Zadovoljna.si
Buče so nadomestile repo, peso in krompir, ki naj bi odganjali grešne duše.

Novice

Halloween - najbolj skrivnostna noč v letu

S.O.
29. 10. 2010 15.00
0

Praznik noč čarovnic je že vrsto let priljubljen predvsem v Ameriki, vedno večji pomen pa iz leta v leto dobiva tudi pri nas. Izročilo pravi, da naj bi na ta dan mrtvi vstajali iz grobov in obiskovali svoje domove. Ne glede na to, ali verjamete v duhove, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov za popestritev večera, ki mu vladajo čarovnice.

Buče so nadomestile repo, peso in krompir, ki naj bi odganjali grešne duše.
Buče so nadomestile repo, peso in krompir, ki naj bi odganjali grešne duše.FOTO: iStockphoto
Polna luna in čarovnice

Halloween
ali noč čarovnic izhaja iz okrajšave All Hallow's Eve oziroma Večer vseh svetih. Praznik častijo predvsem v angleško govorečem svetu, kjer se otroci in odrasli oblčejo v različne kostume in hodijo od vrat do vrat ter prosijo za sladkarije. K priljubljenemu običaju spadajo tudi izrezljane buče, ki se ponoči spremenijo v svetleče duhove. Praznik, ki ima zgodovinski pomen so začeli stari Kelti, ki so 1. november slavili kot začetek novega leta. Verjeli so, da ob polni luni, ki se najpogojetej pojavi 31.oktobra, mrtvi vstajajo iz svojih grobov in ponovno obiščejo svoje domove. Zaradi strahu ljudi, da bi srečali mrtvece, so se začeli skrivati za različnimi maskami in ustvarjati velik hrup, ki bi jih pregnal. Na pragove svojih domov so postavljali hrano kot je repa, pesa in krompir, jo izdolbli ter vanjo postavljali sveče, ki naj bi preganjale grešne duše. Danes v ta namen uporabljamo buče, ki so postale glavni simbol halloweena, sicer pa so jih Američani začeli uporabljati v 16. stoletju.

Večer začinite z ogledom grozljivke.
Večer začinite z ogledom grozljivke. FOTO: iStockphoto


Slovenci prisegamo na maškare

Med najbolj pogostimi in priljubljenimi kostumi za praznik Noč čarovnic je čarovnica in različne pošasti, ki strašijo. Praznik se je v zadnjih nekaj letih uveljavil tudi v Sloveniji, vendar bolj v smislu dekoracije s priljubljenimi bučami, kot pa v šemljenju. Slovenci namreč še vedno raje prisegamo na maškare.


Naj vas straši!

Tudi, če se ne boste odločili za enega izmed kostumov, lahko pridih noči, ko svetu vladajo čarovnice, prenesete vsaj na svoje nohte. Ponujamo vam nekaj domiselnih vzorcev in tehnik poslikave, ki so nezahtevne in bodo zagotovo pustile vtis. Že z malo domišljije, lahko svoje nohte okrasite s pajkovo mrežo, duhovi ali kaplicami krvi. Lahko jih obarvate z oranžnim lakom in na njih narišete izrezljane obraze buč. Halloween je tudi odličen dan za ogled grozljivk. Po 'strašni' manikuri si privoščite še nakaj večnih klasik:
 


-The Shining
(Izžarevanje)
-Psycho (Psiho)
-Rosemary’s Baby (Rosemarijin otrok)
-The Exorcist (Izganjalec hudiča)
-Poltergeist (Poltergeist)
-Halloween (Noč čarovnic)
-A Nightmare on Elm Street (Nočna mora v Ulici brestov)
-Misery (Misery)
-Scream (Krik)
-Frankenstein

Na dan čarovnic mrtveci vstajajo iz grobov in obiskujejo svoje domove.
Na dan čarovnic mrtveci vstajajo iz grobov in obiskujejo svoje domove.FOTO: iStockphoto
Velike, majhne, žareče ....

Pri rezljanju buč se prepustite svoji domišljiji. Preden zarežete, si obliko skicirajte z alkoholnim flomastrom. Zraven lahko uporabljate različne barve, zelenjavo, karton, plastične pajke, obliže in podobno. Vanjo namestite svečo ali manjšo baterijsko svetilko. Bučo postavite pred vhodna vrata, okolico pa okrasite s kamenjem. Izogibajte se uporabi suhega listja in predmetov, ki so lahko vnetljivi. Manjše buče razporedite po hiši. Skrivnostno vzdušje bodo ustvarile tudi buče na stopnišču. Če pri rezljanju niste vešči, si omislite keramično bučo.

Preproste sladice s črvički, pajki in možgani

Noč čarovnic naj popestri tudi vaš jedilnik. Najbolj preproste so male tortice ali mafini, ki jih poljubno okrasimo. Recept za osnovo mafinov najdete tukaj.

Če želimo svoj kolaček prekriti z možgani, uporabimo stepeni sneg, ki ob pečenju nekoliko potemni. Plastično vrečko napolnite s snegom, odrežite rob in v malih vijugicah ustvarjajte podobo možganov. Pri netopirjih uporabite čokoladno kremo za preliv, za krila in ušesa pa mentolove blazinice, ki jih poljubno obrežite. Oči in nos so sestavljene iz suhega sadja ali barvastih bonbonov. Črve, pajke in duhove ustvarite iz obarvanega marcipana, ki jih lahko dodatno okrasite z  mrvicami in čokolado.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471