Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Fotografije, ki si jih mlajši od 18 let ne smejo ogledati

Z.B.
16. 10. 2010 12.04
11

Muzej moderne umetnosti in mesto Pariz sta se odločila, da si razstavo ameriškega fotografa in režiserja Larryja Clarka lahko ogledajo zgolj polnoletne osebe. Zato bodo morali obiskovalci razstave na vhodu pokazati osebni dokument.

Na fotografijah Larryja Clarka je po mnenju pariških oblasti in vodstva Muzeja moderne umetnosti preveč najstniškega seksa, drog in nasilja. Zaradi, po njihovem mnenju, negativnega sporočila so mladoletnim osebam prepovedali ogled razstave. Z odločitvijo pa se očitno niso strinjali v uredništvu dnevnika Libération, ki je na naslovnici čez celo stran objavil eno od 'spornih' del slavnega fotografa in režiserja ter dodal naslov: 'Larry Clark cenzuriran in prepovedan mlajšim od 18 let'.

Ameriški najstniki preveč pohujšljivi za francoske vrstnike

Retrospektiva ameriškega fotografa, ki so jo na ogled postavili v Muzeju moderne umetnosti mesta Pariz, predstavlja 50 let umetnikovega ustvarjanja in je prikaz življenja ameriških najstnikov v letih od 1960 do 2010. Konkretni vzroki za drastično odločitev muzeja in mesta Pariz, da si razstavo lahko ogledajo le polnoletne osebe, sicer niso podrobno znani, pojavili pa so se namigi, da se oblasti bojijo tožb staršev.

Oster umetnikov odziv

Clark se je na cenzuro odzval dokaj ostro: "Prepoved je povsem nesmiselna. To je enako, kot da bi najstnikom rekli, da z interneta lahko pobirajo vse, da pa ne želite, da si umetnost, ki govori o njih, ogledajo v muzejih. Logično je, da so fotografije vznemirljive. Umetnost pač vznemirja!"

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368