Zadovoljna.si
Paul pri slikanju.

Novice

Fotografija ali slika?

Z.K.
19. 03. 2012 10.20
3

Čeprav morda menite, da so umetnine fotografije, ni tako. Gre za risbe ali slike, ki so delo hiperrealističnega umetnika Paula Caddena. Za vsako od njih je uporabil le list papirja in svinčnik, končen rezultat pa je več kot izjemen.

Bolj realno od realnega

Slog, imenovan hipperrealizem, ki označuje bolj realno od realnega, prikazuje risbe, ki so videti kot fotografije. Umetnine so namreč narejene tako natančno, da opazovalec hitro zamenja sliko s fotografijo. Škotski umetnik Paul Cadden je eden izmed hiperrealističnih umetnikov, ki je s svinčnikom napravil osupljivo realistične podobe. Gube na ženskem obrazu ali cigaretni dim – 47-letni umetnik je vse to sposoben ustvariti s svinčnikom tako podrobno, da je težko presoditi, ali gre za fotografijo ali risbo.

Cena ene znaša 5.000 funtov

Hiperrealizem izhaja iz sloga, imenovanega fotorealizem, ki se je pojavil v ZDA sredi 60. let predvsem na slikarskem ter grafičnem, manj izrazito pa tudi na kiparskem področju. Utemeljuje ga težnja po natančnem in s skrbnostjo do detajla izdelanem slikarskem posnetku resničnosti, ki jo prikazuje fotografija. Paul za stvaritev ene slike v velikosti A1 ali A0 formata porabi od tri do šest tednov. Letno jih napravi sedem in jih običajno proda galerijam, cena ene znaša 5.000 funtov. Predstavnik galerije Plus One v Londonu pravi, da je delo Paula izjemno, njegove slike pa so resnično videti kot fotografije. "Šele pri podrobnem preučevanju slik lahko opaziš, da gre pravzaprav za sliko. Detajli so izjemni,“ pravi.

Obožuje portrete

Paul je povedal, da riše že od svojega šestega leta in že od nekdaj si je želel postati umetnik. "Hiperrealizem temelji na prikazovanju čustvenega, družbenega in kulturnega vpliva, v čemer se tudi razlikuje od sloga fotorealizma, ki je veliko bolj tehnično ustvarjanje,“ pravi Paul. Njegov navdih so vsakodnevni predmeti in ljudje v določenih situacijah, vse skupaj pa združi v čustvene podobe. Prav tako želi poznati zgodbe ljudi, ki jih slika. Najraje riše portrete, njegov najljubši prikazuje moškega, ki mu po obrazu polzijo kapljice vode.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375