Zadovoljna.si
Je bila v moževem objemu res nesrečna?

Novice

Gu Kailai – je ubijala, da reši družino?

M.K.
17. 08. 2012 15.16
2

Novembra lani se je v enem izmed kitajskih mest v hotelski sobi zgodil umor britanskega poslovneža Neila Heywooda. Oblasti so za zločin kmalu obtožile ženo karizmatičnega kitajskega politika Bo Xilaija, ki naj bi prvi in edini dan sojenja po posvetovanju s tožilstvom krivdo priznala. Ker je bil proces za javnost zaprt, kitajske oblasti o podrobnostih lahko samo ugibajo in zaključke sklepajo iz izjav udeležencev v dvorani. Obtožena Bo Kailai naj bi zločin zagrešila iz strahu za življenje svojega sina, ki je bil v poslovnem sporu s Heywoodom. Kakšna kazen čaka obtoženko, še ni znano, zaradi pripadnosti komunistični aristokraciji pa naj ji zagotovo ne bi izrekli smrtne kazni.

Gu Kailai
Gu Kailai FOTO: Reuters
Gu Kailai je druga žena kitajskega komunističnega politika Bo Xilaija. Je najmlajša izmed petih hčera generala Gu Jingshenga, uglednega revolucionarja iz časov, preden je komunistična stranka prevzela oblast v državi, ki je bil zaradi svojih teženj med kulturno revolucijo celo zaprt. To je na lastni koži občutila tudi mlada Gu Kailai, ki so jo oblasti prisilile, da je kot najstnica opravljala najbolj umazana dela v mesnici. Leta 1984 je na eni izmed šolskih ekskurzij spoznala Bo Xilaija, ki je takrat delal kot sekretar komunistične stranke, se zaljubila na prvi pogled, kmalu pa se je par tudi poročil. Gu Kailai je na pekinški univerzi doštudirala pravo in postala ugledna odvetnica ter poslovna ženska, njeno družinsko srečo pa je dopolnil še sin Bo Guagua.

Idilično življenje – samo navzven?

Gu Kailai je v Pekingu odprla lastno odvetniško pisarno in postajala vse bolj prepoznavna. Uspešno je vodila kar nekaj odmevnih pravnih postopkov in se v zgodovino zapisala kot prva kitajska odvetnica, ki ji je uspelo dobiti civilno tožbo v Združenih državah Amerike. V na prvi pogled pravljičnem življenju pa je bilo očitno marsikaj močno narobe. Tako ona kot mož naj bi bila vpletena v številne močno sumljive posle. V to mrežo naj bi se iz poslovnih razlogov že pred leti vpletel tudi Neil Heywood, strogo posloven odnos pa naj bi hitro prerasel v prijateljstvo. Družini naj bi si bili celo tako zelo blizu, da je bila Bo Kailai botra enemu izmed njegovih otrok. Sedaj pa je skupaj s sodelavcem stranke Zhang Xiaojunom obtožena zastrupitve poslovneža, ker naj bi zaradi poslovnega spora grozil njenemu edincu Bo Guaguaju.

Je tudi ona žrtev?

Perry Link, predavatelj na univerzi Princeton, primer Gu Kailai primerja s skrivnostno smrtjo komunističnega voditelja Lin Biaoa, ki je umrl v letalski nesreči. „V visokih mafijskih krogih se je takrat zgodilo nekaj dramatičnega in še danes ne vemo, za kaj je šlo. Za takratno partijo je bilo končno uradno poročilo veliko pomembnejše od dejanske resnice in najverjetneje se bo podobno zgodilo tudi v primeru Gu Kailai,“ je medijem pojasnil Link. Številni so namreč prepričani, da je Gu Kailai (prav tako kot Heywood) žrtev nečesa mnogo večjega – o tem, za kaj naj bi šlo, pa si nihče ne upa govoriti. Primer je zanimiv ne le za lokalno, temveč tudi za globalno javnost. A dejstvo je, da so okoliščine umora britanskega poslovneža zavite v izredno gosto tančico skrivnosti, ki se najverjetneje ne bo nikoli razkrila.

Bo Xilai, Neil Heywood in Gu Kailai - največkrat omenjena imena na Kitajskem v zadnjem času.
Bo Xilai, Neil Heywood in Gu Kailai - največkrat omenjena imena na Kitajskem v zadnjem času.FOTO: Reuters
Psihične težave

Uradna različica poročila sicer bremeni osramočeno ženo vidnega kitajskega politika, a je obenem napisana v slogu, ki ohranja ugled njihove komunistične stranke. Gu Kailai naj bi po poročanju kitajskih medijev kaznivo dejanje priznala: „Sprejemam svojo krivdo in se bom z njo soočila, pričakujem pa pošteno in pravično sojenje.“ Kitajka se obtožb brani s sklicevanjem na psihične težave: „Potem ko sem ugotovila, da je moj sin v nevarnosti, sem doživela živčni zlom,“ je povedala za uradno tiskovno agencijo. In ravno to naj bi bil povod za grozljiv zločin, čeprav nekateri menijo, da se je spretna odvetnica te izjave poslužila le zato, da je zaradi neprištevnosti ne doleti smrtna kazen.

