Zadovoljna.si
Ne zdržite brez pogleda v ogledalo? Poskusite s 'postom'.

Novice

Imejte se raje z 'zrcalnim postom'

Z. T.
21. 08. 2012 14.53
0

Mirror-fasting je nov pojem, ki se ga je domislila skupina ameriških blogerk. Prepričane so, da izogibanje ogledalu lahko pripomore k boljši samopodobi. Z 'zrcalnim postom', ki naj bi trajal od enega meseca ali celo leta, se lahko znebimo potrebe po stalnem preverjanju svoje podobe v katerikoli odsevni površini, zatrjujejo.

Ne zdržite brez pogleda v ogledalo? Poskusite s 'postom'.
Ne zdržite brez pogleda v ogledalo? Poskusite s 'postom'.FOTO: iStockphoto
Vsak dan imamo nešteto priložnosti, da svojo podobo uzremo v kakšni odsevni površini, pa naj bo to izložbeno okno ali pa mobilni telefon. Skupina ameriških blogerk je prepričana, da je stalno preverjanje lastne zunanjosti na različnih odsevnih površinah postalo nezdravo. Zato so 'izumile' nov koncept, ki se mu reče 'mirror-fasting' oziroma 'zrcalni post', ki na dolgo povedano pomeni, da vsaj mesec dni preprosto ne iščemo več svoje podobe v vsaki odsevni površini, na katero naletimo. Komur uspe, naj to počne celo leto. Na ta način naj bi 'ozdraveli'.

Končno sproščena

Trend se je začel, ko je med drugimi 36-letna newyorška Autumn Whitefield-Madrano lansirala svoj blog The Beheld. ''Ugotovila sem, da imam 'zrcalni obraz'. Kadarkoli sem zagledala odsev svojega obraza, sem na široko odprla svoje oči, povlekla ličnice navznoter in spustila brado nekoliko navzdol. Na ta način sem bila videti približno tako, kot sem si želela. A počutila sem se tako nečimrno.'' Tako se je maja 2011 odločila za svoj prvi 'zrcalni post' in vztrajala kakšen mesec dni. ''Skrbelo me je, ker sem tako pogosto razmišljala o svojem videzu. Zanimalo me je, koliko je moje razpoloženje odvisno od tega, kako vidim svojo podobo,'' pripoveduje Autumn. Ob koncu 'eksperimenta' se je 36-letnica po lastnih besedah počutila bolj sproščeno in umirjeno. Odločila se je, da se bo vsako leto za en mesec odrekla pogledu na svojo podobo v ogledalu oziroma drugih odsevnih površinah.

Kar leto dni brez ogledala

Bolj radikalna je bila 29-letna Kjerstin Gruys iz San Francisca, ki se je 'postila' kar leto dni, kolikor je manjkalo do njene poroke. Med izbiro poročne obleke je namreč podlegla občutku, da ni dovolj lepa. ''Grozno sem se počutila, ko sem gledala svojo podobo v poročni obleki. In sem se vprašala, ali si tega želim.'' Ker ni želela, da bi sama sebi pokvarila veselje do obleke, se ni več pogledala v ogledalo, niti ni želela več videti nobene svoje fotografije. ''Uspelo mi je ločiti svoj videz od samozavesti,'' je zapisala ob koncu posta, ''Verjetno je to največja skrivnost za to, kako se počutiti lepe.''

Treba se je soočiti s seboj

O tem, da se ženske res veliko gledajo v ogledalu, govori tudi britanska študija, ki je bila objavljena v začetku leta 2012. Raziskovalci so ugotovili, da se britanske ženske v povprečju gledajo v ogledalu 38-krat na dan, moški pa 18-krat. Psihologinja Phillippa Dietrichs, ki raziskuje vse razsežnosti videza in samopodobe, pravi, da nam družba vse bolj vsiljuje, kakšni naj bomo videti, zaradi česar se ljudje poslužujemo vse bolj ekstremnih načinov, da bi se izognili svoji podobi. ''Lepotni ideali so danes za večino nedosegljivi in zato je tudi večina nezadovoljna s svojim videzom,'' ugotavlja Diedrichsova. A kljub temu je 'zrcalno postenje' ni prepričalo, saj ne verjame, da bi lahko imelo dolgotrajne pozitivne učinke na posameznikovo samopodobo. ''Ko delamo z osebami, ki imajo moteno samopodobo, jih pravzaprav spodbujamo v nasprotno, temu rečemo 'tehnika izpostavljenosti ogledalu','' pojasnjuje psihologinja, ''Ob gledanju lastne podobe v ogledalu učimo posameznike, da so manj kritični do sebe ter da se osredotočijo na tisto, kar jim je na njih samih všeč.''

Učinek je lahko le začasen

Tudi antropologinja Kate Fox dvomi, da je takšna metoda lahko uspešna. ''Tako drastično izogibanje nečemu ima lahko le začasen učinek osvobajanja. Na dolgi rok pravzaprav lahko privede do še večje obsedenosti s postavo, prav tako kot izogibanje hrani v nekaterih krutih dietah,'' je prepričana Foxova.

Bi zdržale en mesec brez ogledala?
Bi zdržale en mesec brez ogledala? FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368