, ko njena energija, karizmatičnost prevzameta občinstvo, gledalca dobesedno povleče v vlogo, ki jo igra. Njena nežnost pa se kaže v skrbi za drugega, skozi skrb za lačne, za revne, tu je ta hranilni, nežni trenutek.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 416