Sojenje je potekalo samo en dan, Gu Kailai pa je krivdo priznala.
Sojenje je potekalo samo en dan, Gu Kailai pa je krivdo priznala.FOTO: Reuters
Heywood je bil prijazen

Za zaprtimi vrati sodne dvorane naj bi po izjavah prisotnih prihajalo do velikih kontradiktornih rekonstrukcij dogodka, popolnoma jasno pa je zgolj nekaj: Neil Heywood je umrl v jugozahodnem delu Chongqinga v hotelu Lucky Holiday v sobi 1605. Britanec naj bi bil sicer član najožjih sodelavcev komunističnega politika, a naj bi se odnosi med njima v zadnjem času močno ohladili. Heywood se je na Kitajsko preselil po poroki s Kitajko v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, a je ostal zelo tradicionalen domoljub. Ponašal se je s svojo visoko izobraženostjo, v prostem času pa se ni mogel upreti kriketu. „Bil je zelo prijazen – tipičen angleški kavalir, ki so ga imeli radi prav vsi,“ je povedal eden izmed prijateljev tragične žrtve. Politika Bo Xilaija naj bi spoznal v času, ko je živel v mestu Dalian. S komunistom in njegovo družino je razvil zares prijazen odnos in sinu Guaguaju celo pomagal pri študiju v Veliki Britaniji.

Straža pred sodiščem
Straža pred sodiščem FOTO: Reuters
Glede zaposlitve je bil skrivnosten

Kako močne so bile Heywoodove dejanske vezi z družino komunističnega politika, ni popolnoma jasno. Kljub temu da je delal za številna tuja podjetja na Kitajskem, je vlada ves čas izrecno zanikala, da bi bil kdaj njihov vohun. Tudi pokojni Britanec naj bi bil glede svoje zaposlitve izredno skrivnosten. Imel naj bi močne ekonomske povezave, a te naj glede na uradno poročilo ne bi bile poglavitni vzrok za njegov umor. Sožitje z voditeljevo družino naj bi se prenehalo pred štirimi leti. Kitajski politik naj bi Heywoodu namreč uredil velik posel, ki je pozneje propadel, zato je Heywood zahteval večmilijonsko odškodnino. Glede denarja naj bi se pogajal s sinom Guaguajem in po poročanju nekaterih naj bi ga celo zaklenil v stanovanje v Veliki Britaniji ter zahteval denar v zameno za njegovo izpustitev. Ravno zaradi skrbi za sina naj bi Gu stvari vzela v svoje roke. A v tej zgodbi številne stvari niso logične. Zakaj naj bi Heywood ogrozil sina enega najmogočnejših mož Kitajske, ki slovi po svoji brezobzirnosti, ko pa ni bil niti malo maščevalen? Prijatelji močno dvomijo o resničnosti uradnih izjav, saj pravijo, da Heywood ni bil niti prostaški, še manj pa neumen, da bi grozil nekomu s tako veliko politično močjo.

'Last minute' povabilo na izlet

Heywood naj bi oktobra lani enemu izmed prijateljev priznal, da je imel nekaj težav z voditeljem, ki pa naj bi jih uspešno rešila. Ker je zvenel pomirjeno, si nihče več ni belil glave okrog tega. Sledilo je 'last minute' povabilo na potovanje z voditeljevo družino in poslovnim prijateljem Zhang Xiaojunom. Zakaj je Heywood pristal na to, da se poti udeleži, ni znano. Nekateri špekulirajo, da je morda upal, da bodo dokončno rešili spor, a že ob prihodu v hotel naj bi ženi v telefonskem pogovoru zaupal, da se mu zdi, da se je znašel v nevarni situaciji. Zdi se prav neverjetno, da bi se nekdo, ki je le tu in tam spil kakšen kozarček alkoholne pijače, napil do onemoglosti. Uradno poročilo namreč pravi, da je Gu Kailai 13. novembra zvečer šla v Heywoodovo hotelsko sobo s steklenico viskija. To naj bi potrjevale tudi kamere, nameščene na hotelskem hodniku. Spremljali naj bi jo trije služabniki družine, ki so morali počakati pred vrati. Gu Kailai in Heywood naj bi pila, dokler slednji ni začel bruhati. Nato naj bi v sobo vstopil Zhang s cianidom in s skupnimi močmi naj bi ga pomešanega z vodo zlila v usta mrtvo pijanega Heywooda, ki je zaradi zastrupitve umrl.

Zhang Xiaojun naj bi Gu Kailai pomagal umoriti britanskega poslovneža Heywooda.
Zhang Xiaojun naj bi Gu Kailai pomagal umoriti britanskega poslovneža Heywooda.FOTO: Reuters
Bomo kdaj izvedeli za resničen vzrok zločina?

Sodišče je v svoji uradni izjavi zapisalo, da naj bi Bo Gu Kailai menila, da Heywood ogroža varnost njenega sina po tem, ko je med njima prišlo do poslovnih neskladij. A Gu Kailai naj bi umor po mnenju mnogih priznala zato, da zaščiti moža in njegovo stranko. Če je to res, bo postala še ena v množici številnih žena, ki so se kot šibkejši del prebivalstva morale žrtvovati za namere in zločine v komunističnem svetu mnogo močnejših moških. Spet drugi so prepričani, da je bila Gu Kailai v zakonu s kitajskim tiranom zelo nesrečna in naj bi zatočišče iskala prav pri Heywoodu, ta pa naj bi ji dal jasno vedeti, da do nje ne goji enakih čustev. Nepotešeno odvetnico naj bi to tako razjezilo, da je ubogega Britanca prikrajšala za družinsko srečo. A dejanskega vzroka umora najbrž ne bomo nikoli izvedeli, saj so usta kitajske odvetnice zaprta, Heywood pa je resnico odnesel s seboj v grob.

Je bila v moževem objemu res nesrečna?
Je bila v moževem objemu res nesrečna?FOTO: Reuters

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368