Zadovoljna.si
Izdelovanje stekleničke upanja

Novice

Upanje v steklenički

Nina Valant
01. 03. 2009 19.01
1

Pobudnica in koordinatorka slovenskega projekta 'Stekleničke upanja' Klavdija Kurent je pokazala preprosto tehniko, kako izdelati unikatno stekleničko in s tem bolniku z rakom polepšati dan.

S projektom 'Stekleničke upanja' je leta 1999 v ZDA začela Diane Gregoire, ki je tistega leta premagala raka. Stekleničke so bile prvotno zahvala sestram v bolnišnici. Zelo všeč so bile tudi bolnikom in Diane jih je naredila nekaj več – in tako so postale stekleničke upanja. Vanje so bolniki med mukotrpnim zdravljenjem spravljali svoje želje in upanja ter verjeli, da se bodo uresničile. Diane je male odpadne stekleničke od zdravil oblačila v polimersko maso (FIMO masa) in jih podarjala onkološkim bolnikom po bolnišnicah in ambulantah. Nastajale so unikatne majhne umetnine, ki so širile ljubezen, povezovale bolnike in jim popestrile dolge bolnišnične dni. Kmalu pa se ji je pridružilo več ustvarjalcev, ki so želeli izdelovati stekleničke in tako predajati upanje. Ideja je spodbudila skupinske delavnice, otroke, bolnike, umetnike in ljudi, ki se z ustvarjanjem srečajo prvič. Do danes se je pridružilo že več držav in narejenih je bilo na tisoče stekleničk – vse v dobrem duhu upanja.

Klavdija je v videu nazorno prikazala, kako lahko prav vsak izdela stekleničko upanja.
Klavdija je v videu nazorno prikazala, kako lahko prav vsak izdela stekleničko upanja.FOTO: Marko Levičar

Klavdija Kurent je idejo o stekleničkah leta 2006 prenesla v Slovenijo in naletela na lep odziv. Prostovoljci, ustvarjalci in člani ustvarjalnega foruma Otok zakladov so združeni v neformalno skupino 'Stekleničke upanja – Slovenija'.

Naredite jih sami

Za izdelovanje stekleničk upanja ni omejitev. Lahko se jih lotite sami in navdušite še vaše najbližje, prijatelje, sodelavce. Saj je v mladosti prav vsak izmed vas kdaj ustvarjal s plastelinom. Za izdelavo so primerne steklene stekleničke od zdravil do velikosti največ 30 mililitrov, ki jih za ustvarjalce zbirajo zdravstveni delavci in farmacevti. Če ne poznate nikogra, ki bi vam te stekleničke priskrbel, pošljite mail in poslali vam jih bodo kar na dom.

Ker smo ravno v tednu boja proti raku, smo se odločili, da vam pokažemo, kako lahko sami enostavno izdelate stekleničko upanja. Oglejte si video, nato uporabite vašo domišljijo, kanček ljubezni, veselja in steklenička bo zagotovo izvrstna. Storite plemenito dejanje in polepšajte dan ljudem, ki morajo svoj čas preživljati v bolnišnicah.

Steklenička upanja je pripravljena, da novemu lastniku vsaj malo popestri bolnišnične dni.
Steklenička upanja je pripravljena, da novemu lastniku vsaj malo popestri bolnišnične dni.FOTO: Marko Levičar
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478