Zadovoljna.si
Peter-Thue R. je bil pred dnevi obsojen za umor svojih dveh hčera.

Novice

Grozljivo! Hčerki uspaval in zažgal v avtu

M.K.
09. 06. 2012 11.09
15

Avgusta lani se je na obrobni cesti v bližini nemškega Potsdama zgodila huda nesreča, v kateri sta življenje izgubili mladi Danki, 10-letna Marlene in leto dni mlajša Line. Pred dnevi je zgodba dobila tudi sodni epilog: deklici je lastni oče uspaval, ju zaklenil v avtomobil in zažgal. Dejanje naj bi zagrešil zaradi zapletov pri dodelitvi skrbništva nad deklicama po ločitvi od žene. Peter R., ki je v postopku najprej trdil, da je šlo za nesrečo, potem pa okruten zločin priznal, je obsojen na doživljenjsko zaporno kazen zaradi naklepnega umora. Na sodbo se lahko pritoži, o čemer pa psihično izmučen Danec naj ne bi razmišljal.

Peter-Thue R. je bil pred dnevi obsojen za umor svojih dveh hčera.
Peter-Thue R. je bil pred dnevi obsojen za umor svojih dveh hčera.FOTO: Reuters
Lanskega toplega avgustovskega dne se je 40-letni Danec Peter-Thue R. s hčerkama, 9-letno Line in leto dni starejšo Marlene, vračal z izleta po Nemčiji. V predmestju Berlina naj bi nenadoma zapeljal na gozdno pot, ustavil avtomobil in hčerkama ponudil pijačo, v katero jima je zmešal močna uspavala. Ko sta deklici zaspali, naj bi avtomobil polil z bencinom in ga zažgal. Policija ga je prijela kmalu po zločinu, a na začetku naj bi se Danec zagovarjal, da je šlo za grozovito nesrečo. Zaradi nasprotujočih si izjav in pritiska tožilca se je med obravnavo zlomil in zločin priznal. V začetku tega meseca mu je sodišče izreklo kazen: zaradi krutega naklepnega umora dveh mladoletnih oseb bo preostanek svojega življenja preživel v zaporu.

Avtomobil, v katerem sta zgoreli deklici.
Avtomobil, v katerem sta zgoreli deklici. FOTO:
Hude življenjske preizkušnje

Med zaslišanjem je danski kmetovalec z bolečino v glasu in mrkim pogledom najprej na veliko razlagal o svoji nesrečni usodi. Že kot najstnik naj bi večkrat poskušal narediti samomor, pustil je šolo in zato postal nekvalificirana delovna sila. Poroka s sedaj že nekdanjo ženo mu je za nekaj časa vrnila upanje, ki pa sta ga nenehno prerekanje in boleča ločitev popolnoma poteptali. Za piko na i je bilo skrbništvo nad hčerkama dodeljeno materi, saj je bil Peter-Thue brezposeln. Videval ju je le občasno in stežka si je izpogajal, da ju je avgusta lani lahko odpeljal na izlet v Nemčijo. Dan naj bi bil fantastičen in oče ter hčerki naj bi zelo uživali v lepotah narave. A kdo ve, zakaj je ob vrnitvi namesto za Dansko zavil proti Berlinu, čeprav je dobro vedel, da mora hčerki naslednji dan vrniti materi.

Umrli naj bi skupaj kot družina

Skesani Danec je poroti pojasnil, da je bilo hčerki Marlene slabo in zato ji je dal uspavalno tableto. Ker je Line mislila, da oče deli bonbone, je tudi sama prosila za uspavalo in v tistem trenutku naj bi se očetu porodila ideja, da bi lahko umrli kar vsi skupaj kot družina. Pri kraju Börnicke je zavil na gozdno pot: „Deklici sta spali. Po sedežih in po tleh sem polil bencin in z vžigalnikom zanetil ogenj. Mislil sem, da bo naredilo 'bum' in bo vsega konec. A goreti je začelo počasi. Nagonsko sem skočil iz avtomobila in se rešil, deklici pa sta zgoreli,“ je s solzami v očeh pripovedoval Peter-Thue. V sodni dvorani je ob tej izpovedi vladala z grozo napolnjena tišina, slišalo se je hlipanje dekličinih najožjih sorodnikov.

Preostanek življenja bo Peter preživel v zaporu.
Preostanek življenja bo Peter preživel v zaporu.FOTO: Reuters

Slišal naj bi krike gorečih hčera

Šok je bil še večji, ko je tožilec prebral policijsko poročilo s kraja dogodka. Takrat je Peter-Thue R. namreč povedal, da je, medtem ko se je goreč valjal po tleh in gasil ogenj, ki se je vnel na njegovih oblačilih, slišal grozovite krike deklic ujetih v gorečem avtomobilu. Na obravnavi je svojo izjavo nekoliko 'popravil' in povedal, da se dogajanja po skoku iz avtomobila ne spomni. A tožilec je bil prepričan, da si česa takega na kraju zločina ne bi mogel izmisliti. Dejstvo je, da sta dve mladi, nič krivi življenji ugasnili zaradi nesoglasij, sporov in obupa staršev. Odzivi na izrečeno kazen so bili zelo različni. Nekateri so prepričani, da bi si Peter-Thue zaslužil smrt, spet drugim je kazen v vsaj rahlo zadoščenje, vsi pa se zavedajo, da nobena kazen Marlene in Line ne bo obudila od mrtvi. Kruto in žalostno pa je, da sta morali umreti v hudih bolečinah in brez razloga.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413