Zadovoljna.si
Samo pametni nakupi na razprodajah nam privarčujejo denar.

Novice

Gremo na razprodaje

Saša Osolnik
05. 01. 2009 17.47
0

Če vam je v veselem decembru ostalo še nekaj evrov, se jih izplača zapraviti ravno na razprodajah. Znižano blago za polovico cene bo v trgovine privabilo marsikatero zapriseženo nakupovalko, ljudi, ki radi nekoliko prihranijo, ali pa tiste, ki si bodo na razprodajah privoščili blago višjega cenovnega razreda.

Samo pametni nakupi na razprodajah nam privarčujejo denar.
Samo pametni nakupi na razprodajah nam privarčujejo denar.FOTO: Reuters

V Sloveniji so se razprodaje začele na prvi delovni dan v novem letu, in sicer 5. januarja. Trgovci so svoje blago znižali do 50 odstotkov, pozorni pa morajo biti na nekatera pravila, ki jih zahteva Zakon o varstvu potrošnikov. Vsaj četrtina blaga na razprodaji mora biti znižana za najvišji oglaševani popust, ki ga navaja trgovec. Blago mora biti označeno z redno ceno ter znižano ceno, kupec pa mora biti obveščen tudi o odstotku popusta. Pri tem moramo biti pozorni na napise, ki nakazujejo popust do 50 odstotkov, saj se popust v tem primeru lahko razlikuje glede na artikle. Če je izdelek označen še z dodatnim popustom, mora biti blago znižano še na znižano ceno za odstotek, ki ga zahteva. Trgovec mora zato prodati izdelek po ceni, ki je navedena na etiketi. Vračila in menjave blaga so možne v osmih delovnih dneh ob predložitvi računa, razen če je v trgovini ali ob blagajni vidno obvestilo, da se blago ob razprodajah ne menja. Razprodaja lahko traja največ 60 dni, v navadi pa je, da se trgovec po dveh do treh tednih odloči za dodatno znižanje ali enotne cene.


V tujino po nakupih
Šoping je najljubši ženski šport.
Šoping je najljubši ženski šport.FOTO: iStockphoto

Če vas po nakupih zanese v Italijo, je dobro vedeti, da so se tam razprodaje začele že 2. januarja. Še bolj zgodni pa so bili Avstrijci, ki so blago znižali že 27. decembra, enako velja tudi za Britance. V Franciji se bodo razprodaje začele 7. januarja, pri sosedih Hrvatih pa so z njimi začeli prav tako 5. januarja.

Spletne razprodaje

Razprodaje so vedno pogostejše tudi na spletu. Vedno več spletnih trgovin ponuja znižano blago in ugodnosti, kot so brezplačna dostava, boni in drugo. Če torej ne marate gneče in čakanja v vrstah, se udobno namestite pred računalnik in si priklikajte nova oblačila in obutev. Še vedno pa velja opozorilo, da veliko tujih spletnih trgovcev blaga ne pošilja v Slovenijo oziroma za plačilo potrebujete kreditno kartico.

Pred nakupom premislite

Naj vas ne zavede znižana cena in ugodna ponudba, kupujte res tiste stvari, ki jih potrebujete in si jih drugače zaradi visoke cene ne bi privoščili. Najboljše bo, če si pred nakupovanjem določite denarne omejitve in premislite, katere so stvari, ki so nujno potrebne v vaši omari. Še vedno pa velja pravilo, da je najboljše investirati v oblačila in obutev, ki predstavljajo nepogrešljiv del vašega osebnega stila in nikoli ne grejo iz mode.

Priklikajte si nova oblačila in obutev.
Priklikajte si nova oblačila in obutev.FOTO: iStockphoto


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471